hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A gyűlölet hullámhossza
Végső megoldásra készül Lovas és Bayer

2002. 01. 20.
– Hallotta, hogy ott kell lennünk tizenhetedikén? – Hol? – A Parlament előtt 17 órakor. – Ezt a provokációt! Ezek arra várnak, hogy valaki fejbe vágja az egyik banán orrút, és lehessen jönni riportot készíteni arról, hogy antiszemitizmus van Magyarországon. – Felháborító! Eddig a zsinagógában ünnepeltek, de lassan övék már az egész ország. Még ez a kicsi is…



Szélsőjobboldali hangulatkeltés a TF-en. Uszítással hízelegnek a hatalomnak Fotó: Somorjai László

A fenti párbeszéd egy nagymama korú hölgy és egy szélsőjobboldali könyveket áruló fiatalember között zajlott le a Testnevelési Egyetem aulájában, Bayer Zsolt és Lovas István újságírók előadása előtt két órával. A rendezvényt a Nemzeti Egység Mozgalom szervezte, ami – saját meghatározásuk szerint – egy "pártoktól független civil szerveződés, amely a saját szerény eszközeivel szeretné elérni azt, hogy mindazt, ami a polgári Magyarországon most már végérvényesen elkezdődött, április után is folytatni lehessen". A két előadó a média helyzetéről beszélt a mintegy három-négyezres hallgatóság előtt.

"Ha nem ilyen lenne a magyar sajtó, már régen nem létezne a Magyar Szociális Párt és Szabad Demokraták Szövetsége" – ezzel a felütéssel kezdte Bayer Zsolt ecsetelni a média katasztrofális helyzetét. Mint mondta, a sajtó súlyos morális válságban van, ugyanis "ma azok tanítanak bennünket a demokráciára, akik húsz-harminc-negyven évig Kádár országának voltak a s…nyalói". Bayer szerint óriási hibának bizonyult, hogy kilencvenben – bár lehetőség volt rá – nem történt meg a teljes magyar sajtó "leváltása". "A szocialisták azzal a feltétellel adták el a megyei napilapokat külföldi befektetőknek, hogy a munkatársakat a helyükön hagyják" – mondta. Bayer úgy véli, a helyzet azzal fog gyökeresen megváltozni, hogy a Fidesz megnyeri az áprilisi választásokat. Ezt követően ugyanis – mondta az újságíró – a tőke ki fog vonulni a szocialisták mögül, és ez lehetőséget ad majd a jobboldalnak, hogy a kialakult helyzeten változtasson. Szerinte a szocialisták "visítanak, mint a disznó, akit húznak ki az ólból, és nyakának szegzik a kést", mivel érzik, hogy ha a Fidesz megnyeri a választásokat, akkor három parlamenti ciklusra bebetonozta magát. "A szocialistákban már nincs három ciklus, ugyanis a biológia kegyetlen dolog, májátültetést pedig még nemigen végeznek Magyarországon" – mondta Bayer, aki egyébként végig alpári stílusban beszélt, Horn Gyulát például sz…házinak nevezte. Lovas István beszédében szorosan csatlakozott az előtte szólóhoz. Először a jobboldali pártok és vezetőik európai térnyeréséről szólt, majd a "baloldali" vidéki lapok veszélyéről beszélt. Mint mondta, tapasztalatai szerint a Fidesz törzsszavazói elvárják a párttól, hogy újbóli hatalomra kerülése esetén radikális változásokat eszközöljön a hazai médiában. Szerinte amennyiben ez nem történik meg, a jobboldali szavazók radikalizálódni fognak, és legközelebb a MIÉP-re vagy más, újonnan alakult radikális pártokra fognak szavazni. Lovas is utalt a "tőke szocialisták mögül való kivonulására", de szerinte vannak még további lehetőségek is a helyzet rendezésére. "2006-ban le fog járni az RTL Klub és a TV2 szerződése, és a kártyákat újra lehet osztani. Ha úgy viselkednek, mint eddig, akkor nem tudom, milyen esélyeik lesznek…" Lovas végül hangsúlyozta: az eddigiek fényében égető szükség van a jobboldali sajtó minőségének javítására és az utánpótlás-nevelésre.

Horn Gyula Kiskunhalason lapunk kérdésére az elhangzottakkal kapcsolatban kifejtette: "Bayer Zsolt legutóbb azt mondta egy – többek között bennünket is pocskondiázó – műsor után, hogy kómában volt, amikor nyilatkozott. Úgy tűnik, ez a kómás állapota nem szűnt meg. Jó lenne, ha elvonókúrára menne, mármint az emberektől való elvonókúrára. Ezt a stílust mi nem vesszük át. Felfoghatatlan számomra, hogy azok az urak, akik anynyira harcoltak a nyolcvanas évek végén, kilencvenes évek elején a szabad magyar sajtóért, hogyan tudtak ekkora pálfordulást csinálni. Mi az, hogy ha valaki nem dicséri őket, akkor az baloldali, megátalkodott liberál-bolsevik és hasonlók? Felhívnám a figyelmet, hogy az MDF-korszak agóniáját 94-ben az tetőzte be, amikor 137 rádióst elbocsátottak. Tudniillik amikor egy kormány elkezd foglalkozni a sajtó képviselőivel, akkor ez a gyengeség jele, akkor nagyon félnek valamitől. Minősíteni lapokat, tévéket, rádiókat nem európai dolog, sőt! Európában kőkeményen számon kérik a kormányokon, ha ilyesmit tesznek. A 2001-es Magyarországról szóló európai uniós értékelés négy pontban bírálja a Fidesz-kormány sajtóval kapcsolatos magatartását. Nem veszik tudomásul, hogy kormánypárti sajtó nincs. Ha egyszer betiltják a Beszéljük meg! cím? műsort, akkor miért nem tiltják be a Vasárnapi Újság műsorát, amely a MIÉP szócsöve, szélsőséges és mocskolódó?! Azt hiszem, ez a stílus nekik többet árt, mint nekünk."

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!