Kereső toggle

2012. 02. 24. (XVI/08) lapszám

Külföld

Az elmúlt hónapokban folyamatosan szűkült a republikánus „versenyzők" sora, a ringben maradt jelöltek pedig a Fox News televízió értékelése szerint egyre inkább szürkülnek. A Romney-Santorum-párviadal eddig Barack Obamának kedvezett, aki a felmérések szerint egy mai választáson mindkét republikánus jelölttel szemben biztosan győzne. Ezzel párhuzamosan nő azok tábora, akik elképzel­hetőnek tartják, hogy új jelölt kapcsolódjon be a ver­senybe. Ennek elméletileg megvan a lehetősége.
Tizenkét órás tárgyalás után az euróövezeti országok pénzügyminiszterei megállapodtak a második görög mentőcsomagról, amely 130 milliárd eurós támogatási csomagot és az államadósság 121 százalékra való leszorítását tartalmazza. A megállapodás hírére erősödött az euró, de a válság még nem múlt el: Görögországban szükség lehet egy harmadik segélycsomagra is, miközben Spanyolország, Olaszország és Portugália szintén súlyos terhet jelent az uniónak.
Franciaországban hivatalosan is megkezdődött az elnökválasztási kampány, amelyben a meg­roggyant népszerűségű Nicolas Sarkozy és szocialista ellenfele, François Hollande között dől majd el a verseny. Sarkozy a múlt héten jelentette be, hogy újra indul az elnöki pozícióért, de nagy kérdés, hogy két hónap elegendő lesz-e a jelentős népszerűségbeli hátrány ledolgozására.
Az amerikai kampányokban általános és megszokott fegyver, hogy az ellenfél múltjában keresnek kompromittáló információkat, és ezzel szembesítik egymást a jelöltek. A republikánusok közül így vérzett el a pizzakirály, Herman Cain, akit előbb egy, majd további három nő vádolt meg szexuális zaklatással és házasságtöréssel. Ilyen – megalapozott – vádak érték a még versenyben lévő Newt Gingrichet is.

Belföld

„Egész egyszerűen utálnak bennünket" - foglalta össze a kormányzat nemzetközi konfliktusainak eredőjét egy kormánytag, aki szerint az ország ellen politikai hadjárat zajlik, a kötelezettségszegési eljárások és a túlzott deficiteljárás csak jogtechnikai indokok, hogy a politikai szándékot elfedjék.  Forrásunk az Európai Bizottság (EB) „büntetésről" szóló döntését is a zsarolás eszközének, a politikai párbaj újabb fordulójának nevezte, amellyel fokozták a nyomást az Orbán-kormányon.
Dolgozni szeretnék, nem intrikálni. Nem tudok részt venni diplomatikusnak és intellektuálisnak minősített kavarásokban - jelentette ki lapunknak Tarlós István. A főpolgármester szerint azért szerepel annyiszor a hírekben Budapest, mert inkább a kommunikációról szól a politika, mint a realitásokról. Egyébként nem mond le, szerinte az erről szóló cikkek szenzációhajhászók.
Tovább zajlik a számháború az ellenzék és a kormánypártok között arról, hogy hány egyházat ismerjen el az országgyűlés a tavaly év végén megszületett új egyházügyi törvény alapján. Az már most világosan látszik, hogy a kétharmados többség olyan egyházakat is megfoszt majd státuszuktól, amelyek abszolúte megfelelnek a képviselők által jóváhagyott törvényi feltételeknek.
Az Országgyűlésben „verbális síkon" vívott, kereszténységellenes küzdelmét váltja konkrét, kézzelfogható tettekre a Jobbik Debrecenben. Miután a politikai támadásaival nem tudta megakadályozni, hogy a Hit Gyülekezetét felvegyék az államilag elismert egyházak sorába, a párt odáig süllyedt, hogy gyerekeket, kisgyerekes családokat zaklat célja elérésének érdekében.
Nem való az Országgyűlés kezébe az egyházak regisztrációja. Mivel a parlament politikai szerv is, természetszerűen politikai döntést hoz. Ez viszont önmagában is a vallásszabadság sérelmével jár. A parlamentekben politikai pártok ülnek. Politikusoktól azt várni, hogy ne politizáljanak, olyan, mintha elvárnánk a haltól, hogy ne ússzon. Az egyházak bejegyzésének parlamenti hatáskörbe emelése ezért kezelhetetlen rendszerhibát jelent, amiből senki sem tud jól kijönni.
Egyelőre nem látszik, miként tudna létrejönni egy széles körű összefogás az Orbán-kormánnyal szemben. Az ellenzéki pártok és mozgalmak energiáit ugyanis nagyban lekötik a házon belüli és a szervezetek közötti feszültségek.  Pártok a megalakulásuk előtt szakadnak.

Hit és értékek

Ez a kérdés újra felmerült a hétvégén, miután XVI. Benedek pápa jelentősen kibővítette a bíborosi testületet, amely az ő utódját is megválasztja majd. A találgatásoknak egyfajta misztikus hátteret ad az, hogy egy 12. századi katolikus dokumentum szerint a soron következő konklávé egyben az utolsó is lesz. Az új pápa idején a katolikus egyházat történetének legnagyobb kihívása érheti majd, és a feltételezések szerint az utóbbi hetek hatalmi harcai és megdöbbentő kiszivárogtatásai már ennek az előszelét jelzik.

Háttér

A gyermekrabszolgaság olyan globális ügy, amely nem kizárólag a fejlődő országok vagy Fekete-Afrika problémája. Kimondható, hogy a jóléti államok polgárai akarva-akaratlan cinkosai a rabszolgatartóknak, mivel 2012-re gyakorlatilag szinte lehetetlenné vált az olyan műszaki termékek, ruhadarabok, élelmiszerek használata és fogyasztása, amelyeket ne gyermekmunka felhasználásával állítottak volna elő.
Az alap- és középfokú oktatást meghatározó új Nemzeti alaptantervvel (NAT) az államtitkárság egy évet késett, ugyanakkor a véleményezésére adott rövid idő jövő héten lejár. Szakmai színvonalát tekintve a legtöbb szakember pozitív fejleménynek tartja a NAT-ot, legalábbis a decemberben elfogadott, közfelháborodást kiváltó köznevelési törvényhez képest. A védett időben tartandó kötelező hit- és erkölcstanóra viszont majd’ mindenki torkán megakadt.

Riport

Van, akinek édes otthona, más gazdálkodni jár csak ki a városból, vagy nyaralónak használja, megint mások a hajléktalanság elől menekülnek a tanyára. Életvitelszerűen ma 200-250 ezer honfitársunk él a tanyavilágban, legnagyobb részük az Alföldön. Távolról romantikusnak tűnhet a pusztai lét, a mínusz húsz fokban vagy a combig érő hóban, távol a szupermarkettől és a körzeti orvostól, azonban a kép kissé árnyaltabbá válik.

Interjú

Az életét végigkísérte, hogy nem volt kívánatos személy Magyarországon. Ez alatt nemcsak a vészkorszakot értem, hanem a gimnázium évei alatti pressziókat, illetve azt, hogy az 56-os szerepvállalásért évekig állástalan lett. 1974-ben őrizetbe vették „A Magyar Népköztársaság állami és társadalmi rendjével szembeni gyűlölet felkeltésére alkalmas iratok készítéséért és terjesztéséért." 2012-ben Önt újra hazaárulózzák, különösen Orbán Viktor elleni gyűlöletkeltéssel vádolják a nemzetközi sajtóban megjelent véleménye miatt.

Üzlet

Eddig is sejtettük, hogy a köz­gazdaságtanban gyakorlatilag minden „attól függ", de hogy neves szakemberek ugyanarról a nyilvánvaló jelenségről állítsanak egyszerre A-t és B-t, ez már komolyan próbára teheti egy laikus képzelőerejét.

Tudósklub

A kínai Nandzsing Egyetem kutatói a tekintélyes Cell Research című tudományos folyóiratban publikálták legújabb kutatási eredményeiket, miszerint növényi eredetű genetikai anyagot találtak emberi és állati vérmintákban. Egészen pontosan kisméretű RNS-eket, melyek ugyan fehérjéket nem kódolnak, hanem a gének aktivitását szabályozzák a sejtekben.
Egyetlen foszforatomból álló tranzisztort készítettek az ausztrál Új-Dél-Walesi és Melbourni Egyetem, valamint az amerikai Purdue Egyetem kutatói. A Nature Nanotechnology nevű tudományos lapban közzétett eredmény je­len­tősége, hogy a jelenlegi technológia szem­szögéből ez a processzorgyártás végső határa. A számítógép „agyát" jelentő processzorokban ugyanis milliárdnyi tranzisztor működik.

Vélemény

Három esemény a múlt hétről. Három történet, ha úgy tetszik. Három olyan politikai döntés, amit nem lett volna szabad meghozni – mégpedig éppen azok érdekében, akik mégis meghozták ezeket a döntéseket.

Életmód

Hova utaztunk mi, magyarok tavaly?
A Los Angeles-i olimpia (1984) óta nem titok, hogy az olimpia nem csupán a világrekordot döntögetők és a rendező ország kiváltsága, hanem bizony a gazdasági megtérülés is lényeges komponense az előkészületi számításoknak. David Cameron szerint az olimpia stratégiai fontosságú országa számára, hiszen az előrejelzések szerint naponta 350 ezer külföldi látogató hozzávetőleg 11 milliárd fontot fog elkölteni a nyári játékok ideje alatt.
Toscana rendelkezik ugyan több száz kilométeres tengerparttal, de szépsége a szárazföld belsejében bontakozik ki igazán. Ideérkezőként talán azért is találjuk különlegesnek e tájat, mert a sűrűn egymás mellett fekvő dom­bokról letekintve rendszerint felülről láthatjuk a földeket, mintha repülőről néznénk.
Ahogy azt megszokhattuk, a hőmérséklet emelkedésével, ámde minden indulati hév nélkül egyre többen akarják megmondani, milyen éghajlatra távozzunk - legalább egy kis időre. A National Geographic 'Traveler' például évről évre feltálalja az ínyencségekkel tarkított úticél-javaslatait.
Már az év elején érdemes átgondolni, eltervezni, hogy idén merre, hogyan és miből utazunk, és ehhez nem árt tájékozódni - többek között - az idegenforgalmi portálok által előre jelzett irányvonalakról. A vastagabb pénztárcájúak számtalan desztináció közül válogathatnak, de azoknak is érdemes felkerekedni pár napra, akik itthon szeretnének körülnézni. Jó hír ehhez a hosszú hétvégék száma, melyekből idén nyolc is megadatik. Láthatóan trend jelleget mutat, hogy a rövidebb (1-3 napos) utak részaránya az elmúlt években tovább nőtt.
A magyar lakosság alig több mint 30 százaléka tervez többnapos belföldi utazást. Az ebből származó bevétel 2010-ben 242 milliárd forint volt, miközben a turisztikai motivációval (egy vagy több napra) külföldre utazó magyarok 402 milliárd forintot vittek ki az országból, és ezen belül a több napra utazók költése önmagában is 384 milliárd forintot tett ki. Horváth Gergely irányítása alatt a Magyar Turizmus Zrt.

Szabadidő

Ahogy azt megszokhattuk, a hőmérséklet emelkedésével, ámde minden indulati hév nélkül egyre többen akarják megmondani, milyen éghajlatra távozzunk - legalább egy kis időre. A National Geographic 'Traveler' például évről évre feltálalja az ínyencségekkel tarkított úticél-javaslatait.

Sport

Jeremy Lin nemcsak az NBA-t, nem is csak a sportkedvelőket, hanem azon túl is emberek millióit villanyozta fel három héttel ezelőtti berobbanásával az Észak-Amerikai Kosárlabdaligába.