hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Ebül szerzett jószág

2003. 09. 15.
Gyurcsányi miniszter vállalkozása a köznép előtt bűnnek tűnik. Ennek oka, hogy miközben a nép durván nyolcvan százaléka a rendszerváltás vesztese, egyesek nyertesek, és ezeknek a nyerteseknek a vagyonát a vesztesek bűnnek értékelik. Az igazság azonban ennél bonyolultabb. Akkor, amikor Gyurcsányi a vitatott ingatlant megvette, akkor igen rossz állapotban volt. A kormány a karbantartást elhanyagolta. Akkor az ingatlan megvétele és rendbehozatala közérdek volt. Nem Gyurcsányi tette változott meg, hanem a körülmények. Az Antall-kormány ugyanis a társadalombiztosítási alapokból több száz milliárdot átcsoportosított a költségvetési hiány pótlására. Nekünk, – akik ezt az alapot filléreinkből raktuk össze – azt mondták, hogy minden társadalomban az öregeket a fiatalok tartják el. Ugyanakkor a helytelen gazdaságpolitika miatt, amely nem a jelenlegi gazdagok hibája munkanélküliség lépett fel, és az életük értelmétől megfosztott gyermekeink depressziósak lettek, sokuk ma már akkor sem tudna dolgozni, ha volna mit. Felére, harmadára lerontott vásárlóérték? nyugdíjunkból nekünk kell eltartani őket, nekünk kell felnevelni unokáinkat. Eközben mások milliárdos vagyonokat halmoztak fel.

Nem ők a hibásak abban, hogy mi elszegényedtünk, csak abban hibásak, hogy a jelenlegi gazdasági szerkezetátalakítás anyagi terheit ismét ránk akarják terhelni. Megjelenik a betegápolási díj, az energia árát az égig emelik. A főváros vezetői azt állítják, hogy két év óta nem emelte a FŐTÁV a díját, és összehasonlítva a 2001. év első öt hónapjában kifizetett díjat a 2003 első öt hónapjában fizetettel, 50,3 százalék növekedést tapasztalunk, ami nagyobb, mint a nyugdíj növekedése, vagyis egyszerűen hamis az a kormányzati állítás, hogy a nyugdíj reálértéke nőtt volna. Ugyanakkor a vagyonok reálértéke jelentősen nőtt. 

Ez a probléma gyökere, és ezen csak egy módon lehet változtatni, ha a gazdagok saját, jól felfogott érdekükből vagyonuk egy részét a szerkezetátalakításra fordítják, és a társadalom többi részét terhelő megoldásoktól így el lehet tekinteni. Nem szabad energiaárat és/vagy bérköltséget növelni, mert akkor a külföldi tőke elhagyja az országot, és a nagy vagyonok is összeesnek. Vagyis teljesül a címben megadott népi mondás.

Egy érdekes jelenség következik be, ha a vagyonosok önként lemondanak vagyonuk egy részéről. Az 1930-as években bevezettek egy új adónemet, az úgynevezett vagyonváltságot. Egy nyilas újságíró, valami Milotay azt írta egy nyilas lapban, hogy ezzel is a zsidók jártak jól, mert
például Weiss Manfréd befizetett egy összeget vagyonváltság címén, de annak többszörösét kapta meg a vállalat fejlesztésre. A gazdasági elemzés azt hiszem kifogástalan, csak a zsidózás hibás. Weiss Manfréd tudnillik a kapott pénzből nem kacsalábon forgó villát építtetett magának, nem repi autót vásárolt az összegből, sőt fiának kártyaadósságát se fizette ki. Ezzel szemben munkahelyeket teremtett, a gyár galvanizálójához környezetvédelmi szempontból fontos víztisztító berendezést csináltatott, (erről azért tudok, mert ezt a létesítményt néhai édesapám tervezte) és megalapította a Weiss Manfréd kórházat, vagyis a magyar nép javára használta ki az előnyöket, és ahogy a nyilas jól látta, eközben még jól is járt. 

dr. Freud Gézáné,

Budapest

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!