hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Egy diktátor magányossága
Hogyan telnek Putyin elnök mindennapjai?

2014. 10. 02.
A Newsweek hasábjain jelent meg ízelítő Ben Judah publicista művéből, amely három év kemény munkájának eredménye. A szerző az „új zsurnalizmus” irányzat elemeit felhasználva írta meg első könyvét Vlagyimir Putyin magánéletéről. A Törékeny Birodalom: Hogyan esett szerelembe és szeretett ki Oroszország Vlagyimir Putyinból? címmel megjelenő írásban a fikció technikáit alkalmazva meséli el azokat a tényeket, amelyekről a nevüket általában nem vállaló informátoraival — köztük korábbi miniszterelnökökkel, volt és jelenlegi miniszterekkel, regionális vezetőkkel, korábbi hivatalnokokkal, tanácsadókkal, személyi titkárokkal és más, az elnökhöz közel álló emberekkel — folytatott beszélgetések során szerzett tudomást.

Az elnök élete igen monoton: 15 perces egységekre van felbontva hónapokra, talán évekre előre. Későn kel – mert szeret sokáig dolgozni –, és valamivel dél után étkezik. A legegyszerűbb reggelivel indít: mindig van cottage cheese, ezen kívül zabkása vagy omlett szerepel a menün, mindig a legfrissebb alapanyagokból. Gyümölcslevet iszik, az étkezés végén pedig kávét. Az első két órát úszással tölti, asszisztensei szerint ilyenkor dőlnek el a legnagyobb kérdések Oroszország jövőjét illetően. Amíg az államfő sportol, az „udvaroncai” türelmesen várnak rá, gyakran órákon keresztül. Ha úgy tartja kedve, akkor az úszás után a konditeremben – miközben a híreket nézi a tévén – még súlyt is emel.

Ezt követően nagyon sokszor olvas, a kedvencei a történelmi témájú könyvek Rettegett Ivánról, II. Katalinról, Nagy Péterről. Időnként felmerülnek olyan pletykák is, hogy regényt láttak a kezében – 2006-ban például állítólag egy thrillert olvasott (a Sankyat Zakhar Prilepintől), amelyben a munkásosztály emberei csecseneket és rendőröket vernek, és a kormányzó irodáját gépfegyverekkel visszafoglalják a korrupt tolvajoktól. Azok, akik Putyin hálószobájába is bejáratosak, azt állítják, hogy az éjjeliszekrényén előfordult a Harmadik Birodalom című mű is, ami egy képzeletbeli latin-amerikai történész beszámolója II. Vlagyimir cár jövőben játszódó hőstetteiről. Mindemellett bárkit megkérdeznénk az „udvartartásából”, mindenki azt állítaná, hogy az elnök nem olvas.

Tisztálkodni is alaposan szokott: forró és hideg vizes fürdő után öltözik fel méretre készített, konzervatív színű öltönyébe. Az igazi munka kora délután kezdődik fából készült íróasztala mögött, olyan irodában, ahol nincsenek monitorok és csak a legszükségesebb technikai felszerelések kerülnek felhasználásra, ezzel is növelve a biztonságot. Három bőrmappa tartalmazza a legfontosabbakat: az első a belügyi iratokat, a második nemzetközi ügyekkel foglalkozik, a harmadik pedig katonai témával – mindegyiket az érintett szolgálatok állítják össze.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!