hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nagyok között a legnagyobb
330 éve született Georg Friedrich Händel

2015. 12. 03.
A világhírű komponista és zenész, Georg Friedrich Händel túlzás nélkül a barokk zenei világ egyik legnagyobb alakja volt, zenéjére olyan nevek építettek később, mint Mozart, Beethoven, Haydn. Sőt, azon kevés zeneszerzők egyike, akiknek művészetét még életükben méltányolták: például kortársa, Johann Sebastian Bach egyik legnagyobb szívfájdalma volt, hogy nem találkozhatott vele. Pályafutását leginkább a siker és a népszerűség jellemezte, de mindezt komoly küzdelmek árán érte el. Igazi kozmopolita volt, a klasszikus német származású zeneszerzőt az angolok is sajátjuknak tartják.

Georg Friedrich Händel a szászországi Halléban született 1685. február 23-án, egy akkor már 63 éves híres sebészorvos fiaként. Az idős apa a jogi tanulmányokban látta fia biztos jövőjét, de a kis Georg a zene iránt kezdett érdeklődni. Apja tiltása ellenére a padlásukra csempészett egy kis klavikordot, és azon gyakorolva sajátította el az alapokat. Amikor a szász herceg, akinél az apa szolgálatban állt, orgonálni hallotta a fiút, sikeresen feloldatta a tilalmat, lehetővé téve, hogy a fiatal Händel mindkét területen képezze magát.

A fiú a hallei F. W. Zachow keze alá került, aki látva tehetségét, az orgona- és csembalójátékon kívül zeneszerzésre is tanította. Miután meghalt az édesapja, végakaratát tiszteletben tartva Händel a hallei egyetemen kezdett jogot tanulni, miközben zenei tanulmányait is folytatta, sőt, zenészként állást is szerzett: a hallei református templom orgonistája lett. A joggal egy évig birkózott, végül mestere tanácsára otthagyta az egyetemet és a várost, és az opera műfajának akkori fellegvárába, Hamburgba költözött.

Három év múlva, húszéves korában már be is mutatták első saját operáját, az Almirát, amivel mindjárt sikert is aratott. Az itt töltött néhány év egyik legizgalmasabb eseményét egy kardpárbaj jelenthette számára: egy hirtelen, de heves veszekedés fajult el közte és barátja, Johann Mattheson között. Händel életét végül egy nagyméretű gomb mentette meg.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!