hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Rap és dzsihád

2015. 04. 03.
A Charlie Hebdo elleni támadás óta olyan szélsőséges, iszlamista ideológiákat népszerűsítő rapvideók tűntek fel újra az interneten, amelyek nyíltan Nyugat-ellenes mentalitást közvetítenek. Nem titkolt céljuk a nyugati társadalommal meghasonlott és önmagukat kereső fiatalok „beszippantása”.

A muszlim rap fogalma már jóval megelőzte a szíriai konfliktust, de az ebből kialakuló dzsihádista rap műfaja mára már teljesen különvált. Egyfajta globális zenei műfaj ez, ami – Észak-Amerikától egészen Európáig – egyesíti a mai muszlim fiatalság zenéjét. A szövegek e fiatalok politikai és szociális nézeteit fejezik ki az iszlám tükrében, de beleszövik a nyugati társadalomban érzékelt törékeny identitásérzést is. 2001. szeptember 11-e óta – különösen Franciaországban és Németországban – észrevétlen maradt, hogy az iszlamista rapperek a hip-hop kultúra köntösébe bújtatva terjesztik a radikális iszlám propagandát. Ezek a „művészek” gyakran olyan nagy lemezkiadók szárnyai alatt tevékenykednek, mint a Sony BMG vagy a Universal, felhasználva azok pénzügyi forrásait az iszlám terrorizmus dicsőítésére.

Az al-Kaida módszere

A rap műfajára megszületése óta a tiltakozás és a lázadás egy formájaként tekintettek, amelyben az előadók eleinte a társadalom peremén élők problémáival foglalkoztak, és saját sorskérdéseiket fogalmazták meg. Ezt a megtépázott önbecsülést használják ki a dzsihádisták új hívek és követők toborzására. Olyan emberek megszólítására törekednek, akik elveszettnek érzik magukat, vagy azt tapasztalják, hogy a társadalom nem fogadja be őket. Mivel a rapzene és a hip-hop életstílus a társadalmi tiltakozás egyik legnépszerűbb formája lett, a műfaj egyben a szélsőséges iszlamizmus nem hivatalos közvetítő csatornájává is vált.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!