hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Csúszós lejtőn az olaj ára
Árháború lehet

2001. 11. 04.
Az üzemanyag-felhasználók számára jó hír, hogy kétéves mélységbe zuhant az olaj világpiaci ára. A szeptember 11-ei események után még attól tartott a fejlett világ, hogy az árszínvonal 30 dollár körül beáll, fel is ugrott 31 dollárra, de azóta, mint láthatjuk, folyamatosan csökken. Ma már az OPEC által kívánatosnak tartott ársáv minimumát sem érik el az árak (napjainkban ez 20 dollár alatt van). A világgazdaság lassulása és az amerikai terrortámadások következtében visszaeső légi forgalom csak tovább csökkentette az olajkeresletet.

A fekete arany ára még nem érte el a mélypontot: a tizenegy kitermelő országot tömörítő OPEC attól fél, hogy akár 10 dolláros hordónkénti szintre is visszacsúszhat. A világ olajtermelésének negyven százalékát adó tagországok félelme igen erős, hisz a legtöbb országban a gazdaság bevételeinek nagy hányada az olajból származik. Az OPEC 22-28 dollár közötti hordónkénti árat tart kívánatosnak, de a múlt héten ez alá a szint alá csökkentek az árak. "Hacsak valami váratlan csapás nem éri az olajkitermelőket, vagy az Afganisztán elleni háború ki nem terjed a Közel-Keletre, a 20 dolláros árszintet tartani lehet" – állítja a New York Timesban egy szakértő. Az előrejelzések tehát igen bizonytalanok. 

Hol vannak már a tavalyi 30 dollár fölötti árak? A Nemzetközi Energiaügynökség szerint az olaj iránti kereslet a világgazdaság lassuló növekedési üteme miatt jelentősen csökkent, olyannyira, hogy ma a kilencvenes évek átlagkeresletének csak a kétharmadát teszi ki. 

Az OPEC-tagországok a kitermelés csökkentésével próbálják felfelé tornászni az árakat, hogy legalább a 22 dolláros szinten megállapodjanak. Nincsen azonban egység az "olajországok" között, a nem OPEC-tag Oroszország, Norvégia, Mexikó vagy Omán nem lelkesedik a kitermelés visszafogásáért. Venezuela olajminisztere, Hugo Chavez egyenesen arra figyelmeztetett: ha a két fél nem tud megállapodni, annak árháború lehet a következménye.


Olcsó marad a benzin

Közel negyven forinttal olcsóbban vehetjük a benzin literjét, mint egy évvel korábban, a kedvező világpiaci olajárak következtében. A tavalyi, már-már elviselhetetlenül magas benzinárak kapcsán a fuvarozók és a kormány között született megállapodás szerint az üzemanyagok jövedéki adóját nem emelik mindaddig, amíg az olaj háromhavi átlagára 25 dollár alá nem csökken. Bár a világpiaci ár jócskán e szint alá esett, Varga Mihály pénzügyminiszter szerint mégsem kell az üzemanyag jövedéki adójának emelésére számítani. Legalábbis egyelőre.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!