Kereső toggle

Az élő memorial

Gyulai István- emlékverseny hatodszor

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A korábbi felejthetetlen sportriporter, sokszoros bajnok, a Nemzetközi Atlétikai Szövetség főtitkára, sportdiplomata Gyulai István emlékére idén is megrendezték a Gyulai István Memorial nemzetközi atlétikai versenyt – immár hatodszor. Ez az egyetlen sportesemény, amelyen atlétikai világsztárokat – olimpiai bajnokokat, világbajnokokat – láthat versenyezni a nagyérdemű Magyarországon. Ilyen kiválóságokért a világ nagyvárosaiban tízezrek töltik meg a stadionokat. A Székesfehérváron megrendezett versenyről Gyulai Márton versenyigazgatót kérdeztük.

Mit gondolsz, édesapád, Gyulai István elégedett lenne a mostani versennyel?

– Aki ismerte őt, az sejtheti, hogy már az első nagydíj után azt mondta volna, minek ez a nagy felhajtás. Ugyanakkor biztosan örült volna annak, hogy ennyi nagyszerű atlétát láthat egy helyen – mégpedig Magyarországon.

Mi okoz nagyobb sikerélményt számotokra, a világsztárok idecsábítása vagy a mostani kiemelkedő versenyeredmények?

– A két dolog összefügg egymással, de ehhez kell Spiriev Attila szeme is, aki figyelemmel kíséri az atléták egész évi, illetve utolsó hetekben elért eredményeit, és a sztárok mellett olyanokat is meghív, akiknek megtiszteltetés, hogy itt pályát kapnak.

Mi szükséges ahhoz, hogy ennyi világsztárt (David Rudishát, Asafa Powellt, Valerie Adamset, Omar Mc’Leodot, Kirani Jamest, Pawel Fajdeket és sok más kiválóságot) sikerüljön Székesfehérvárra utaztatni?

– Talán az időpont a legkritikusabb kérdés: hogyan lehet a versenyzők sűrű programjában rést találni. Fontos, hogy kiérdemeljük és fenntartsuk a bizalmat, hogy itt minden rendben lesz, az utazás, a szállás, az egyéb feltételek. Ez volt a hatodik versenyünk, és a hírünk jól szárnyal.

Baji Balázs 110 méter gáton és Kővágó Zoltán diszkoszvetésben aratott győzelmei, valamint Márton Anita súlylökésben elért országos csúcsa a nézőknek is nagy élményt okoztak. Mennyit segít ez a gála a magyar atlétikának?

– Hiszem, hogy nemcsak a magyar atlétikának, hanem az egész magyar sportnak és Székesfehérvárnak is sokat jelent, ez társadalmi esemény. Van olyan 12 éves gyerek, aki ennek a versenynek a hatására kezdett el futni. Most sikerült elintéznem, hogy David Rudishával (az olimpiai és világbajnok kenyai futó nyerte a 800 méteres síkfutást – a szerk.) készíthessen egy közös fotót. A hangulatról annyit, hogy a verseny után este 10-kor azt a dalt hallottam dúdolni, amit a foci Eb-n a magyar szurkolók énekeltek. A hideg kirázott.

Mitől jobb Székesfehérvár Budapestnél?

– Itt van ez a kiváló stadion, kiváló a város hozzáállása, a polgármester boldog, hogy egy asztalnál ülhet a kiváló sportolókkal. És szeretnek minket a nézők is.

Úgy tudom, hogy a gyémánt ligák után a Gyulai Memorial a legsikeresebb egynapos atlétikai találkozó. Van még feljebb?

– Ez valóban így van, sőt, a mostani verseny után kaptam értesítést, miszerint szakmai értékelés alapján felülmúltuk a rabati és a stockholmi Gyémánt Liga Nagydíjat. Ezzel együtt elégedett soha nem tudok lenni: a zsebemben ott van egy kis cédula, ahová jegyzem a hiányosságokat, amit jövőre pótolnunk kell.

Van esély arra, hogy Magyarországra hozzatok egy Gyémánt Liga-találkozót?

– Ez nem egyszerű. A létesítmény az első feltétel – azután jöhet a költségvetés…

A sportok királynőjének nevezett atlétika mennyire sérült meg a sok doppingon ért versenyző miatt?

– Biztos vagyok abban, hogy a mi versenyünkön tiszta atléták vettek részt. Sem korábban, sem most nem voltak váratlan, gyanúsan kiugró eredmények. A doppingolásnál már csak egy nagyobb probléma van: ha nem csípik meg az illetőt. Szerintem minden pozitív teszt előbbre visz.

Mit várhatunk atlétáinktól a riói olimpián?

– Londonban csak egy döntősünk volt, Pars Krisztián, igaz, ő olimpiai bajnok lett. Ezt most nem ígérem, de meggyőződésem, hogy lesz legalább három vagy akár öt döntősünk. Aki ezt eléri, az elmondhatja magáról, hogy a világ 12 legjobbja közé tartozik – ez pedig jelentős sikernek mondható.

Olvasson tovább: