hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Világgazdaság 2016
Hol találunk növekedést?

2016. 01. 14.
Vajon mi vár a világgazdaságra az új évben? A szakértők úgy vélik, a 2016-os év „rendben” lesz: habár áttörő növekedésre nem számíthatunk, valamivel erősebb és fenntarthatóbb növekedésű világgazdaságot jósolnak az új esztendőre – olvasható a Bloomberg átfogó elemzésében.

Nem beszélhetünk hitelesen a világgazdaságról anélkül, hogy meg ne vizsgálnánk az Egyesült Államokat és Kínát, a világ két legnagyobb gazdaságát, vagy olyan tényezőket, mint az olajár alakulása és a valuták ingadozása. Emellett számos izgalmasnak ígérkező esemény is vár ránk 2016-ban: nyári olimpia Rióban, a brit népszavazás októberben az EU-ban maradásról, elnökválasztás az USA-ban, a csendes-óceáni szabadkereskedelmi egyezmény életbe lépése és Kína új ötéves tervének elindítása.

Az amerikai kikötővárosok New Yorktól kezdve a Texas állambeli Galvestonig készülnek a Panama-csatorna kibővítésére, ahol egy harmadik zsilip kerül megnyitásra áprilisban, mely majdnem háromszor annyi hajót képes kezelni, mint a meglévő legnagyobb zsilipek – számol be róla a Bloomberg. A több kereskedelem bizonyára több munkát is jelent majd az amerikaiak számára, azonban a dollár erősödésével könnyen kereskedelmi deficit alakulhat ki, mivel az exportjuk ellenértéke dollárban kevesebbet ér majd. Bár az amerikai gazdaság továbbra is nyögi a recesszió következményeit, az Egyesült Államok még mindig jobb helyzetben van, mint Japán és Európa, ahol 2009 után a gazdasági növekedés közel sem volt kiegyensúlyozott. Liz Ann Sonders, a Charles Schwab & Co. New York-i befektetési tanácsadója szerint az ország még csupán a helyreállás ösvényén halad – nem állt növekedési pályára. Ez természetesen igaz, de az amerikai gazdaság továbbra is messze túlteljesíti a fejlett országok nagy részét, és minden erejével azon van, hogy növelje az inflációt, és (ismét) kamatot emelhessen 2016 márciusában, hogy ne legyen túlságosan erős a dollár. Az amerikai családok többsége immár kilábalt az adósságaiból, növekvő vásárlóerővel rendelkezik, és egyre többet költ a háztartására – tette hozzá a CUNA Mutual Group közgazdásza.

Mindez már korántsem mondható el a kínai fogyasztókról, akik a kínai kormány hite szerint a növekedés erős alapját adnák. A fogyasztói társadalom kiépítése azonban mindeddig túl nagy kihívást jelentett a számukra. Mindenesetre a kínai kormány deklarált célja, hogy GDP-jét már rövid távon növelje, ahogy ezt az elmúlt évben is tette, amikor

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!