Kereső toggle

A jövő uralkodói

Vilmos és Kate nyolc év után döntött

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

30 év után újabb nagyszabású királyi esküvőre készülhetnek Londonban. A világ legjobb partijának tartott Vilmos herceg brit trónörökös ugyanis októberben eljegyezte egykori évfolyamtársát, Kate Middletont, akivel már nyolc éve járnak együtt. A jegyesek jövő tavasszal vagy nyáron mondják ki a boldogító igent. A nemesi felmenőkkel nem rendelkező Kate Middletonban sokan Diana utódját látják, de annak ellenére, hogy helyzetükben több párhuzam is fellelhető, lényeges különbség, hogy a 28 éves lány stabil családi háttérrel rendelkezik, ami vőlegénye számára is rendkívül vonzó volt. Vilmos apja, a walesi herceg után második a trónörökösök sorában, de vannak, akik arra számítanak, hogy a 62 éves Károly annak idején átadja majd az uralkodói felelősséget idősebbik fiának, akit az egyik kommentár a „monarchia utolsó reményének" nevezett.

„Nagyon romantikus és személyes volt" - mindössze ennyit árult el Vilmos herceg és újdonsült menyasszonya első közös interjújukon a lánykérés körülményeiről, amelyre Kenyában került sor októberben. Kate Middleton azt a zafírral és gyémántokkal kirakott 18 karátos aranygyűrűt kapta Vilmostól, amelyet Diana viselt eljegyzésekor.

A Clarence House, Vilmos herceg és édesapja, Károly walesi herceg londoni hivatala kedden hozta nyilvánosságra a várva várt hírt, amely Nagy-Britannia és talán világszerte nagy izgalmat és örömöt váltott ki. A hivatal elmondta, hogy a trónöröklés második rendjében álló herceg döntéséről tájékoztatta a királynőt és a közeli családtagokat, valamint a szokásoknak megfelelően Kate édesapjától is megkérte kedvese kezét.

Az esküvőre a jövő év tavaszán vagy nyarán kerül sor, de erről részleteket nem árultak el, csupán annyit, hogy a menyegző után a pár Wales északi részén telepedik le, ahol Vilmos herceg folytatja szolgálatát a királyi légierőnél. A találgatások azonban egyből megkezdődtek, sőt a bukmékereknél már fogadni is lehet a menyasszonyi ruha tervezőjére, színére, a cipő tervezőjére, a fátyol hosszára, a nászút helyszínére (Kenya a favorit, ahol eljegyezték egymást), és az esküvő helyszínére (6:5-höz fizetnek a Westminster apátságra). A vőlegény tanújára Harry herceg a favorit (1:1-hez fizetnek erre a tippre). Az esküvő időpontjának esélyei: 1:8-hoz április, 1:1-hez július, 5:4-hez augusztus (bár ezt azért nem tartják igazán valószínűnek, mert ebben a hónapban a királyi pár Skóciában szokott lenni). Az egyik fogadóiroda egyébként 250 000 fontot veszített a keddi bejelentés miatt, mert korábban 5:1-hez lehetett náluk arra fogadni, hogy novemberben lesz az eljegyzés.

Találgatások az esküvő körül

Nem sokkal a hír közzététele után a The Daily Mail honlapja már beszámolt arról, hogy a királyi család megkereste az anglikán Westminster-apátság személyzetét és felkérte az augusztus második felére tervezett esküvő rendezésére. A legtöbben egyébként úgy gondolják, hogy a Westminster apátság a legvalószínűbb helyszín, itt lépett ugyanis frigyre Vilmos herceg nagyanyja, II. Erzsébet királynő 1947-ben. Ugyanakkor az apátság fájdalmas emlékeket is jelent Vilmos hercegnek: itt került sor édesanyjának a temetésére. Károly herceg és Diana esküvőjét a St. Paul Katedrálisban tartották, viszont elképzelhető, hogy a trónörökös nem akarja szülei rosszul végződött házasságának emlékét felidézni az azonos helyszínnel. A ceremónia egyrészt jó lehetőség arra, hogy az ország nehézségeiről elterelje az emberek figyelmét, másrészt pedig lendületet adhat a gazdasági válságból való kilábalásra.

A párnak mindenesetre figyelembe kell vennie a jelenlegi körülményeket, ezért némelyek szerint nem tarthatnak olyan fényűző menyegzőt, mint Károly herceg és Diana 1981-ben. Akkor mintegy 600 ezer ember lepte el London utcáit, hogy a hintón közlekedő párt megpillantsa, a televízión keresztül pedig világszerte 75 millióan követték végig a ceremóniát. De emellett is biztosra vehető, hogy meg fogják adni a módját a királyi esküvőnek.

A királynő és férje „rendkívül el volt ragadtatva" mind a hercegtől, mind a jegyesétől. David Cameron brit miniszterelnök pedig egy kabinetülésen értesült a szenzációról. A kormányfő megosztotta az egybegyűltekkel a hírt, akik üdvrivalgásban törtek ki, és ünneplésük kifejezéseként az asztalt kezdték verni. Cameron a nemzet nagy napjának nevezte az eljegyzés bejelentését, és később telefonon is gratulált az ifjú vőlegénynek.

A konzervatív politikus felidézte, hogy kisfiúként maga is ott volt a tömegben, amely 1981 nyarán Károly és Diana esküvőjének hajnalán összegyűlt a Mallon. A boldog menyasszony szülei szintén örömüket fejezték ki a nyilvánosság előtt, mint mondták, a hosszú évek alatt jól megismerték Vilmos herceget.

A kezdetek

Vilmos herceg románca Kate Middletonnal nyolc évvel ezelőtt kezdődött, amikor mindketten a skóciai Fife-ban található St. Andrews Egyetemre jártak. A trónörökös állítólag egy jótékonysági divatbemutatón figyelt fel az akkor 19 éves lányra, aki egy áttetsző csipkeruhában vonult végig a kifutón. A herceg egyébként 200 fontot fizetett a rendezvényen való részvételért. Közelebbről művészettörténeti órákon ismerték meg egymást, de a brit trón második várományosa később átváltott földrajzra. Ezt követően éveken át közös fedél alatt laktak barátaikkal. Állítólag Middleton volt az, aki meggyőzte a herceget, hogy ne hagyja abba tanulmányait, amikor Vilmos az első évben elbizonytalanodott, mert nehezen alkalmazkodott az egyetemi élethez.

Kapcsolatuk azonban csak 2003 karácsonyán kezdett komolyra fordulni, több hétvégét és nyaralást töltöttek együtt, többek között a királyi család nyári skóciai rezidenciáján, a Balmoral-kastélyban. 2005-ben együtt kapták meg diplomáikat, az ünnepi vacsorán mindkettejük családtagjai ott voltak. Érdekes egyébként, hogy az egyetem rektora a diplomaosztón mondott beszédében megjegyezte, hogy a St. Andrews az ország legjobb társközvetítő egyeteme.

A média figyelme akkor kezdett jobban Kate-re irányulni, amikor 2005-ben egy svájci sípályán Vilmos és Károly herceg társaságában lefényképezték. Vilmos viszont ekkor úgy nyilatkozott, hogy 22 éves lévén túl fiatal a házassághoz, és legalább 28 vagy 30 éves koráig várni akar a döntéssel. Egy évvel később azonban a média egy közelgő eljegyzésről kezdett spekulálni, miután fölreppent az a hír, hogy a lány saját királyi védelmet kap. Ezt ugyanis csak az eljegyzés bejelentése után szokták megadni. Az egyik, azóta egyébként csődbe ment cég, a Woolworths, már szuveníreket kezdett gyártani a nagy eseményre, amelyeken a fiatalok képei voltak láthatók. Kate ezután akkor került ismét a reflektorfénybe, amikor édesanyjával együtt megjelentek egy magas-rangú rendezvényen Sandhurstben, amelyen Vilmos herceget a brit hadsereg tisztjének nevezték ki, miután elvégzett egy kiképzést. Ez volt az első olyan hivatalos esemény Kate számára, ahol Erzsébet királynő és a királyi család több tagja is részt vett.

2007 januárjában újra a lehetséges eljegyzéssel foglalkozott a média, Kate ugyanis ekkor töltötte be 25. életévét. A sajtó munkatársai ez időtájt tábort vertek a lány Chelsea-i otthonánál. Pár hónappal később azonban átmenetileg szakítottak, és azt közölték, hogy „csupán" jó barátok. Sokak szerint a média túlzott figyelme járult hozzá kapcsolatuk megromlásához. Ekkor több negatív beszámoló jelent meg a lány családjáról: például hogy Kate édesanyja rágózott Vilmos herceg katonai felvonulása közben, vagy hogy illetlen szavakat („toilet" és „pardon") használt a királynő jelenlétében. Emellett állítólag a herceg baráti körében is voltak rosszindulatú utalgatások Kate édesanyjának egykori foglalkozására. Ezt az időszakot Vilmos utólag úgy értékeli, hogy számára fontos volt, hogy felnőjön és teljes erőbedobással karrierjére készüljön. Kate is elismeri, hogy annak ellenére, hogy ő nehezebben viselte a szakítást, sokat használt neki ez az időszak: személyisége ugyanis érni tudott. Pár hónap után azonban újra együtt voltak, és egyre többet mutatkozott Vilmos herceg hivatalos rendezvényein.

Kate Berkshire-ben, egy Bucklebury elnevezésű faluban nevelkedett. Felmenői között nincsenek arisztokraták. Apja, Michael Middleton egy légitársaságnál volt diszpécser, anyja, Carole pedig légiutas-kísérőként dolgozott, mielőtt saját vállalkozásba fogtak volna. A családi cég gyerekrendezvényekre szállít kellékeket és játékokat. A vállalkozás jövedelmezőnek bizonyult, amiből a szülők milliomosok lettek. A gyermekek közül Kate a legidősebb, 25 éves húga rendezvényszervező, 21 éves öccse pedig most indított el egy pékségvállalkozást. Kate középiskolai évei alatt is jól teljesített, osztálytársai népszerűnek, tehetségesnek, kreatívnak és sportosnak tartották.

Egyetemi tanulmányai végeztével Kate a Jigsaw konfekciólánc beszerzőjeként dolgozott, majd felhagyott a munkájával, és a családi vállalkozásból vette ki a részét. A bulvársajtó a „Waity Katie" (Várakozós Kata) nevet ragasztotta rá amiatt, hogy miközben hosszú ideig várta, hogy hercege megkérje a kezét, úgy tűnt, ezeket az éveket a vásárlással és a kapcsolatépítéssel töltötte. Kitartása azonban úgy tűnik, nem volt hiábavaló, és pozitívumként emelhető ki, hogy nem mutatkozott türelmetlennek és tapintatlannak ez idő alatt, és kirívó viselkedéssel sem próbálta felhívni magára a figyelmet.

Készülődés az uralkodásra

A tervek szerint Vilmos herceg három évig még helikopterpilótaként fog tevékenykedni a brit királyi légierőnél. A trónörökös szeptemberben fejezett be egy katonai kiképzést a légierőnél, ezt követően pedig az Észak-Walesben található Anglesey-szigetre helyzeték ki. A pár egyébként itt él már egy ideje, és a hely alkalmasnak bizonyult eddig arra, hogy a média, illetve a paparazzik elől megbújjanak.

William Arthur Philip Louis 1982. június 21-én született Londonban. Több iskolába is járt, majd 1995-ben Etonba került. Itt kitűnő eredménnyel érettségizett. Az egyetem előtti évben a világ több pontján is megfordult: Mauritiusra utazott, egy ideig Afrikában élt, a hadsereggel átutazott a Közép-Amerikában található angol birtokon, Belize-ben, majd a Raleigh International elnevezésű ifjúsági és jótékonysági szervezet önkénteseként Chilében dolgozott. Elmondása szerint a leginkább azt élvezte, amikor Anglia délnyugati részén egy tejgazdaságban dolgozott. Jótékonysági tevékenységeivel egyetemi évei alatt sem hagyott fel (ahogy azt már korábban említettük, egy ilyen rendezvényen tűnt fel először neki Kate).

A 2004 évi decemberi ázsiai cunami túlélői számára 40 ezer fontot gyűjtött össze öccsével egy jótékonysági lovaspólómeccs keretében. Emellett egy Vöröskereszt-központnál Harryvel segélycsomagok összeállításában segédkeztek. 2005-ben a St. Andrews Egyetemen szintén kitűnő eredménnyel végzett földrajzból, és ezzel egyike lett a királyi család legképzettebb tagjainak.

Vilmos elszántan készül az uralkodásra, és egyértelművé tette, hogy nem királyi „dísz" szerepét akarja betölteni, akinek elsődleges dolga, hogy kezet ráz, hanem komolyan akar tevékenykedni az országáért. Külsőleg jobban hasonlít édesanyjára, a királyi család azonban mindent megtett azért, hogy jellemét a Windsor-ház tagjai előtt álló elvárásoknak megfelelően alakítsák. Ennek bizonyítéka, hogy szeret vadászni - ezt az időtöltést ugyanis Diana ki nem állhatta. Emellett jó kapcsolatot ápol apjával is.

Kate alkalmasságával kapcsolatosan folynak a találgatások. Egyesek - mint például Lady Colin Campbell, Diana hercegnő önéletrajzi írója - azt mondják, hogy egy jövőbeni király előnyét szolgálja, hogy házastársa nem arisztokrata, hanem például a felső középosztályból származik. Campbell szerint azok, akik nem arisztokrataként kötnek frigyet egy királyi családhoz tartozó személlyel, jobban megértik, hogy áldozatvállalást igényel a helyzetük, és nem abban a nagyzási tévhitben élnek, amiben manapság a legtöbb arisztokrata lány.

Bár Vilmos herceg leendő hitvese és Diana között számos párhuzam és hasonlóság fedezhető fel, lényeges különbség, hogy Kate egy szerető, stabil családból jön. Diana ezzel szemben elvált szülők gyermeke volt. Valószínűleg a családi háttér is szerepet játszik abban, hogy Kate sokkal magabiztosabbnak tűnik: mikor például egyik barátjuk megjegyezte, hogy milyen szerencsés, hogy Vilmossal járhat, ő úgy reagált erre, hogy a herceg a szerencsés, hogy vele randizhat. A korkülönbség sem mellékes, Diana mindössze 19 éves volt, amikor eljegyezte Károly herceg, Kate viszont 28 éves, ráadásul tanult, diplomával rendelkezik, így képzettségét tekintve egyenlő szinten áll leendő férjével. A herceg édesanyja 13 évvel volt fiatalabb férjénél, Kate viszont 5 hónappal idősebb Vilmosnál. Diana rendkívül nehezen viselte a ráirányuló média-figyelmet, a leendő hercegnő viszont úgy tűnik, egyre otthonosabban mozog a kamerák előtt.

Az biztos, hogy családjában Vilmos herceg nem sok jó példát látott a boldog házaséletre. Erzsébet királynő négy gyermeke közül hármuk házassága végződött válással. A problémák 1992-ben kezdtek a felszínre jönni. Károly herceg és Diana frigye annyira megromlott, hogy az akkori brit miniszterelnök bejelentette a különélésüket. 1996-ban váltak el, Diana viszont egy évvel később szeretőjével, Dodi al Fayeddel együtt életét vesztette egy autóbalesetben. A pár paparazzik elől menekült Párizsban, a vizsgálatok azonban kimutatták, hogy az autó sofőrje alkoholt fogyasztott, mielőtt volánhoz ült volna. Károly herceg 2005-ben feleségül vette régi szeretőjét, Camilla Parker Bowles-t, akivel már Dianával való házassága alatt is viszonya volt. 1992-ben zátonyra futott András, York hercege házassága Sarah Fergusonnal (a válást 1996-ban mondták ki), Anna hercegnő pedig ekkor vált el Mark Phillips kapitánytól.

Némelyek szerint a Kate-tel való házasságban a trónörökös meg fogja kapni azt a meghitt, barátságos családi életet, amire mindig is vágyott.

A Middleton családnál ugyanis olyat látott, ami neki gyermekként nem adatott meg. Ez sokak szerint jót fog neki tenni, és sikeres házasságot eredményezhet a herceg számára, ami a sok vihart átélt királyságot tovább fogja vinni a 21. században.

A királyok újra ászok

„2000-re már csak öt király marad a földön: a pikk király, a káró király, a kőr király, a treff király és az angol királynő” – jövendölte pesszimistán a néhai egyiptomi uralkodó, Faruk király. Nem lett igaza: bár az elmúlt évszázadban számos uralkodó maradt trón nélkül, egyedül Európában tíz nemzet őrizte meg a monarchikus államformát. A várakozásokkal ellentétben az intézmény, különösen a királyi családok fiatal tagjainak a népszerűsége a kilencvenes évek óta egyre növekszik.
A „királyok Európája” nemcsak fogalom: a leányait gondosan kiválogatott trónörökösökhöz férjhez adó hajdani Viktória királynőnek köszönhetően, akit „Európa nagymamájának” is neveztek, kontinensünkön a mai uralkodócsaládok mind rokonságban állnak egymással. A tíz európai monarchia szoros kapcsolatban áll az Európai Unióval: hét közülük (Belgium, Dánia, Spanyolország, Nagy-Britannia, Luxemburg, Hollandia és Svédország) tag; Lichtenstein, Norvégia és Monaco pedig, ha formálisan nem is része az EU-nak, gazdasági és politikai szempontból szintén az integráció céljait követi.
A legkisebb monarchia, Lichtenstein egyben a legrégibb is: jogilag a francia forradalom következtében széthullott középkori Német-római Birodalom egyetlen változatlan formában megmaradt tagja.
A monarchiák európai hierarchiájának élén azonban kétségtelenül a két legjelentősebb királyság – Nagy-Britannia és Spanyolország – uralkodója áll. Ők ketten egyben azok, akiknek trónjához nemcsak politikai, hanem vallási címek is kapcsolódnak. A patinás Bourbon–Anjou-házból származó I. János Károly spanyol király megszólítása: „Ő katolikus felsége”. A spanyol uralkodók a középkor óta a pápa áldásával a „legkatolikusabb király”-nak tekintik magukat.
Még ennél is magasztosabb hivatalt tölt be II. Erzsébet angol királynő, az egyetlen, trónra lépésekor szent olajjal felkent európai uralkodó. Nagy-Britannia uralkodója a Rómával dinasztikus okok miatt szakító VIII. Henrik kora óta hagyományosan az államegyháznak számító anglikán vallás feje is, hivatalos címén a „hit védelmezője”.
A brit Vilmos herceg mellett szintén fényes jövő előtt álló a most 42 éves Fülöp, Asztúria hercege, a spanyol királyi trón várományosa. Fülöp 13 évesen apja mellett volt a madridi puccs drámai éjszakáján a királyi palotában.  A gyermek többször is elaludt, de apja mindannyiszor felébresztette, mondván: „Felipe, ne aludj! Figyelj, mit kell tenni, ha király az ember!” A puccs megbukott, a korona visszakerült a király fejére, Fülöp herceg pedig kitartása elismeréseként megkapta apjától a híres aranygyapjas rend kitüntetését.
A herceg életútja a továbbiakban is hibátlan volt: sikeresen elvégezte a katonai akadémiát, és Amerikában jogi diplomát is szerzett. Fülöp kitűnő sportoló: vitorlásversenyzőként kétszer is spanyol bajnok volt, részt vett a barcelonai olimpián, ahol a megnyitón ő vitte a nemzeti csapat zászlaját. A felmérések szerint a spanyolok 79 százaléka rajong érte, rivális trónkövetelő sincs a színtéren. Ráadásul neki is sikerült időben társat találni. Bár Fülöp szíve szerint már feleségül vette volna egy spanyol kisnemes lányát, ezt János Károly király és Zsófia királynő együttesen megakadályozták, igaz, afelett szemet hunytak, hogy fiuk egy lichtensteini grófnő oldalán vigasztalta magát a füstbement szerelem miatt.
„A hercegnőpiac Európában meglehetősen szűkös” – amint azt Fülöp egyszer ironikusan megjegyezte. Végül mégis az ő választása döntött: a CNN korábbi díjnyertes riportere, Letizia Ortiz Rocasolano mellett döntött. Az esküvőt 2004-ben 25 millió spanyol nézte élőben. A hercegi párnak azóta már két gyermeke is született, így a spanyol trónra hosszú időre biztosított az utódok sora. (Morvay Péter)

Olvasson tovább: