Kereső toggle

Víz alatti űrteszt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A NASA ezúttal a tengerben folytatja NEEMO nevű kiképzőprogram-sorozatát, melynek célja az űrjárművekkel történő manőverezés, az űrséták és az aszteroidák felszínéről történő mintaszerzés ismereteinek elsajátítása - írja a The Telegraph.

A program nem titkolt célja, hogy már a 2020-as években képesek legyünk biztonsággal leszállni a kisbolygókon. Ilyen tudás birtokában az űrhajósok nem pusztán ásványi anyagok után kutathatnának az aszteroidák felszínén, hanem olyan képességeket fejleszthetnének ki, melyek által egy esetlegesen a Földet fenyegető égitest eltérítése is lehetségessé válna.

A NASA tervei szerint a következő évtized végére akár a Földtől 4-5 millió kilométerre található kisbolygókra is képesek leszünk embereket küldeni. Ez jóval meghaladja a Hold-küldetés távolságát, ami „mindössze" 382 ezer kilométer. Mindenesetre komoly kihívást jelent egy olyan „űrsziklán" történő landolás, ami a Nap körül körülbelül 80 ezer km/h sebességgel kering, gravitációval viszont - kis méretéből fakadóan - gyakorlatilag nem rendelkezik. A NASA által szemmel tartott kisbolygók közül egyébként 400 felett van azok száma, melyek akár el is érhetik a Földet, igaz, veszélyszintjük elenyésző.

Tim Peake őrnagy lesz az első brit űrhajós abban a NEEMO (NASA Extreme Environment Mission Operations - A NASA extrém körülmények között végrehajtott küldetése) nevű programban, melynek első gyakorlatát már 2001 októberében végrehajtotta a NASA, s melyet azóta újabb 14 követett. A szélsőséges körülményeket szimuláló programsorozatban az űrhajósok egy alig 13 méter hosszú, emellett igencsak keskeny, víz alatti kabinban töltenek egy-két hetet. Itt esznek, alszanak, innen hajtják végre víz alatti küldetéseiket (pl. fúrások, mintavételezések), hisz az űrből sem „ruccanhatnak" haza egy ötórai teára.

Peake őrnagy szerint „komoly kihívás lesz az űrhajó és saját magunk lehorgonyzása ilyen minimális gravitáció mellett. Ezen kívül különleges eszközöket és technikákat kell kidolgozni a kisbolygó felszínének mintavételezéseihez, a minták egybegyűjtéséhez és a Földre történő eljuttatásukhoz. Földi körülmények közt a NEEMO programé a legrealisztikusabb gyakorlóhelyszín. Kis helyen vagyunk összezárva, ráadásul nem is jöhetünk azonnal a felszínre, ehhez egy 12 órás nyomáskiegyenlítésre van szükségünk, így tulajdonképpen egyfajta csapdában vagyunk."

Tim Peake személyes vágyainak is hangot adott: „Nagyon szeretnék magam is részt venni egy valódi kisbolygóküldetésen. Ha a dolgok továbbra is jól alakulnak, a 2020-as években az aszteroidák meghódítása realitássá válhat. Ez az én munkaidő-kereteimen még belül van. Az ESA-nál dolgozó űrhajós kollégáimra ugyanez vonatkozik."

A „NEEMO 16" idén június 11. és 22. között zajlik majd. A résztvevő űrhajósok azonban már széles körű tájékoztatást kaptak az aszteroidafelszínen végezendő műveletek szimulációjáról.

Olvasson tovább: