Kereső toggle

Kreatív könyvajánló

A kaposvári bibliotéka sikere

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Míg a megváltozott olvasási szokások miatt országszerte a legtöbb könyvtár stagnál, sőt, kénytelen lehúzni a rolót, addig a kaposvári Takáts Gyula Megyei és Városi Könyvtár – egy formabontó, meghökkentő és egyben fiatalos, olvasásra buzdító reklámfotó-kampányának köszönhetően világszerte megismertette nemrégiben a nevét. Mi több, azóta jelentősen megugrott a téka forgalma is.

Bár az elképzelés nem egészen új keletű, mégis nagyot szólt; számottevően felpezsdült a könyvtár élete pár nap leforgása alatt. „Az ötlet a Corpus Libris oldaláról jött, ott láttam először hasonló képeket, amelyeken könyvborítókkal pózolnak emberek vicces beállításban, és azt gondoltam, hogy ezt itt is meg lehetne csinálni, hiszen a könyvborítók és DVD-borítók adottak, van miből válogatni” – meséli lapunknak a kreatív montázs ötletgazdája, Fehér Zsófia könyvtáros, aki úgy fényképezte le a könyvek borítóit, hogy mögöttük állt az egyik munkatársa. Így szinte életre kelnek a képek, megelevenednek az olvasmányok, melyekről leírásokat, ajánlásokat is mellékelnek a könyvtár közösségi profilján – ettől lett olyan egyedi.  Elindult a lavina: a kollégák sorba jöttek, hogy ők is szeretnének egy-egy általuk kiválasztott könyvvel „modellt állni”.

A rendhagyóan korszerű reklámmal a téka célja az volt, hogy felkeltse az érdeklődést  a könyvek iránt, felhívja a figyelmet az olvasás szépségére, szélesebb körben mutassa be könyvtári állományukat, és a médiatár forgalmát is növelje. Közben nem várt módon világhírnevet is sikerült összehozni a projekttel: azóta az eredetileg kaposvári olvasóközönség számára készült kedvcsináló fotósorozat bejárta a világot. „Az, hogy ez ilyen sikeres lett, két dolognak köszönhető. Egyrészt, hogy az album felkerült egy híres külföldi oldalra (Reddit.com), másrészt pedig annak, hogy mint könyv- és filmajánló került fel a Facebook-oldalunkra, amelynek látogatottsága hirtelen megugrott, a követőink száma megduplázódott, és azóta rengeteg pozitív visszajelzést kapunk. Az albumot hozzávetőlegesen eddig 500 ezren látták”– avat be a részletekbe Fehér Zsófia.

A friss felmérések szerint egyre romlanak a magyar fiatalok olvasásfejlesztő és olvasásértő mutatói, ezzel az alternatív könyvajánlóval a kaposvári internetező réteget jobban sikerült megszólítaniuk. A komoly visszhangot kiváltó akció azért is figyelemre méltó, mert bizonyítja, hogy digitális világunkban is kedveltté tehető, sőt megfelelő marketinggel eladható a papír alapú könyv. A visszajelzések szerint ugyanis volt, aki konkrétan azért keresett egy könyvet, mert látta ezeket a fotókat, és így szívesen elolvasná.

„Somogyban és Kaposváron sajnálatosan az elmúlt években nem nőtt a könyvtárba járók száma. Az olvasóvá nevelés folyamata átalakult, valójában egy meghatározott közönség igényli a dokumentumok kölcsönzését. A Facebookon megszólított olvasóközönség vált a mostani akcióval a reklám célközönségévé, akik valójában hiányoznak a bibliotékákból. Ez az olvasótábor úgy gondolja, hogy egyre több minden megtalálható az interneten. A digitális világba belenőtt korosztályok inkább ott olvassák el vagy töltik le az anyagokat. Nyilván az más kérdés, hogy ez a töménytelen információ-áradat mennyire hiteles és megbízható forrás” – magyarázza a Heteknek Horváth Katalin, az intézmény igazgatója. Hozzátette: „ezekkel a fotókkal le lehet rombolni a  korábban kialakult sztereotip képet is: ki lehet végre lépni a megszokott sablonokból is, meg lehet mutatni, hogy a könyvtárnak a 21. században is van létjogosultsága, a kor kihívásainak is meg tud felelni. Az információ világában a könyvtár tudásközpont; és bár információra mindenkinek szüksége van, azért az olvasás örömét se feledjük. Hiszen olvasni jó, és ha valóban élményt jelent egy könyv, adjuk tovább, olvassák el mások is. Persze álmodni sem mertünk volna ekkora médiafigyelemről, de ha csak egy ember is ennek hatására keresi fel a könyvtárat, már megérte! Természetesen azt is tudjuk, hogy a megszerzett hírnevet meg is kell tudni tartani, ennek érdekében sok érdekes programot szervezünk a közeljövőben, például a közelgő költészet napja (április 11.) kapcsán újabb figyelemfelkeltő meglepetésen gondolkodunk. Várunk mindenkit a könyvtárba!”

Olvasson tovább: