hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hét vezér koktél
Konzervatívok egymás közt

2002. 01. 20.
2002. január 12-én tartották meg a Nagykanizsai Konzervatívok második bálját. A rendezvény fővédnöke Csurka István, a MIÉP elnöke, védnökei Boros Imre miniszter, Ifj. Hegedűs Lóránt és Zakó László MIÉP, valamint Koczka Csaba fideszes parlamenti képviselők. A rendezők meglepetésére azonban Boros és a Fidesz-tagok nem jelentek meg.

Idén is összejöttek a konzervatívok bálozni Nagykanizsán. Gondoltam elmegyek, és megnézem milyen is egy igazi konzervatív bál. Kis rábeszélésre asztaltársaságot is szereztem magam mellé, helyet is foglaltam, így nem maradt más hátra, csak várni, hogy kezdődjön a bál. Mire megérkeztünk, már nagyjából mindenki elfoglalta a helyét, az előtérben Horthy-reprodukciók, radikális jobboldali propagandaanyagok, MIÉP-es- és Trianon-jelképrendszer fogadott aperitif helyett.

A báltermet nemzeti szín? lufik díszítették, Zakó úr az est házigazdája köszöntőjében fel is hívta a figyelmet arra, hogy nem sok kék szín látható a teremben. Ekkor kellőképpen megdöbbentem, hisz csak rajtam volt kék ing.

A bál fővédnöke Csurka István, a MIÉP elnöke kicsit fáradtnak tűnt, nem tudom, az egész éves küzdelmek, vagy az elfogyasztott ital mennyisége miatt. A kedvcsináló műsorok után megérkezett a várva várt vacsora. Az étvágycsináló hét vezér koktélt, – mivel autóval érkeztem – kihagytam, de a nemzeti szín? vadhúspástétomot jóízűen fogyasztottam, és a nemzeti szín? szalvétával törölve számat, elégedetten nyugtáztam; ez finom volt. Az Esterházy rostélyosról és a somlói galuskáról nem is beszélve. A vacsora után lassan–lassan megkezdődött a tánc. A parketten a tiszteletre méltó idősebb korosztály fiatalabb éveiket idéző mozdulatok kíséretében próbálta feledni az elmúlt év nehézségeit, mocskolódásait.

Bárhogy is vártam, nem sikerült találkoznom a meghívón említett Boros Imre Phare-miniszterrel, sem Koczka Csaba megyei Fidesz-vezetővel. Nem jöttek el. Talán nem érezték magukat elég konzervatívnak? Nem tudom. Viszont az egyházi konzervativizmust képviselendő eljött bálozni a város katolikus és református papja is. Jó bálhoz illően volt tombola is. Mivel barátaimmal nem nyertünk semmit, elindultunk haza, de búcsúzóul még egy pillantást vetettem az előtérben árusított emléktárgyakra, melyek közül egy jelvényen akadt meg a szemem. Azt hirdette: EU NEM.


Másképp

Koczka Csaba (Fidesz)

Távolmaradásomnak természetesen volt oka, de semmi különleges. Ugyanúgy, mint Boross Imrének, más elfoglaltságom volt, és az időpont-egyeztetések csúsztak. Hogy voltak-e központi letiltások, nem tudom, engem nem tiltott le senki. Azt sem tudom, ki lenne hivatott ilyet tenni.

Hogy milyen a Fidesz – MIÉP együttműködés errefele, őszintén szólva nem tudom, itt a felkérés egy konzervatív bál védnöki tisztére szólt. 



Zakó László (MIÉP)

Ezek után furcsállani fogom, ha a nagykanizsai fideszesek a kampány során szórólapjaikon magukat keresztény konzervatív beállítottságúnak jelölik meg. A konzervatív bál nem automatikusan MIÉP-bál, de a MIÉP teljes mellszélességgel felvállalja a konzervativizmust. Most minden fideszes valamilyen kifogást keres, de higygyen nekem: pártdöntés született ebben.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!