Hetek Univerzum
Nyilas suhancok lőtték a Dunába a magyar gyógyszeripar jótevő alapítóját
150 éve született Richter Gedeon, a Kalmopyrin atyja

Fotó: Facebook / Richter Gedeon Nyrt.

Nyilas suhancok lőtték a Dunába a magyar gyógyszeripar jótevő alapítóját
150 éve született Richter Gedeon, a Kalmopyrin atyja
Mind hazánkban, mind a világ más tájain sokak számára ismerős a Richter név, ha máshonnan nem, a tőzsdei jelentésből hallani a Richter-részvényekről. Kevésbé  ismert talán, hogy ő a mai napig közkedvelt Kalmopyrin atyja. Innovatív törekvéseivel szinte a semmiből teremtett számos gyógyszerszabadalmat és öt kontinensre kiterjedő képviseleti hálózatot. A magyar gyógyszergyártás megalapítóját nyilasok lőtték a jeges Dunába. (2009.  12. 18.) 

A Hetek 25 éve küzd a magzatgyermekek védelméért, áll ki a természetes családok mellett, valamint a hit és szólás szabadságáért. Ha számodra is fontosak ezek az ügyek, legyél te is a támogatónk!

Richter Gedeon 1872. szeptember 23-án született a mátraaljai Ecséden. Szüleit egyéves korában elveszítette, ezért Gyöngyösön nevelkedett rokonainál. A gyöngyösi ferences rendi gimnázium elvégzése után patikusnak tanult, gyakornoki végbizonyítványát a Kolozsvári Tudományegyetem Gyógyszerészeti Intézetében szerezte meg, majd a budapesti orvoskaron végzett tanulmányait követően 1895-ben kapta meg gyógyszerészi oklevelét. Ezután több nagy, főként német, olasz, angol és francia gyógyszervegyészeti laboratóriumban és gyógyszergyárban tanulmányozta a nagyipari gyógyszergyártás módszereit. E tanulmányútja során figyelt fel az akkoriban kibontakozó hormonkutatásra és az új organo- és kemoterápiás gyógyszerekre.

Hazatérve 1901-ben atyai örökség­ből megvásárolta Budapesten az Üllői út és a Márton utca sarkán a – ma is meglévő – Sas patikát. Ott gyógyszervegyészeti laboratóriumot rendezett be, s állati szervekből organoterápiás gyógyszereket állított elő.

Ez nemzetközi viszonylatban is úttörő tevékenység volt, mert akkoriban a külföldi gyárak még kizárólag növényi kivonatokból állították elő készítményeiket.

Tovább olvasná?

Ez egy cikk a hetilapból, amit online előfizetést követően belépéssel elér.

Vagy vásárolja meg a lapot az újságárusoknál.

Vissza a Hetek univerzumba
Aktuális hetilap
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!