Kereső toggle

Népszerű manapság mennybe menni

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

2014-ben a már jól ismert „mennyei turizmus“ témával foglalkozó könyvektől volt hangos a média: egyik oldalról botrány, a másikról pedig egy hollywoodi filmadaptáció csapta arcon a keresztény világot.

A napokban Alex Malarkey közleményben jelentette be, hogy valójában soha „nem halt meg, és a mennyben sem járt”. Általánosságban egy ehhez hasonló mondat senki számára sem lenne felkavaró, ám a fent említett 17 éves fiú társszerzője volt a 2010-ben megjelenő, A fiú, aki visszajött a mennyből című nagy sikerű könyvnek, amiben mennybéli tapasztalatait osztja meg olvasóival. A keresztény körökben népszerű írás a botrányt keltő mondat hatására rögtön lekerült a könyvesboltok polcáról. A családot ellentmondások övezik, néhányan már most válásról beszélnek, míg Beth Malarkey, Alex anyukája cáfolja az állítást.

Az egész történet a 2004-ben hazafelé tartó Malarkey család autóbalesetével kezdődik, aminek következtében a 6 éves Alex kómába esett. A közel két hónapon keresztül tartó állapotból felébredve Alex azt állította, hogy járt a mennyben. Bár a baleset bénulást eredményezett a fiú testében, ez sem akadályozhatta meg abban, hogy megossza élményeit a világgal: könyvének megírásában segítségére volt apukája, Kevin Malarkey is. Alex részletesen leírja a mennyet, valamint említést tesz a mennyben lévő lyukról, ami egyenesen a pokolba vezet; ezenfelül elmeséli személyes találkozását is Jézus Krisztussal és az ördöggel, aki egyébként Alexet okolta a baleset bekövetkeztéért.

2015. január 15-én Alex közzétett egy bejegyzést, amiben bevallja, hogy ő találta ki az egész történetet, mert szerette volna, ha több figyelem terelődik rá a baleset után. „Mikor a történetet kitaláltam, akkor még nem olvastam a Bibliát. Az emberek hazugságokból akarnak tanulni, és a hazugságokra épülő könyveket egyre csak ontják magukból a nyomdák, pedig a Bibliát kellene olvasniuk, ami bőven elég. Hiszen a Biblia az egyetlen forrása az igazságnak, és minden más, amit emberek írnak, csak pontatlan lesz ahhoz képest. Egyedül abban a Jézusban van az embereknek bűnbocsánata, aki meghalt a bűneinkért, ezért azt a tényt, hogy van megbocsátás a számodra, csak Isten Igéjének az olvasása által értheted meg, nem pedig az emberiség termelte könyvekből – állítja a fiú, hozzátéve: – Szeretném, ha mindenki megtudná, hogy a Biblia megbízható.

A most kialakult botrány közepette Beth Malarkey – hogy mentse, ami menthető – egy blogon azt írta: fia már korábban is próbálta tudatni a múlt héten közzétett beismerést egy hasonló írással, amit a Facebookra tett ki, ám azt nagyon hamar levették onnan. Az édesanya ezzel arra akart utalni, hogy fiát szándékosan „elhallgattatták”. Szerinte ugyanis szándékosan használták fel gyermeke nevét és személyiségét, s így született meg a sikerkönyv. Azt pedig egyenesen tagadta, hogy fia valaha is részesült volna a könyvek árából származó bevételből. A The Daily Mail szerint a házaspár időközben szakított, amit az apa, Kevin Malarkey édesanyjától tudtak meg, ám Beth ezt határozottan tagadta.

Az író és pásztor, John MacArthur, A Menny dicsősége című könyv szerzője írásban reagált az általa is olvasott történetre. Ebben úgy nyilatkozik Kevinről (Alex édesapjáról), A fiú, aki visszajött a mennyből társszerzőjéről, mint aki „felülírta fia történetét, amely annyira távol került a Bibliától, hogy talán már úgy fogalmazhatunk: tévtanításokat közöl”.

Látta a húgát

Napvilágot látott azonban egy ígéretesebb beszámoló is. Az Igazából mennyország című könyvben az ötéves Colton Burpo históriája kerül terítékre. Colton sürgős vakbélműtéten esett át, aminek következtében a műtét során élet-halál között volt. Ez idő alatt ő kívülről szemlélte az eseményeket. Colton elmondása alapján először saját magát és az orvosokat látta felülről, majd édesanyját, aki kint várakozott. Ezután Jézus és néhány angyal eljött érte, hogy elvigyék a mennybe. Ezzel egyidejűleg apukája Jézushoz imádkozott segítségért. Nem sokkal később kijött egy nővér, Coltonnal a kezében, aki egészséges volt, és nemsokára távozhatott a kórházból. Az addigra már sokat látott kisfiú azonban más emberként ment haza.

Négy hónapjába telt, mire szülei hinni kezdtek azoknak a hihetetlen történeteinek, amelyekben Colton Jézus ölében ült, vagy látta a kezén a sebeket. A szülők egyik megrendítő élménye az volt, mikor kisfiuk egy nap odalépett hozzájuk, és azt mondta: „Találkoztam a húgommal a mennyben”. Szülei azt válaszolták, hogy a húga ott alszik a szomszédos szobában, mire a kisfiú magabiztosan kijelentette, hogy van egy másik húga is, aki ugyanúgy néz ki, mint aki itt van a földön, csak nem szőke, hanem barna hajú. Ez az állítás nagyon megérintette szüleit, hiszen a házaspárnak eredetileg tényleg két kislánya volt, azonban egyikőjük meghalt még a szülés előtt. Colton azonban minderről mit sem tudhatott, hiszen ez a családi dráma mélyen el volt rejtve a gyerekek elől.

A könyv 2014-es megjelenését követően majdnem három hétig vezette a New York Times bestsellerlistáját. Népszerűségét tükrözi, hogy nemrég debütált a filmadaptáció is. Ez azonban rendkívül ellentmondásosra sikeredett, és keresztény berkeken belül egyszerűen ateistának tartják a filmet, ráadásul a készítők kihagynak olyan fontos eseményeket, melyek azt támasztanák alá, hogy Cotlon valóban a mennyben volt. A vászonra vitt történet világi fogadtatása sem túl pozitív, s ezt jól tükrözik az online értékelések.

Természetesen olyanok is akadnak, akik mindkét történetet tekintve szkeptikusak, azt állítva, hogy a menny mindkét könyv által leírtaknál nagyobb dicsőséget hordoz magában, és hogy az ilyen típusú könyvek valójában csak a pénzre és a szenzációra hajtanak. „Alapjáraton én nagyon szkeptikus vagyok a »mennyei turizmussal« foglalkozó könyveket illetően, és az összes ehhez hasonló könyvünk az alsó polcon van elhelyezve a könyvesboltjainkban, (...) ráadásul általában csak egy bizonyos embertípust vonzanak” – nyilatkozta Paul Wilkinson a Christian Book Shop Talk-tól. Hozzátette: „Viszont azt nem lehet vitatni, hogy vannak olyan emberek, akiknek pont egy olyan könyv, mint a Left behind vagy a Late Great Planet Earth, mentette meg az életét, és segítette őket a gyülekezetbe járáshoz.”

Olvasson tovább: