hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Démonok és angyalok
Pilinszky János és a világfájdalom

2009. 04. 25.
„Költő vagyok és katolikus” – írta magáról Pilinszky János, aki az emberi lét alapvető kérdéseit próbálta megfejteni. Vallásossága azonban nem könnyítette meg számára a létezést: nemcsak saját sorsa és bűnei nyomasztották, hanem bevallása szerint a világé is. Talán ez is emelte ki őt a huszadik század második felének magyar költői közül.

„Apám civilben is első világháborús katonatisztnek tűnt... Engem tiszta erőből, válogatás nélkül ütött. Ökléről azóta is sokszor álmodom, úgy is, ahogy összetört, és úgy is, ahogy ügyetlenül megnyílva igyekezett összerakni egyetlen darabbá, olyanná, amilyenné én akkor már réges-rég nem tudtam összeállni" - meséli emlékeit az 1921. november 27-én született költő. A kemény apa dühe mögött az is meghúzódhatott, hogy fia nem lett olyan férfias, mint ő maga. A más lelki beállítottságú költőt egyébként emiatt állandó lelkiismeret-furdalás gyötörte.

Édesanyjához már szorosabb kapcsolat fűzte, de nagy hatással volt rá három anyai nagynénje is, akik közül egyik sem ment férjhez, egy háztartásban éltek viszont Pilinszkyvel. Egyikük, Bébi, egy nagyon redukált nyelvet beszélt, és mivel a költő vele volt a legtöbbet gyermekkorában, sokan erre vezetik vissza szűkszavúságát. Másikuk, Baitz Erzsébet, a szervita rend női ágának magyarországi alapítója volt, lánynevelő intézetet igazgatott. A kis Jancsit sokszor magával vitte a prostitúcióból élő kamaszlányok közé, akiket első barátainak és játszótársainak nevezett. Az itt begyűjtött hatások élete végéig elkísérték: a vasgolyó, amihez a lányokat láncolták; a kápó nyugalmú apáca, akinek „tekintetében az őrtornyok reflektora világított és a farkasok torka égett"; a fiatal prostituáltak, akiket hiába kedvelt meg, egyik napról a másikra örökre eltűntek az intézetből. Verseinek első értője szintén egy hölgy, Erika nevű nővére volt, akihez olyan szoros kapcsolat fűzte, hogy annak öngyilkosságát követően nem is írt többet.

Pilinszky a budapesti piarista gimnáziumban tanult (1931-39), majd ott érettségizett. A Pázmány Péter Tudományegyetemen kezdett jogot hallgatni az - ekkorra már gyomorfekélyben elhunyt - apja kívánságának megfelelően. Tanulmányait fél év után annak ellenére a magyar-olasz-mű­vészettörténet szakon folytatta, hogy a családi tiltakozások tettlegességbe torkolltak: rendfőnök nagynénje felpofozta.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!