Kereső toggle

Letette az ollót

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Nyolcvannégy éves korában, hosszan tartó betegségben május 9-én elhunyt Vidal Sassoon, a bubifrizura megalkotója és a „szasszon" hajvágás névadója, az anti-szemitizmus ellen fiatal kora óta harcoló világhírű fodrászzseni.

Vidal Sassoon 1927. január 19-én született Londonban, zsidó származású szülők gyermekeként. Mindössze hároméves volt, amikor apja, a görög Nathan Sassoon magára hagyta az amúgy is szegénységben élő családot. Édesanyja így arra kényszerült, hogy őt és öccsét árvaházba adja, ahol a gyermekeket csak havonta egyszer látogathatta. Vidal tizenegy éves volt, amikor édesanyja ismét férjhez ment, és ezzel a szeretetotthonból a fiúk visszakerültek a családba. A középiskolát otthagyva, tizennégy évesen fodrászszalonban helyezkedett el segédként, ahol megtetszett neki a mesterség.

A második világháború alatt az Oswald Mosley által vezetett antiszemita mozgalom a hitlerihez hasonló gyűlöletkeltő propagandát igyekezett terjeszteni Nagy-Britanniában. Ennek megfékezése céljából alakult a zsidó származású brit veteránok földalatti mozgalma, a 43-as Csoport, amelyhez Sassoon tizenhét évesen, a csapat legfiatalabb tagjaként csatlakozott.

Három évvel később, 1948-ban csatlakozott az Izraeli Védelmi Erők elődjeként működő akkori izraeli hadsereghez, a Haganához, amelynek katonájaként az Izrael államának kikiáltását követő függetlenségi háborúban harcolt. Egy interjúban így emlékezett vissza: „Ha belegondolsz abba, hogy kétezer évig el voltatok nyomva, és hirtelen néppé váltok, az egy csodálatos érzés."

Mivel anyja és testvére ezalatt Angliában élt, a háború után ő is visszatért Londonba, ahol 1954-ben megnyitotta első szalonját. Hamarosan ismertté vált a könnyen kezelhető, természetesnek ható frizurák készítésével. 1963-ban az újdonság erejével ható klasszikus Sassoon Bobbal, azaz a bubifrizurával örök nevet szerzett a fodrásztársadalomban. A klasszikus bubifrizura után több különleges, elegáns vágási módot dolgozott ki, mint például az aszimmetrikus és a „twiggy". Kreativitásával a hatvanas évek végére a világ leghíresebb fodrásza lett. Ismertségének köszönhetően egymás után nyitotta szalonjait Angliában és az Egyesült Államokban is. 1984-ben Sassoon volt a Los Angeles-i olimpia hivatalos fodrásza.

A tehetséges hajszobrász a vágás mellett sikeresen debütált saját gyártmányú, Vidal Sassoon névvel fémjelzett samponjával és egyéb hajformázó szereivel, s ezáltal a hajápolási termékek piacát gyümölcsöző iparággá fejlesztette. Magánéletében sajnos korántsem volt szakmájához hasonlóan sikeres. Négyszer nősült, második feleségétől négy gyermeke született.

Neve gyermekei és szépségápolási termékei mellett az általa alapított jótékonysági intézményekben él tovább. 1982-ben a jeruzsálemi Héber Egyetemen elindította a máig működő politikamentes, interdiszciplináris, az antiszemitizmussal kapcsolatos információk összegyűjtését végző Vidal Sassoon Antiszemitizmus Kutató Központot. Emellett a szintén általa létrehozott Vidal Sassoon Alapítvány számos amerikai szervezetet támogat, és többek között aktívan segítette a Katrina hurrikán áldozatainak mentését.

 

Olvasson tovább: