Kereső toggle

Itt a műhús!

Egy tehénből jóllakhat az ország

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Őssejtekből állítottak elő szintetikus húst holland kutatók, akik azt ígérik, hogy őszre elkészülnek az első szintetikus hamburgerrel is. Bár az első burger ára meglehetősen borsos, mintegy 250 ezer euróba kerül majd, a kutatók szerint a szintetikus hús a megoldás a világ növekvő húsigényére.

A szintetikus hús előállításának igénye több szempontból is kézenfekvő, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) előrejelzése szerint ugyanis 2050-ig megduplázódik a húsfogyasztás a földön. Köszönhető ez többek között Kína és India életszínvonal-növekedésének és megváltozott étkezési szokásainak. A fokozott húsigény számos ökológiai problémának nyit ajtót, a tenyésztés ugyanis egyre több területet és vizet von el a környezettől. Ehhez hozzájárul a felhalmozódott állati salakanyagok nem megfelelő kezelése, a legelőterületek, szójatermő területek folyamatos növekedése. Az ENSZ élelmezési és mezőgazdasági szervezete, a FAO szerint a szarvasmarhák által kibocsátott gázok nagyobb mértékben járulnak hozzá az üvegházhatáshoz, mint a gépkocsik által termelt széndioxid.

További problémát jelent, hogy az állatokból készült termékek hamarabb jutnak el a fogyasztókhoz, mint a betegségek lappangási ideje. Újabb és újabb kórokozók tizedelik az állatállományokat, és közülük nem egy terjed át az emberekre is. Mindezekre a problémákra a szintetikus hús jelentheti a megoldást, tudósok szerint ugyanis mindössze egyetlen őssejt felhasználásával több tonnányi húst is elő lehet majd állítani- így egyetlen tehénből akár egy egész ország jóllakhat.

Ennek az utópiának a megvalósítását kezdték el a hollandiai Maastrichti Egyetem kutatói, akik laboratóriumi körülmények között, őssejtből, klónozással állítottak elő egy 2 centiméter hosszú, 1 centiméter széles és 1 milliméter vastag vázizomszövetet.

Némi problémát jelent, hogy a szintetikus hús első ránézésre leginkább egy tintahalra hasonlít. Ennek oka, mint azt Mark Post, a kutatás vezetője a New Scientistnek elmondta, hogy nem tartalmaz vért, és mioglobinból is nagyon keveset. Íze még nem ismert, a kutatás szigorú szabályai szerint ugyanis mindeddig nem kóstolhatták meg. Az első szintetikus hamburger elkészítéséhez a holland kutatók még némi vért és szintén szintetikus zsírt kívánnak adagolni a meglévő húshoz.

Bár a lakosság részéről elhúzódó ellenállásra lehet számítani, a PETA (Emberek az Állatok Etikus Bánásmódjáért) szerint a szintetikus hús megoldás azon vegetáriánusok számára, akik erkölcsi okokból mondtak le a húsfogyasztásról. A környezetvédő szervezetek is üdvözlik a fejlesztést, hiszen a hagyományos eljárással tenyésztett állatok víz- és földterületigényének egy százalékából megoldható lenne a hatalmas mennyiség előállítása.

Olvasson tovább: