hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Steve Jobs birodalma
Meglepetésként hatott az iVezér lemondása

2011. 09. 02.
Steve Jobs korszakalkotó innovátornak számít a modernkori informatika történetében. Az amerikai üzleti mágnást zseniális, kariz­matikus vezeti képességei, valamint kitartása és sorozatos talpra állásai emelik ki a multi­nacionális vállalatok vezeti körébl. Annak ellenére, hogy súlyos betegsége miatt egy ideje már sejteni lehetett visszavonulását, augusztus 24-ei lemondása mégis a meglepetés erejével hatott a nagyközönségre. Az Apple legendás alapítójáról már most úgy beszélnek, mintha végleg parkolópálya felé vette volna az irányt.

Steven Paul Jobs 1955. február 24-én a kaliforniai San Franciscóban látta meg a napvilágot. Szülei Joanne Simpson és a szíriai származású Abdulfattah Jandali végzős diákként nem vállalták felnevelését, így egy San Franciscóban élő házaspár, Paul és Clara Jobs fogadta örökbe a gyerme-ket. Egykori barátjával és az Apple társalapítójával, Steve Wozniakkal tizenhat éves korában, a Hewlett-Packardnál végzett nyári munka során találkozott. A középiskola elvégzése után, 1972-ben Jobs filozófiát és üzleti kultúrát kezdett tanulni a portlandi Reed Főiskolán Oregonban. Tanulmányait fél év után feladta, és az Atarinál helyezkedett el, ahol videojátékok tervezésével foglalkozott. Tizenkilenc évesesen a hippikorszak fiataljaihoz hasonlóan spirituális céllal megjárta Indiát, ahonnan kopaszra borotválva és tradiconális indiai öltözetben tért haza.
1974-ben az Atari játékchipfejlesztésre kiírt pályázatát Wozniak zsenialitásának köszönhetően megnyerték, de a beígért 5000 dolláros díj helyett csupán 700 dollárral jutalmazta őket a cég. Több se kellett, Jobs szakított az Atarival és 1976-ban Wozniakkal és Ronald Wayne-nel közösen megalapították az Apple Computert. Az első, 666,66 dolláros áron kínált, Apple I néven forgalmazott géppel sikeresen léptek be a PC-piacra.

Az iFilozófia

Jobs utólag maga nyilatkozott úgy, hogy rövidségük ellenére meghatározóak lettek főiskolai tanulmányai, hiszen az itt elvégzett szépíráskurzus nélkül a Macnek soha nem lettek volna ilyen változtatható betűképei vagy arányosan ritkított betűtípusai.
1976-ban a Xerox kutatóközpontjában megrendezett bemutatón tett látogatás újabb fordulatot hozott az Apple életé­ben. Steve egyedülálló és korszakát megelőző felismerése az volt, hogy ráérzett a fejlődés helyes irányára: úgy vélekedett, hogy a jövő számítógépének az akkorinál kisebbnek, olcsóbbnak és könnyebben kezelhetőnek kell lennie. Egy szempillantás alatt meglátta a lehetőséget a grafikus felhasználói felületben és az egérben. Rájött, hogy ötvöznie kell Wozniak számítástechnikai tudását saját művészi érzékével és üzleti képességeivel.
Jobs a kezdetektől a felhasználóbarát megoldásokra és a letisztult, már-már futurisztikus dizájnra helyezte a hangsúlyt. Rendkívüli marketingtechnikájával és előadókészségével elérte, hogy az átlagemberek is elhiggyék: ők is képesek a személyi számítógépeket használni. Az Apple-korszak előtt egyáltalán nem használatos parancsikonok bevezetése is az ő forradalmi ötletük volt.
Jobs olyan különleges képességként tekint a kreativitásra, amellyel a látszólag össze nem függő, szokványos kérdések, problémák, ötletek összekapcsolása lehetővé válik. Véleménye szerint ez különbözteti meg az újítót a „másolótól”, és ez teszi lehetővé az üzleti és a személyes életek gyökeres megváltoztatását.

Sikerek kontra nehézségek

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!