hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A hét eseményei

2009. 08. 28.
Nagyobb inflációt vár az MNBA májusihoz képest rontotta az inflációs előrejelzését a Magyar Nemzeti Bank. Eszerint az idén 4,4 százalék helyett 4,5 százalékos pénzromlási ütemmel számolnak, jövőre viszont csak 4,1 százalékra lassulhat a 3,5 százalékos előzetes számítások helyett. 2011-ben–bár érzékelhetően csökkenhet az infláció – a májusi 1,3 százalékos prognózist 2,1-re rontotta a jegybank. A GDP-előrejelzésre vonatkozó prognózis maradt az eredeti: az idén 6,7 százalékos, míg jövőre 0,9 százalékos visszaesés valószínű. Növekedés először 2011-ben várható, amikor akár 3 százalék feletti bővülés is elképzelhető az MNB szerint.

Az ombudsman bírál
Alkotmányellenes lehet a vagyonadóról szóló törvény több eleme – állítja az állampolgári jogok országgyűlési biztosa.
A jogszabály értelmében a harmincmillió forintnál értékesebb ingatlanok után 0,35 százalékos, ötvenmillió felett 0,5 százalékos adót kell fizetni. Az Ország­gyűlési Biztos Hivatalának munkatársa szerint a törvény semmilyen fogódzót nem ad az ingatlan forgalmi értékének meghatározásához. Ezenkívül – ahogy
a közszolgálati rádióban elmondta – a nagycsaládosokat hátrányosan érintené a vagyonadó, hiszen esetükben nagy eséllyel éri el a harmincmilliós határt az otthon értéke.

Igazi meglepetés
Júniusban közel 16 százalékkal nőtt az építőipar teljesítménye. Főleg az út-, vasút- és közműépítésekkel foglalkozó cégek számítanak húzóerőnek – közölte a KSH. Leginkább a nagy projektek javítottak a mérlegen: az M6-os, az M43-as, valamint a budai főgyűjtőcsatorna és a 4-es metró építése. Ez a növekedés azért is jó hír,mivel az év első hat hónapjában 1,9 százalékkal kisebb volt a teljesítmény az egy évvel korábbinál. A tendencia tehát egyértelműen megváltozott júniusban.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!