hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Nem meglepetés, siker
Megdobja az amerikai gazdaságot az iPhone 5

2012. 09. 27.
Mi az, amiből eddig több mint negyedmilliárd darabot adtak el, a világ leggazdagabb és leghíresebb cége gyártja, korunk legsikeresebb terméke, és a rajongók képesek hosszú sorokban napokig várakozni, hogy az elsők között juthassanak hozzá? Természetesen az iPhone, amelynek legújabb verziójából az elemzők várakozásai szerint többet adnak majd el, mint a korábbiakból eddig összesen.

Az Apple védjegyévé vált titoktartás mára olyan mértékben csődöt mondott, hogy ezt a cikket akár a bejelentés előtt is nyugodtan meg lehetett volna írni. Nem is csoda, hiszen a teljes internetes média összefogott, hogy a korábban hatalmas érdeklődést kiváltó termékbemutató egy B kategóriás mozifilm izgalmát hozza el a sajtó és a rajongók számára. Néhány kínai munkásnak sikerült az új telefon szinte összes alkatrészét kiszivárogtatnia, egy maroknyi leleményes fejlesztő pedig az előzetesen kiadott szoftver kódjainak feltörésével járult hozzá, hogy a kíváncsi sajtó már az elmúlt hónapokban az utolsó csavarig bemutathassa, milyen lesz az új iPhone 5.

A szakma egybehangzó véleménye szerint azonban, ha a meglepetés el is maradt, az eredmény nagyon jó lett. Az iPhone 5 nem rejt magában zseniális, korszakalkotó változásokat, mint az első kiadás, viszont nagyon korrekt „iparosmunka”, ahogy néhányan jellemezték. A telefon majdnem minden pontját feljavították az elmúlt év informatikai fejlődésének és trendjének megfelelően. Először is megnövelték a kijelzőt, de szerencsére csak mértékkel, így miközben több tartalom fér el a megjelenítőn, mégis praktikusan használható marad egy kézzel is. Az új szélesvásznú méretarány ráadásul a digitális tartalmaknak is jobban kedvez, különösen a videolejátszásnak.

Az akkumulátortechnológia megrekedése sajnos továbbra is hatalmas visszahúzó erő az informatikai fejlesztések útjában, így bár egy órával megnövelték a készülék üzemidejét, az továbbra is „egynapos termék” maradt, azaz minden este töltőre kell dugni, hogy másnap is használhassuk. Tovább javították a kamerát, ami az ígéret szerint alsó-középkategóriás fényképezőgépként is megállja majd a helyét. A panoráma módban pedig a telefon mozgatásával lehet sok képből álló óriásfelvételeket készíteni.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!