hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hitler Miki egér rajongója volt

2001. 12. 16.
A Disney-rajzfilmek nagy népszerűségnek örvedtek a náci Németországban. Maga Hitler is lelkes rajongója volt Miki egérnek és barátainak. Goebbels, a birodalom propagandaügyi minisztere rendszeresen Disney-filmeket ajándékozott a Führernek, aki otthoni mozijában vetíttette le azokat. 1937 karácsonyán tizennyolc Miki egér-filmmel lepte meg főnökét, akit határtalanul boldoggá tett az ajándék. 

A hadseregben is szép számmal voltak csodálói Walt Disney alkotásainak, a Göring által vezetett Condor légió 3. repülőszázada – nem hivatalosan – a "Miki egér-század" nevet viselte. A németek egyik harci repülőjét pedig hatalmas Mickey Mouse-kép díszítette, kezében bárddal és pisztollyal, szájában füstölgő szivarral. A kor szellemének megfelelően a nácik megpróbálták "honosítani" Disney-t. A Hófehérke 1941-es bemutatóján közzétettek egy "határozottan előadott véleményt", miszerint Walt Disney eredetileg német volt, Walter Distler néven még dolgozott is Németországban. A Hófehérke egyébként a lelkesedés végét is jelentette, hiszen a németek nem voltak hajlandók megfizetni a vetítési jogokért járó igencsak borsos összeget. Ettől kezdve a kritika lekezelően bánt a Disney-művekkel, a stúdió szemére vetette például, hogy hogyan mert egy "ízig-vérig német mesét" megfilmesíteni. A negatív kritikában bizonyosan szerepe volt a bemutató időpontjának, hiszen az USA ekkor üzent hadat a Pearl Harbor-i támadás miatt Japánnak és a szövetséges Németországnak. (Korridor)

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!