hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kellenek a hősök
Beszélgetés Franco Perlascával

2012. 11. 14.
Milyenek az Ön gyerekkori emlékei, benyomásai az apjáról? Hogyan befolyásolta a véleményét, amikor kiderült, hogy ezrek éle­tét mentette meg?

– Én már harmincéves elmúltam, amikor megtudtam, mit tett az apám, előtte semmit nem mondott erről, teljesen hétköznapi életet élt, az apák minden erényével és hibájával. Akkor értettem meg, hogy apám évekkel korábban valami nagyon jó és fontos tettet hajtott végre, amikor Lángnéval találkoztunk. Közvetlenül ezután az életemben nem történt nagy változás, sőt az apáméban sem, holott Olaszországban, külföldön és főleg Magyarországon híres lett. Mindezek ellenére ő semmiben sem változott meg, ugyanaz a személy maradt, aki korábban volt: egy egyszerű, alázatos ember.

Én személy szerint 1992-ben, apám halála után kezdtem el értelmezni mindezeket. Csak ekkor sikerült megértenem mindannak a jelentőségét, amit tett, és még egy rendkívül fontos dolgot: a tanúságtételt. A mai korban különösen a fiatalok számára fontos azoknak a tetteknek az ismertetése, amelyeket apám abban a szörnyűséges korban vitt véghez. Ekkoriban változott meg egy kicsit az életem. Körülbelül tíz éve létrehoztuk a Giorgio Perlasca Alapítványt apám emlékének ápolására. Bejárjuk Olaszországot és emellett szinte az egész világot. Néhány hónapja például Kanadában is voltunk, hogy a személyét és különösen a példáját megismertessük az ottani emberekkel.

Mennyire lehet érezni az elmúlt évekhez képest az erősödő antiszemitizmust? Lát ebben különbséget az országok között?

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!