hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hollywood pesti ásza
Kertész Mihály, a filmbe öntött kaland mestere (1886–1962)

2016. 12. 03.
A számos magyar között, akik az Álomgyárat felépítették, majd naggyá tették, ott volt Kertész Mihály is, a legendás Casablanca rendezője. Ha mást nem tett volna le az asztalra, mint ezt a filmet, már azzal is stabil helyet foglalna el a filmtörténet vaskos könyvében (adathordozóiban). Életútja, és különösen az, ahogy a talentumaival élt, tanulságos példája nemcsak a filmipart megalapozó amerikás magyaroknak, hanem a feltörekvő ifjak közül mindazoknak, akik hátrányból indulva kényszerülnek tehetségüket érvényre juttatni.

Ezt ma önmegvalósításnak hívják, ám a múlt századfordulón még egyáltalán nem tanfolyamokon árulták el, hogyan is kell sikeresnek lenni azzal, ami nekünk adatott, erre mindenkinek magának kellett rájönnie. A „boldog békeidők” derekán, a második ipari forradalmon túl, az első világháborún még innét – átmenetileg – nem volt kifejezett hátrány, ha az Osztrák–Magyar Monarchiában az embert Kaminer Manó néven anyakönyvezik; mégpedig valahol a pesti zsidó negyedben. Legalábbis ahhoz képest nem, ami a kezdődő században következett.

A későbbi nagynevű rendező apja galíciai zsidó, édesanyja erdélyi, szintén izraelita család sarja volt, ám az ő fiatalkori, vagány „pesti srác” énje abszolút a közismert rejtői figurákra emlékezteti az utókori szemlélőt. Kalandvágyban, világcsavargásban hasonló mentalitású lesz majd a haditudósító fotós, Robert Capa is, aki – egy kicsivel később – szintén Budapestről indulva szerzett világhírnevet.

Manó (nevét csak később, húszéves korában magyarosította) a színészettel a hagyományos módon, tehát a színház világában találkozott először. A Népszínházban előbb amolyan „rohangálós” segéderőként kezdte, akit a színészek trafikáruért, újságért ugrasztottak, majd segédszínész lett.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!