hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Kórház az éhség szélén
Egészségügyi sztrájk

2004. 10. 11.
Az országos egészségügyi sztrájk első felvonása október 7-én, csütörtökön reggel nyolctól délután négyig tart, és heti rendszerességgel mindaddig folytatódik, amíg meg nem állapodunk a kormánnyal – tájékoztatta lapunkat Cser Ágnes, az Egészségügyi és Szociális Ágazatban Dolgozók Demokratikus Szakszervezetének (EDDSZ) elnöke. Ennek értelmében 2004. október 15-én, 18-án és 26-án 8 óra és 16 óra között csak az alapvető szolgáltatásokat, azaz a sürgősségi és ügyeleti ellátást lehet igénybe venni a sztrájkhoz csatlakozó egészségügyi intézményekben. A szakszervezeti vezető kezdeményezésétől azonban a szakma több képviselője is elhatárolta magát. 



Cser Ágnes és dr. Ágoston Zsuzsa, a nyári szegedi a kórházsztrájk egyik szervezője. Nincs megállás? Fotó: MTI

A demonstráció oka jól ismert: az állandó költségvetési megszorítások és alacsony bérek kényszerítik megmozdulásra a dolgozókat. Az intézmények döntő többségére igaz, hogy bevételük havonta mintegy 7-7,5 százalékkal csökken, miközben költségeik 7-11 százalékkal emelkednek. A kettő együttes hatása pedig mintegy 15-20 százalékkal rontja az intézmények pénzügyi egyensúlyát. 

A szakmabeliek megítélése szerint 2004-ben mintegy 25-28 milliárd forint hiányzott a fekvőbeteg-ellátás kasszájából, tehát a következő, 2005-ös évben hasonló
összeg szükséges ahhoz, hogy az ellátás a 2003. évi szinten maradhasson. Jelenleg mintegy 38 milliárd forint összeg? költségvetési forrásnövekmény jelentené a túlélés fedezeti minimumát – szögezte le Golub Iván, a Magyar Kórházszövetség (MKSZ) elnöke. Ezzel szemben nem ígérnek javulást a jövő évi pozíciók sem. 

Tovább rontja a helyzetet, hogy az egészségügyben dolgozók számára kifizetett 13. havi bért 1993 óta nem ellentételezi az állam, sőt egy 2003-as törvényparagrafus szerint a 13. havi illetményre jogosultak köre lényegesen bővült. Ez évente, a mai arányokat figyelembe véve, bruttó 20-25 milliárd forintot tesz ki. Az intézeti visszajelzések és becslések szerint a munkaerő tartós stabilizálása érdekében 2005-ben minimum 15 százalékos azonnali béremelésre, ezt követően pedig egy fokozatos bérfelzárkóztatásra lenne szükség. De ez még így is igen messze jár a most csatlakozó élenjáró EU-államok egészségügyi szférai bérszínvonalától – a régi tagországokat nem is említve. 

De miért pont most? 

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!