Kereső toggle

Tőzsdejelentés 2004. 10. 13–19.

Történelmi csúcson a BUX

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Kedvezőtlen makrogazdasági adatok láttak napvilágot az Amerikai Egyesült Államokban; a külkereskedelmi deficit, az új munkanélküliek száma és a szeptemberi maginflációs adat is meghaladta a várakozásokat, így a Dow Jones a lélektani 10 ezer pontos határ alá esett. 

Az olajár alakulása mellett a német gazdasági növekedés megtorpanása miatt is aggódhattak a befektetők, csökkent a harmadik negyedéves gazdasági növekedés az EU meghatározó piacának számító országban. A vállalati eredmények közül a széles termékskálája miatt konjunktúramutatónak is tekintett 3M eredménye csalódást okozott a befektetőknek, az IBM, a Texas Instruments és Apple eredményének viszont örülhettek a befektetők. 

A kedvezőtlen külpiaci környezetben is tovább tudott emelkedni a BUX, a keddi kereskedésben magas forgalom mellett áttörve a 13 000 pontos határt is, új történelmi csúcson, 13 037 ponton zárva a hetet.

Az indexet továbbra is az OTP, valamint a szintén új csúcson, 10 870 forinton záró Mol vitte a hátán. A második vonalban közel 25 százalékkal drágult a korábbi hónapok vesszőfutása után a NABI, miután a cég vezetése bejelentette, hogy a 300 darab busz visszahívása nem jelent többletköltséget a cég számára. Tovább esett viszont a szektortárs Rába, a papír új negatív csúcsa 570 forint. Több mint 3,5 százalékkal drágult a közeledő privatizáció miatt újra az érdeklődés középpontjába kerülő Antenna Hungária. Segítette az emelkedést a Magyar Nemzeti Bank hétfői 50 bázispontos kamatvágása is, melyet a pénzügyminiszter üdvözölt, és a kamatszint további csökkentése mellett foglalt állást.

Olvasson tovább: