hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Szuperfelügyelet kormányfői kontrollal

1999. 12. 04.
Az Európai Unióhoz hasonlóan összevont pénzügyi felügyelettel hatékonyabbá válna a magyar pénz- és tőkepiac felügyelete – hangsúlyozta Járai Zsigmond pénzügyminiszter az Országgyűlésben a témáról szóló törvényjavaslat ismertetésekor. Mivel hazánkban is egész vállalatcsoportok jönnek létre, és emiatt bankok, befektetési társaságok, nyugdíjpénztárak és biztosítók tevékenysége is szorosabban összekapcsolódik, szükséges, hogy az ellenőrzésüket is az új, integrált felügyelet, az Állami Pénz- és Tőkepiaci Felügyelet lássa el – érvelt a miniszter. Az integrált felügyelet – éves beszámolási kötelezettséggel – a pénzügyminiszter ellenőrzése alá tartozna, ő gyakorolná a munkáltatói jogokat is. Az ellenzék élesen bírálta, hogy a szervezet vezetőit a kormányfő nevezné ki és hívná vissza, nem kizárólag szakmai okokra hivatkozva. Járai a szakmai függetlenség zálogaként értékelte, hogy a felügyelet határozatai csak a bíróságon támadhatók meg, azok ellen a pénzügyminiszternél nem kérhető jogorvoslat. Járai Nyíregyházán tartott sajtótájékoztatóján elmondta, hogy az idei GDP-növekedés eléri a négy százalékot, s a gazdaság teljesítőképességét az orosz válság sem tudta jelentősen befolyásolni. A jövő évi kilátások szerinte még kedvezőbbek, mivel a magyar gazdasági mutatókat az Európai Unió eredményei komolyan befolyásolják, így gyorsabb növekedés várható 2000-ben, mint az idén. Fontosnak tartotta, hogy a parlamenti vita során igazából senki sem kérdőjelezte meg az optimista előrejelzéseket. (MTI)
Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!