Kereső toggle

LUSH PRIZE

Idén is tudósoknak és aktivistáknak ítélték oda a Lush-díjat, melynek célja az állatkísérletek végleges megszüntetése

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Idén tíz ország aktivistáinak és tudósainak az állatkísérletek beszüntetéséért végzett munkáját ismerték el Lush-díjjal. A tizenkét díjazott között összesen 250 ezer angol fontot osztottak szét; ezen a területen ennek a díjnak az éves összértéke a legnagyobb.

Az immár harmadik éve kiosztott Lush-díj öt kategóriában negyedmillió angol fonttal segíti a tudományos kutatást, a lobbitevékenységet és az aktivisták munkáját. A különböző kategóriák díjai azt a sokféle tevékenységet ismerik el, amelyekre mind szükség van ahhoz, hogy a jövőben teljesen megszűnjenek az állatkísérletek, különösen a kozmetikai ipar és a toxikológia területén (a vegyi anyagok tesztelésében).

Az idei díjazottak a következő országokban tevékenykednek: Ausztrália, Új-Zéland, Tajvan, Kenya, Brazília és öt európai ország (Hollandia, Dánia, Bulgária és két-két nyertes Németországból, valamint Svédországból). A díjazottakat nemzetközi szakértő zsűri választotta ki egy harmincöt jelöltet tartalmazó válogatott listáról.

Rob Harrison, a Lush-díj szóvivője szerint: „Az idei díjazottak ismét bizonyítják, hogy világszerte fantasztikus munka zajlik az ellen, hogy vegyi anyagok és kozmetikumok tesztelése során állatokat használjanak fel a kísérletekben. Ez a gyakorlat nemcsak kegyetlen, de tudományos szempontból megbízhatatlan is. Földrajzi értelemben az idei díj minden eddiginél messzebbre hat, már nagyon vártuk, hogy Afrikából is legyen díjazottunk.”

A Lush Prize új jelentésében közzétett becslés szerint 2013-ban világszerte több mint kilencmillió laboratóriumi állatot használtak fel vegyi anyagok biztonsági tesztjei során, annak ellenére, hogy széles körű tudományos egyetértés alakult ki arról, hogy ezek a vizsgálatok nem humánusak és nem hatékonyak.

Rob Harrison, a Lush Prize igazgatója szerint: „Egyre nagyobb az egyetértés a tudományos kutatók, a laikusok, a cégek és a jogalkotók között abban, hogy a vegyi anyagok állatokon való tesztelése elavult technológia. Noha érzékelhetően több az olyan kezdeményezés, mely a hatékonyabb, emberi sejt alapú vizsgálatokat támogatja, ez láthatóan nem vezetett a felhasznált állatok számának csökkenéséhez.”

 

Olvasson tovább: