hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Az Orbán-Csurka kormány esélyei
A Miép ismét felajánlkozott a Fidesznek

2001. 04. 07.
Bár Kövér László pártelnök cáfolta egy Fidesz–MIÉP koalíció lehetőségét a jövő évi választásokat követően, a jelenleg is fennálló Fidesz–kisgazda koalíció eleven példája annak, hogy a fiataldemok-raták hatalmi kérdésekben nem ismerik a lehetetlent. A két párt főbb jellemzőit egybevetve több ponton fedezhető fel hasonlóság, és ha emellett figyelembe vesszük az elmúlt két és fél évben tapasztalt zökkenőmentes együttműködést, egyáltalán nem irreális feltételezés, hogy jövőre "összenő, ami összetartozik". A Szonda Ipsos kutatásai szerint a MIÉP-szimpatizánsok 35 százalékának második számú jelöltje a Fidesz, míg a polgári párt szavazóinak mindössze 11 százaléka utasítja el kategorikusan a MIÉP-et. 



Tölgyessy Péter és Orbán Viktor közös fóruma. "Megvannak a MIÉP közvetett kormányzati részvételének az érzelmi feltételei" Fotó: Hetek-archív

A dabasi időközi választás 

– érvénytelen – első fordulójában elért 13 százalékos MIÉP-eredményre hivatkozva Csurka István pártelnök hétfőn kijelentette: reális lehetőséget lát arra, hogy a Fidesszel együtt többségbe kerüljenek és kormányt alakítsanak a jövő évi választásokat követően. (A legutóbbi adatok szerint a fiataldemokraták 38 százalékos támogatottsággal rendelkeznek a pártot választó, biztos szavazók körében, ha ehhez hozzáadjuk a MIÉP dabasi 13 százalékát, az eredmény valóban abszolút többség.)

Nem látja lehetségesnek, hogy a Fidesz a MIÉP-pel lépjen kormányzati együttműködésre, bármit hozzon is a 2002-es országgyűlési választás – jelentette ki Kövér László, a Fidesz elnöke szintén hétfőn, azonban azt is hozzátette: az MSZP-vel semmilyen választási eredmény esetén nem lehet szó nagykoalícióról, ennél bármilyen alternatíva jobb. Ha eltekintünk is attól, hogy a "bármilyen alternatíva" a jelenlegi adatok alapján csak a Fidesz–

MIÉP koalíció lehet, a MIÉP-től történt elhatárolódás hitelét önmagában is jelentősen csökkenti a Fidesz eddigi története: e párt a hatalom megszerzéséért képes volt szembefordulni korábbi elveivel és szövetségeseivel, valamint önnön kijelentéseivel: "Az pedig, hogy a kisgazdákkal egy koalícióban 

legyünk, a legrosszabb álmainkban se kerüljön elő. A kisgazdapárt áll a legtávolabb a Fidesztől. Képviselőik hozzászólásaiból olyan értékrend rajzolódik ki, amelyet mi nagyon élesen elutasítunk" – nyilatkozta Orbán Viktor a Magyar Hírlapnak 1991-ben, majd 1998-ban koalíciót kötött a kisgazdapárttal, amely pedig semmit nem változott sem programja, sem stílusa, sem vezetése tekintetében. 

Az évek során Csurka István megítélése is minőségi fejlődésen ment keresztül. 1992 szeptemberében Kövér László a következőket nyilakozta a Népszabadságban: "…hogy Csurka nézetei – amelyeket magam is a legújabb kori nácizmus magyarországi alapvetésének tartok – ne vegyék át az uralkodó szerepet… mindent megteszünk, hogy a náci ihletésű, ásatag, leszerepelt és a szó szoros értelmében életveszélyes ideológiák semmiképpen ne nyerjenek teret." 

Tölgyessy Péter fideszes képviselő tavaly ősszel ugyanakkor a Népszabadságban elismerte: "A Fidesz–Magyar Polgári Párt frakciójában máris megvannak a MIÉP közvetett kormányzati részvételének az érzelmi feltételei."



A szavakon túl



Érzelmekkel persze nem sokra menne a MIÉP, és ezt a Fidesz is hamar felismerte: folyamatos gesztusokkal tartja a maga oldalán az "ellenzéki" Csurka-pártot. A MIÉP-nek azért lehet frakciója a parlamentben, mert a fideszes többség? koalíció nem foglalta házszabályba azt az alkotmánybírósági határozatot, mely kimondja, hogy a 15 főnél
kisebb létszámmal alakult képviselőcsoportok addig maradhatnak fenn, amíg valaki el nem hagyja a frakciót. Márpedig az alakuláskor 14 tagú képviselőcsoportot azóta két személy is elhagyta. A Fidesz "kegyelméből" létrejött MIÉP-frakció lényegesen több pénzt és megszólalási lehetőséget kap, mintha csak a MIÉP színeiben bejutott független képviselők halmazaként működhetnének. 

1998-ban, a MIÉP március 15-i rendezvényén Csete György képviselőjelölt kijelentette: "Amíg nem lesz a kezünkben a média és a sajtó, addig nem lesz itt semmi." Az elmúlt három év során a MIÉP "megkapta" az adófizetők pénzéből fenntartott közszolgálati Magyar Rádió Vasárnapi Újság cím? műsorát (a főszerkesztő Lakatos Pál, a MIÉP képviselőjelöltje volt). A közelmúltban a nyíltan MIÉP-kötődés? Stifner Gábort nevezték ki a Kossuth adó belpolitikai főszerkesztőjének, valamint kereskedelmi frekvenciát nyert a Pannon Rádió, melyről Győri Béla szóvivő az idei március 15-i MIÉP-nagygyűlésen kijelentette: "már van egy rádiónk is, a Pannon Rádió". A médiában törvényt sértő MIÉP-es programokkal szemben ahhoz az ORTT-hez lehet fordulni, amelyben a Fidesz jóvoltából a MIÉP és a három kormánypárt kétharmados többséggel rendelkezik az MSZP és az SZDSZ delegáltjaival szemben.

Tavaly áprilisban Orbán Viktor meghívására egynapos látogatásra érkezett Budapestre Wolfgang Schüssel osztrák kancellár. Elemzők szerint a szélsőjobboldali Szabadságpárt kormányra lépését követő – és az Ausztriát sújtó EU-bojkottal egybeeső – meghívás egyértelm? jelzés volt a hazai szélsőjobb szavazók felé is. "A Csurka-hívekkel kötött alkuk erősítik az agresszív ifjú demokraták hatalmi pozícióit, cserébe pedig kis adományokkal kötik magukhoz Csurkáékat" – írta elemzésében az osztrák Profil cím? hetilap.

Adott esetben a passzivitásnak is lehet üzenete: jó példa erre, hogy Orbán Viktor nem emelte fel szavát akkor (és azóta sem), amikor a MIÉP kijelentette: rehabilitáltatni kívánja a háborús bűnökért kivégzett Bárdossy László egykori miniszterelnököt.



Ideológiai azonosságok

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!