hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Tragédiák utóélete

2015. 11. 14.
2006. október 15-én ölték meg Szögi Lajos 44 éves tiszavasvári földrajz-biológia szakos tanárt Olaszliszkán kislányai szemeláttára. A Katona József Színház Az Olaszliszkai című, nagy vihart kavaró darabja azonban elsősorban a tavaly tragikus körülmények között elhunyt író, Borbély Szilárd szüleinek meggyilkolásáról szól.

Borbély Szilárd darabját Máté Gábor rendezésében vitte színre a Katona József Színház. A teltház előtt futó darab kétszintes színpadon játszódik, amelynek felső részén a kórus tagjai, a bíró, az ügyész és az ügyvéd mozognak. Idelenn az Áldozat, a gyermekei, a rendőr és a vádlottak.

A darab címében szereplő bestiális emberölés körülményei ismertek: nyolc olaszliszkai roma férfi azért lincselte meg a tiszavasvári tanárt, mert szerintük autójával elütötte 11 éves rokonukat, aki az árokba esett. A kislány anyja kiáltásokkal buzdította az elkövetőket: meghalt a gyerek, öld meg a magyart. A valóság ezzel szemben: a férfi szabályosan közlekedő autója előtt átszaladt a 11 éves Kitti, az autó hozzá sem ért, ő azonban az árokba esett. Életben maradt, semmilyen sérülést nem szenvedett. Nyolc személy vetette magát a tanárra, akinek lányai megerőszakolásuktól rettegve szaladtak el a helyszínről, egy szembejövő autós telefonját elkérve hívtak mentőt édesapjukhoz, aki a mentők megérkezésekor már belehalt koponyasérüléseibe. Volt olyan elkövető, aki nekifutásból rúgta fejbe a földön fekvő férfit. A legtöbb rúgás az áldozat fejét és a nyakát érte. Szögi Lajos lányai közül Emese 14 éves volt akkor, Zsófi pedig 5 esztendős. Az elkövetők védelme egy korábbi esetre épült volna, amikor valóban érte baleset egy kiskorú családtagjukat. A bíróságot azonban nem hatotta meg az érvelés, a lehető legsúlyosabb büntetést kapták mindannyian.

Borbély Szilárd tragikus élete

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!