Kereső toggle

Él a koalíció a Fidesszel

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Interjú Gyimóthy Gézával, az FKgP alelnökévelGyimóthy Géza és Torgyán József. "Aggódva figyelem a mindennapi eseményeket" Fotó: V.Sz.

– A fegyelmi bizottság kizárt két minisztert az FKgP soraiból fegyelmi vétségre hivatkozva. Ezek után adódik a kérdés. Él-e a koalíció a Fidesszel?

– Természetesen él a koalíció, és véleményem szerint élni is fog a választások végéig, hiszen mi négy évre kötöttük a szerződést, sőt ha a Fidesz tartja magát ahhoz a keresztény-nemzeti-konzervatív eszmerendszerhez, amihez a Független Kisgazdapárt kilencvenhárom éve – 1908 januárja óta –, a következő ciklusban is élni fog. Mi, amikor nyolcvanketten visszaléptünk harmadik helyezettként a második helyezett fideszes javára, s így le tudtuk győzni az első forduló után első helyen álló szocialista képviselőt, akkor a nemzeti elkötelezettségről és a konzervatív keresztény felfogásról bizonyságot tettünk. Azért tettük, hogy a szociálliberális kormányt leváltsuk. Mindenféle napi gondok ellenére, amit nem tagadunk, mert a koalíció működésében vannak komoly problémák, a koalíció él, és a 2002. tavaszi országgyűlési választásokig élni is fog.

– Torgyán József államtitkárát, Szabadi Bélát a rendőrség őrizetbe vette. Újságírói vélemények szerint erős politikai nyomásra. Ennek ellenére azt mondja, hogy áll a koalíció. Ugyanakkor a kisgazdapárt is legalább háromfelé szakadt szét. Ön mint hívő ember hogyan éli meg, hogy nap mint nap úgymond ezekkel az – ahogy a Kis Újságban kifejezik – árulókkal kell érintkeznie, egyáltalán van-e parlamenti munka jelen pillanatban a kisgazdapártban?

– Én mint keresztény ember, az FKgP országos főtitkára, és Torgyán József mellett talán az egyik legrégebbi elnökségi tag, nehéz szívvel és aggodalommal élem meg mindezt. Nyilván nem a személyes sorsa érdekli elsősorban az embert, hanem a nemzeti ügy, amiért a koalíció is létrejött. A nemzet érdeke szempontjából kívánatosnak és fontosnak tartom, hogy ennek a polgári-nemzeti kormánynak további legalább négy évre legyen bizonyítási lehetősége. Ezért aggódva figyelem a mindennapi eseményeket, de mint a kisgazdapárt vezetője józan megfontolás alapján, hideg fejjel annyit tudok mondani, hogy azok, akik az anyapárttól eltávolodtak, nézzék meg a történelmi példákat. Például 1990–1994-ben ugyan a frakcióban többen voltak az úgynevezett harminchármak vagy később harminchatok, és csak heten maradtak a Független Kisgazdapárt tagjai az akkori koalícióban, de az FKgP 8,9 százalékot ért el, amikor azt jósolták, hogy be se jutunk a parlamentbe. Míg az akkori kormány által is támogatott – kicsit megismétlődik az a helyzet most is – puccsisták, árulók (mindegy, hogy minek nevezem őket), akik a Független Kisgazdapárt tagsága és eszmerendszere ellen fordultak, azok az emberek meg egy százalékot sem értek el. Most is ugyanez fog történni. Egy kisgazdapárt van, ez a Független Kisgazda, Földmunkás és Polgári Párt, Belgrád rakpart 24. központtal. Ezt érdekes mód tudják a megyei elnökök, és a kisgazda tagság döntő többsége. 

– Akkor kiléptek a koalícióból, de jelenleg benne vannak.

– Igen, és benne is maradunk. Ha a Fidesz bennünket meg is támad, a szocialistáknak nem adjuk meg azt az örömöt, hogy a koalícióból kilépjünk. Orbán Viktor célzott arra, hogy a kisgazdapárton belüli feszültségek ellenére a koalíció tagjának tekint bennünket. A Parlamentben kevés a plenáris ülés, még én sem kaptam meg a teljes menetrendet. A háromhetes ülésezéshez a Fidesz ragaszkodik, ezért könnyen kiszámolható, hogy hány alkalommal ül még össze a Ház. Én magam ezt sajnálom, mert nagyon sok fontos szakmai törvény késik. Szükséges, hogy ebben a felállásban a polgári-nemzeti kormánykoalíció fennmaradjon, hiszen még nagyon sok szakmai törvény vár megalkotásra.

– Politikai szakértők azt mondják, hogy a politikai siker érdekében feláldozta a Fidesz a parlamentáris demokráciát.

– Mi mindenképp törekszünk arra, hogy még a hátralévő időben újra megvalósítsuk programunkat. 

– A Szabadi-ügyet hogyan minősítené?

– Nem kívánok róla nyilatkozni. Szabadi az FKgP-nek nem volt vezetője, sem megyei, sem országos elnökségi tagja. Az ártatlanság vélelme mindenkit megillet. Azt mindenesetre az FKgP tagságának a többsége elítéli, hogy rabláncon, erkölcsileg megalázva vitték el, de ha valaki bűnt követett el, az bűnhődjön. Ezt most általánosan mondom, mindenkinek felelnie kell tettéért. Jó lett volna, ha a Tocsik-ügy kapcsán az MSZP-s képviselő, aki még ott ül az MSZP soraiban, hasonló mércével méretik meg, s ugyanez történik más pártoknál is, ahol bűncselekmény gyanúja merült fel. Szóval, egyforma mércével kellene mérni az igazságszolgáltatásnak is.


Felelősség és álláspontok

Orbán Viktor miniszterelnök nem érez személyes és jogi felelősséget a Szabadi-ügy miatt, ugyanakkor általános emberi felelősséggel tartozónak gondolja magát. A kormányfő az M 1-nek adott interjújában úgy fogalmazott, hogy amíg a parlamentben megvan a kormánytöbbség, addig a koalíció is létezik. Ellenzéki politikusok szerint a miniszterelnök felelőssége megkerülhetetlen. 

Mint a miniszterelnök az M 1-nek kedden adott interjújában aláhúzta: természetesen általános értelemben a kormányfő az egész kabinet működéséért felelős, valójában azonban jogi felelősséggel nem terhelhető az adott ügy kapcsán. Emlékeztetett arra, hogy az agrártárca működését az elmúlt három év során körülbelül harminc kabineten belüli ellenőrzés érintette. Mint mondta, a vizsgálatok az első két évben bűncselekményre utaló jelet nem mutattak. Hozzátette, amikor ezek a jelek megjelentek, azonnal kezdeményezte az agrártárca akkori vezetőjénél, hogy fontolja meg Szabadi Béla menesztését. Orbán Viktor hangsúlyozta: 1990 óta először fordul elő, hogy egy kormány saját belső vizsgálata után ilyen büntetőeljárásokat indíttatott volna meg. A kisgazdapárti történésekkel összefüggésben feltett kérdésre a miniszterelnök úgy válaszolt: amíg megvan a parlamentben a kormánytöbbség, addig a koalíció is létezik. 

Keller László szocialista országgyűlési képviselő szerint az ellenzéki képviselők a parlamentben és a sajtóban is többször rámutattak a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium "botrányos ügyeire". A szocialista politikus leszögezte, hogy nem a miniszterek kompetenciája a vezetők menesztése, és az államtitkár felmentését csak a miniszterelnök kezdeményezhette volna. Álláspontja szerint a kormányfő alá tartozó Miniszterelnöki Hivatal "mindenről tudott". Elképzelhetetlen, hogy a miniszterelnök három évig úgy kormányozzon, hogy nem tudja, mi történik a tárcáknál – tette hozzá Keller László. Kifejtette, nem arról van szó, hogy megbotlott valaki, hanem jelentős problémák merültek fel, amelyek elháríthatók lettek volna. Emlékeztetett arra, hogy a jelenleg is érvényben lévő koalíciós megállapodás egyik kidolgozója éppen Szabadi Béla volt. Jelezte, a miniszterelnök felelősségének kivizsgálására parlamenti bizottság létrehozását javasolják.

"Orbán Viktor nem mondhatja, hogy nem tudta, mi történik ebben a házban Torgyán József és Szabadi Béla irányítása alatt" – mondta Eörsi Mátyás a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium (FVM) előtt tartott szerdai sajtótájékoztatóján. Hozzátette, hogy azért, ami az FVM-ben történt, Orbán Viktor és a Fidesz a felelős. Eörsi Mátyás kifejtette, bízik abban, hogy "Orbán Viktor végre államférfihoz méltóan cselekszik", és legalább elismeri a felelősségét. Az lenne az igazi, ha lemondana – válaszolt az ellenzéki politikus egy kérdésre, hozzáfűzve: erre azonban nem számít. (MTI)

Olvasson tovább: