Kereső toggle

Nem meglepetés, siker

Megdobja az amerikai gazdaságot az iPhone 5

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mi az, amiből eddig több mint negyedmilliárd darabot adtak el, a világ leggazdagabb és leghíresebb cége gyártja, korunk legsikeresebb terméke, és a rajongók képesek hosszú sorokban napokig várakozni, hogy az elsők között juthassanak hozzá? Természetesen az iPhone, amelynek legújabb verziójából az elemzők várakozásai szerint többet adnak majd el, mint a korábbiakból eddig összesen.

Az Apple védjegyévé vált titoktartás mára olyan mértékben csődöt mondott, hogy ezt a cikket akár a bejelentés előtt is nyugodtan meg lehetett volna írni. Nem is csoda, hiszen a teljes internetes média összefogott, hogy a korábban hatalmas érdeklődést kiváltó termékbemutató egy B kategóriás mozifilm izgalmát hozza el a sajtó és a rajongók számára. Néhány kínai munkásnak sikerült az új telefon szinte összes alkatrészét kiszivárogtatnia, egy maroknyi leleményes fejlesztő pedig az előzetesen kiadott szoftver kódjainak feltörésével járult hozzá, hogy a kíváncsi sajtó már az elmúlt hónapokban az utolsó csavarig bemutathassa, milyen lesz az új iPhone 5.

A szakma egybehangzó véleménye szerint azonban, ha a meglepetés el is maradt, az eredmény nagyon jó lett. Az iPhone 5 nem rejt magában zseniális, korszakalkotó változásokat, mint az első kiadás, viszont nagyon korrekt „iparosmunka”, ahogy néhányan jellemezték. A telefon majdnem minden pontját feljavították az elmúlt év informatikai fejlődésének és trendjének megfelelően. Először is megnövelték a kijelzőt, de szerencsére csak mértékkel, így miközben több tartalom fér el a megjelenítőn, mégis praktikusan használható marad egy kézzel is. Az új szélesvásznú méretarány ráadásul a digitális tartalmaknak is jobban kedvez, különösen a videolejátszásnak.

Az akkumulátortechnológia megrekedése sajnos továbbra is hatalmas visszahúzó erő az informatikai fejlesztések útjában, így bár egy órával megnövelték a készülék üzemidejét, az továbbra is „egynapos termék” maradt, azaz minden este töltőre kell dugni, hogy másnap is használhassuk. Tovább javították a kamerát, ami az ígéret szerint alsó-középkategóriás fényképezőgépként is megállja majd a helyét. A panoráma módban pedig a telefon mozgatásával lehet sok képből álló óriásfelvételeket készíteni.

A legnagyobb technikai újdonság azonban a 4G, hivatalos nevén LTE hálózatra való csatlakozás képessége, ami nagy lökést adhat a még csak tesztállapotban működő technológiának. Ennek segítségével az otthon megszokott szintű vagy még annál is gyorsabb internetkapcsolatot érhetünk el mobilhálózaton keresztül, így az internet bárhol teljes értékűen a rendelkezésünkre áll majd. Magyarországon a szolgáltatók sajnos még csak korlátozott mértékben támogatják a 3G leendő utódját.

Bár elsősorban majd csak a jövőbeni alkalmazások tudják maradéktalanul kihasználni, a telefon teljesítménye megkétszereződött, így hivatalosan is a világ leggyorsabb telefonjának számít. Teljesítménye körülbelül a négy-öt évvel ezelőtti számítógépek szintjét hozza, ami igen komoly eredmény egy mobilkészüléktől. Bár az átlagfelhasználó számára aligha mérvadó az, hogy egy alkalmazás 0,4 helyett 0,2 másodperc alatt indul el.

A felújított telefon a szakmán túl a vásárlók körében is pozitív fogadtatásra talált. Az első kétmillió darab már a bejelentést követő huszonnégy órában előrendelésben elkelt. A várhatóan tízmillió iPhone 5 eladását eredményező nyitó hét pedig az eddigi legsikeresebb termékbevezetést vetíti előre a cég történetében. Viszonyításként: a legnagyobb rivális, a Samsung zászlóshajójának számító Galaxy S III-nak több mint két hónapra volt szüksége ugyanehhez. Az Apple részvényei a bejelentést követően 700 dollár fölé ugrottak, tovább erősítve a céget, ami a világ eddigi legértékesebb vállalata.

Almagazdaság

Az új iPhone érkezése nemcsak az Apple termékei iránt rajongóknak dobogtatta meg a szívét, hanem még a racionális közgazdászokénak is. Egy optimista elemzés szerint az Apple új terméke az év végére kis lendületet adhat az amúgy lassan döcögő amerikai gazdaságnak. Michael Feroli, a JP Morgan vezető közgazdásza azzal számol, hogy az év végéig az Apple mintegy nyolcmillió készüléket tud majd eladni, ez pedig akár fél százalékkal is „megdobhatja” a GDP-növekedést az utolsó negyedévben. Feroli számításai szerint, ha levonjuk a gyártásához szükséges, készülékenként kétszáz dollárnyi import árut,a fennmaradó összeg már a GDP értékét fogja növelni. Feroli arra számít, hogy az utolsó negyedévben az iPhone 5 mintegy 2,3, éves szinten pedig 12,8 milliárddal növeli majd a GDP-t. Feroli becslését sokan kétkedve fogadták, mondván, nagy bajban van a gazdaság, ha pont az iPhone 5-re van szükség a megmentéséhez, mások pedig a számítások helyességét kérdőjelezik meg. E kritikák szerint, ha az emberek a másra szánt pénzüket fogják az Apple telefonjára költeni, akkor nem világos, hogy az miért növeli a nemzeti összterméket. Dan Greenhouse, a BTIG vezető elemzője szerint az Apple várhatóan milliószámra ad majd el az iPhone 5-ből, de az, hogy egyesek már azzal számolnak, hogy ennek milyen hatása lesz a gazdasági növekedésre, jól tükrözi azt, hogy milyen törékeny állapotban van a gazdaság. (L. A.)

Olvasson tovább: