hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nemzeti, hazafias front
Összeállt a jobboldal

2002. 01. 13.
Három hónappal a választások előtt elnyerte végleges formáját a jobboldali pártszövetség: a Fidesz – Magyar Demokrata Fórum – Kisgazda Polgári Egyesület – Magyar Kereszténydemokrata Szövetség – Fidelitas – Lungo Drom Országos Cigány Érdekvédelmi és Polgári Szövetség összeállítású tömörülés nem bővíthető tovább. Orbán Viktor pártja többéves, szívós munkával minden számba jöhető szövetségesét integrálta.



Farkas Flórián roma politikus, Mádl Ferenc köztársasági elnök és Pokorni Zoltán pártelnök Fotó: S. L.

A Fidesz szövetségi politikáját nem az egyes pártokkal való paktum jellemzi, hanem a "Nagy-Fidesz koncepciója", amelynek lényege a kisebb jobboldali pártok, politikai szervezetek bázisának, szimpatizánskörének a megszerzése – foglalta össze lapunknak véleményét Wéber Attila politológus. A szakember, aki korábban könyvet is írt a Fideszről, úgy látja, hogy a koncepció a kisgazdák összeomlása után nyerte el végső formáját, belső hangsúlyát. 

Ettől kezdve ugyanis az addig a Békejobbal együtt-működő, a szövetségből kikacsingató MDF lett újra a fő támogató. Ennek szimbolikus jelentősége is volt, mert a mérsékelt jobboldali értelmiségiek régóta szorgalmazták a szövetség MDF-es, kereszténydemokrata jelleg? erősítését. A szövetségi rendszeren belül a Fidelitas – amely a Fidesz "leányvállalata" – a másik láb, ők a pártnak a fiatalok felé való képviseletét látják el. A kisgazda szimpatizánsokat a Kisgazda Polgári Egyesület képviseli, amelyet Turi-Kovács Béla neve fémjelez. Egyébiránt ő – sajtóértesülések szerint – félmillió plusz szavazatot ígér a Fidesznek. 

A csoportokat belső köreiknek túlélési érdeke mellett a közös kulturális azonosság is összetartja. A Fidesz vezetette jobboldal logói: a millenniumi ünnepségek, a Szent Korona újkelet? politikai kultusza, a Corvin-láncos kitüntetési rendszer, a Terror Háza stb. A "Nagy-Fidesz koncepció" eddig bemutatott logikájából leginkább a Lungo Drommal kötött szerződés lóg ki, amely szavazatmaximálási szempontból jelenthet hozadékot a pártnak, bár a megállapodás kétél? fegyver is lehet. Egyrészt működhet védekező eszközként a szélsőjobbal való kokettálás vádjával szemben, de lehet, hogy a szavazók körében a Fideszre nézve káros ellenérzéseket vált ki. Ugyanakkor a cigányságon belül is megindított egy ellentétes mozgást, illetve konjunktúrát – fogalmazott a politológus. 

A véglegessé vált szövetség létrejötte persze sok korábbi "barát" számára járt megaláztatásokkal, vereségekkel, sőt a politikai életből való kiszorulással is. Ebben a ciklusban Pusztai Erzsébet kapta az első "legyintést": az egészségügyi tárca MDNP-s államtitkárát azért bocsátották el állásából, mert Békejobb néven új politikai mozgalmat indított az MDF-fel a jobboldal szavazatainak maximálása érdekében. A mozgalom azonban nem nyerte meg a Fidesz tetszését, így a kibontakozásra sem kapott lehetőséget. Az MDF-nek elégséges jelzés volt Demeter Ervin és Manninger Jenő rapid gyorsaságú átigazolása a Fideszbe ahhoz, hogy a dabasi időközi választáson már ne Pusztait, hanem a Fidesz jelöltjét támogassa.

A következő lépések a kisgazdapárt szétesését eredményezték: jelenleg a Kisgazda Polgári Egyesület tagjaiként a Fidesz listáján indított jelöltek annak a Torgyán Józsefnek a "szárnyai alatt" váltak ismert politikusokká, akinek végső soron az 1998-as győzelmét köszönheti a legnagyobb kormánypárt. A "hála nem politikai kategória" megállapítás azonban ez esetben is beigazolódott: Torgyán – saját megfogalmazása szerint a Fidesz aknamunkájának eredményeként – mára "ellehetetlenült", pártja darabokra hullott. A jelenlegi előrejelzések szerint csak az egykori elnökükkel szembefordult kisgazda politikusok esélyesek a politikai túlélésre. 

"Maximálisan tudatos stratégiáról van szó, amelyhez még a fiatalos mentalitás is társul – értékelte az eseményeket Ágh Attila politológus, tanszékvezető egyetemi tanár. A Fidesz politikusai olyan időszakban szocializálódtak, amely mindenki számára új volt. Ebben az időben zajlott a privatizáció, amely meglehetősen agresszív politikai légkört teremtett. Olyan változások zajlottak, amelyekhez bizonyos fokú gátlástalanságra volt szükség, és mindez áttevődött a politikára is. Ebből alakult ki aztán az ő buldózerpolitikájuk."

A szövetségesek "megnyerése" során Ágh szerint az ígérgetésekkel szemben markánsan domináltak a fenyegetések. Ez a kisgazdáknál szinte a tettlegességig fajult, elég, ha az ország-világ előtt megbilincselt és vezetőpórázon mutogatott Szabadi Béla egykori államtitkárra, Torgyán József bizalmasára gondolunk. 

A jobboldalon a Fideszen kívül már csak a MIÉP létezik önálló pártként, és több elemző szerint ez is a Fidesz érdekeit szolgálja: "A logika azt kívánja, hogy meggyengítsék, ugyanakkor megtartsák, vagyis a szavazóbázisát elvegyék – fogalmazott Ágh. – Fontos, hogy önálló pártként funkcionáljanak, hiszen sem nemzetközi szinten, sem itthon nem lehetne eladni azt, hogy őket is magukba olvasszák. Vagyis a buldózerezés közben elérkeztek egy kőrakáshoz, amit egy kicsit rendbe kell tenni, formára kell igazítani. Egyet azonban nem lehet vele tenni: eltávolítani, mert ez egy határkő." A MIÉP ellehetetlenítésére van esély, a közelmúltban legalábbis két ízben látszott elbizonytalanodás Csurka István részéről: az első az volt, amikor a Fidesz – Lungo Drom szövetségkötés kapcsán először "népfrontosodással" vádolta a Fideszt, néhány nappal később azonban a Magyar Nemzetben majdhogynem a visszavonásig tompította önnön szavait. A másik bizonytalankodásra utaló jel az Orbán–Nastase paktumra vonatkozó Csurka-reagálás: a MIÉP elnöke nem zászlót lengetett, nem hadakat toborzott, hanem még a nyilvánvaló hiba ellenére is dicsérte a kormány határon túliakat védő munkáját.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!