hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A 20 ezer pontot ostromolja a BUX
Tőzsdejelentés 2005. 07. 05–19.

2005. 07. 26.
Az amerikai külkereskedelmi hiány váratlan csökkenése, a javuló üzleti bizalom és a kedvező vállalati eredmények megalapozták az optimista hangulatot nemcsak az Újvilág, de Európa és Ázsia tőzsdéin is. A londoni Futsie-index alig egy héttel a terrortámadás után 39 hónapos csúcson zárt, a tengerentúlon az S&P 500 pedig négy éve nem látott magasságba szökött. Eközben az olajár újfent 57 dollár fölé kúszott, mert bár elemzők az olajkereslet csökkenésére számítanak, kínálati oldalon a Karib-térségben a napokban tomboló Dennis hurrikán után Emily néven újabb hurrikán fenyegeti az olajkitermelést. 

Itthon a BUX is folytatta a 20 ezer pontos lélektani szint ostromát, amiben egyelőre sikertelen maradt, de 2 százalékos emelkedés után elért 19 924 pontos záróértéke így is történelmi rekord.

Az emelkedést ezúttal az OTP vezette, de szépen teljesített az eddig inkább hátul kullogó Magyar Telekom is, annak ellenére, hogy éppen a héten büntette meg a Gazdasági Versenyhivatal 8 millió forintra egy, a fogyasztók megtévesztésére alkalmas reklámja miatt. Az emelkedésben szerepet játszhatott a Magyar Nemzeti Bank hétfői újabb 25 bázispontos kamatcsökkentése is, ami kedvez többek között az osztalékpapíroknak így nem meglepő az ELMŰ 4,5 és a Zwack közel 2,5 százalékos drágulása sem. Hét közben a 19 ezer forintot is ostromolta a Mol árfolyama, az olajcég elfogadhatatlannak tartja a bosnyák kormány felvetését, miszerint az INA-val közösen megvásárolni készült Energopetrolért 15 millió euróval többet kellene fizetnie, amiért cserébe csökkenthetné a fejlesztésre szánt összeget.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!