hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Elment a metró
Vidéki komplexus a fővárosi komplexumok ellen

2001. 12. 23.
Orbán Viktor miniszterelnök szerint a Fővárosi Önkormányzat elvesztette a metró-pert, a budapesti polgárok viszont megnyerték. Orbán Viktor szokásos szerda reggeli interjújában fejtette ki, hogy a metróper elvesztése után most már szabadon, kötöttségek nélkül, csak a józan ész és a közös érdekek alapján lehet döntést hozni a metró megépítéséről. A miniszterelnöki interjú valószínűleg egy új korszak kezdetét jelzi a kormány fővárossal kapcsolatos kommunikációjában, amely pedig nem kényeztette el a fővárosiakat az elmúlt három és fél évben sem.

Az 1998-as önkormányzati választás után keményen fogta a Fidesz vezette kormány a fővárost: a kormány egyre inkább a vidék fejlesztésére koncentrált, és szemmel láthatóan nem zavarta az sem, hogy intézkedései Budapest-ellenesnek tűnhetnek a fővárosiak számára. A kormány fővárossal kapcsolatos első komolyabb lépése a metróberuházás felfüggesztése volt, amelyet az ellenzék első büntetéseként élt meg. Böhm András, a fővárosi szabad demokrata frakció vezetője szerint a beruházás leállítása azért sem volt logikus, mert a metró megépítése Latorcai Jánosnak, a kormány főpolgármester-jelöltjének programjában is szerepelt. Böhm szerint a kormány indítéka nem elsősorban a főváros-ellenesség, hanem az, hogy nem az ő jelöltjük nyert. Demszky személye két szempontból is vörös posztó lett a kormányzat szemében: egyrészt azért, mert az ellenzék a parlamenti választásokat követően megint nyerni tudott a fővárosban, másrészt Demszky egy rossz emlék? szövetséges párthoz tartozott. 

Az MSZP szerint az elmúlt három és fél év szűk esztendőnek bizonyult a főváros számára: a kormány megakadályozta a metróépítést, s programjától eltérően nem építette tovább az M0-ás körgyűrűt, több milliárdos forráselvonással sújtotta a fővárost, és folyamatosan igyekezett ellehetetleníteni Budapest működését. Gy. Németh Erzsébet, a fővárosi MSZP-frakció vezetője szerint a kormány a kiszárítás taktikáját alkalmazta a fővárossal szemben, amit a főváros – a politikus szerint – csak egy nagyon szigorú, takarékos költségvetéssel élt túl.

Tirts Tamás szerint az MSZP nyílt levele – amelyben megköszönik a kormány fővárosellenes ténykedését – csak kampányfogás, a kormány ugyanis nem fővárosellenes, bár tény, hogy a kormányprogram nagyon fontos eleme a vidék felzárkóztatása. "A polgári kormány hangsúlyosan jelezte, hogy számos stratégiai kérdésben nem Budapestre fog koncentrálni" – mondta a Heteknek Tirts Tamás. A fideszes politikus szerint erre azért van szükség, mert a vidéken élők lehetőségei sok tekintetben elmaradnak a fővárosban élőkétől, a vidéki diákok továbbtanulási esélyei például kisebbek, mint a fővárosiaké. Tirts szerint Budapest ugyanakkor jobb helyzetbe kerülhetett volna, ha a fővárosi vezetés kompromiszszumképesebb. Gy. Németh Erzsébet szerint a Fidesz valójában a vidékre sem koncentrált, hiszen autópályák építésére vonatkozó ígéreteit sem teljesítette, a vidék szembeállítása a fővárossal pedig nem szolgálja az ország érdekét. 

Böhm András szerint a választások közeledtével a kormány lazítani fog Budapesttel kapcsolatos retorikáján, és "megpróbálják elmagyarázni, hogy miért késlekedtek négy évig". Ezt a nézetet osztja a szocialista városvezető aszszony is, de biztos abban, hogy "az emberek nem ostobák, ezt a képmutató magatartást nem veszik be". Németh úgy véli: a fővárosi közvélemény-kutatási eredmények is bizonyítják, hogy a lakosság továbbra is a szocialista-liberális vezetést támogatja. Az elmúlt három és fél évben nem változott úgymond a társadalom szerkezete, továbbra is nagyon erős az MSZP támogatottsága, különösen – a "vörös félholdnak" nevezett – Terézváros–Józsefváros, Ferencváros – Kőbánya – Zugló és a külső pesti kerületekben. "Mindezektől függetlenül mi az emberekre nem pártszimpatizánsként, hanem polgárként tekintünk. Sajnálatos, hogy a főváros közlekedését nem sikerült megoldani. Ez olyan kérdés, ami nem csak a budapestiek gondja. Ebben segített volna a 4-es metró" – fogalmazott a politikus aszszony, aki különösen szégyenteljesnek tartotta, hogy az Orbán-kormány ideje alatt egyetlenegy címzett támogatást sem ítéltek meg a fővárosnak. A elmúlt években elkészült beruházások – például a Szabó Ervin könyvtár rekonstrukciója vagy az Uzsoki úti kórház – központi támogatásáról még 1998 májusa előtt döntött a Horn-kormány.

Arra a kérdésünkre, hogy a Fidesz szűkkör? vezetőségének esetleg vidéki származása (Orbán Alcsúton, Áder Csornán, Szájer Sopronban és Kövér Pápán nevelkedett) lehet-e oka egyfajta Budapest-ellenességnek, Tirts Tamás egészen röviden csak annyit mondott, hogy "a népi-urbánus kérdés ma már nem releváns kérdés". Több elemzés szerint a Fidesz vezetői azért is fordultak el a baloldali, liberális értelmiségtől, mert a fővárosi értelmiségi szalonokban nem fogadták el őket, illetve még további tanulást javasoltak nekik. A szocialista frakcióvezető szerint már nem az a lényeges kérdés, hogy miért, esetleg milyen pszichológiai okokból lettek fővárosellenesek a Fidesz-vezetők, hanem az, hogy miként lehet a főváros érdekében tenni. Hiszen a főváros az ország gazdasági, politikai és kulturális szíve, ezért a vidékkel való szembeállítása az egész országnak káros. "A problémára a megoldást egész egyszerűen a Medgyessy-kormány jelentené" – zárta a beszélgetést Gy. Németh Erzsébet. Böhm András szabad demokrata vezető nem kívánta elemezni a vidékiség kérdését, szerinte akkor válnak majd igazán profi politikusokká a legnagyobb kormánypárt vezetői, ha nem Budapest–vidék megosztásban gondolkodnak. 


"A bűnös város"

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!