Kereső toggle

Nagymamáink édes ízei

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Sokan elmondhatjuk, hogy gyerekkorunk kedves emlékei közé tartozik, amikor nagymama végzett az ebédfőzéssel, és nekiállt süteményt sütni. Mi ott sündörögtünk lisztes köténye körül, és igyekeztünk mindenben segíteni neki. Néztük, ahogy gyors mozdulatokkal meggyúrja, serényen kinyújtja a tésztát, mi pedig nagy élvezettel szaggattuk ki belőle a különféle formákat, ha éppen linzer készült. Ezután következett a gyerekek kedvenc foglalatossága: a vanília- vagy csokikrém, tejszínhabos töltelék kikeverése, majd a legfontosabb mozzanat: a krémes tál tisztára nyalogatása. (Csak hogy ne teljen tétlenül az idő, míg a finomság kisül.)

 Egy ilyen gyerekkort idéző süteményt készíthetnek el az olvasók, ha velem tartanak. A tésztáját nem nyújtani kell, hanem reszelni. Ettől lesz a sütemény felülete amolyan borzas, és az elkészítése a megszokottól eltérő, különleges. S hogy miért Kata? Talán így hívták a sütemény megálmodóját. Igazi vendégváró csemege, és összeállítani sem bonyolult. Sokan ismerhetik a dióval töltött változatát. Ez a kevésbé ismert túrós variáció.

 A receptet egy 87 éves, aktív, friss elmével megáldott, életkedvvel teli nagymamától kaptam. Süt-főz, ha jönnek az unokák, rendben tartja magát és az otthonát – valahogy így érdemes megöregedni. Tőle származik e kedvenc receptem, amit most itt megosztok.

 Túrós Borzas Kata 

A tészta hozzávalói:

– 40 dkg liszt

– 25 dkg kristálycukor

– 1 csomag sütőpor

– 75 g igazi, cukrozatlan kakaó (1 kis zacskó)

– 2 tojás sárgája 

– 1 puha Rama margarin (250 g)

A töltelék hozzávalói:

– 50 dkg túró

– 1 tojás sárgája

– 1 csomag vaníliás cukor

– cukor ízlés szerint (kb. 6 ek)

– 3 ek búzadara

– 3 tojás felvert habja

– 1 citrom reszelt héja

Elkészítése:

A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, kétfelé választjuk, és cipót formálunk belőlük. Mindkét darabot folpack fóliába csomagoljuk, és egy órára betesszük a mélyhűtőbe. Egy kisebb tepsit kivajazunk, majd egy káposztareszelő legnagyobb lyukain lereszeljük a mélyhűtőből kivett tésztánkat. Ez meglepően könnyen fog menni. Az egyik lereszelt gombócunkat alulra szórjuk a tepsiben, majd elkészítjük a tölteléket a hozzávalók óvatos összekeverésével. A túrós tölteléket egyenletesen elkenjük a tésztán, majd jobbfajta házi lekvárt csöpögtetünk rá (a kép szerint). Legmegfelelőbb erre a célra a házi szilva- vagy baracklekvár, de az eperlekvár is kitűnő választás. Rászórjuk a maradék tésztareszelékünket, majd előmelegített sütőben 180 °C-on 35 perc alatt készre sütjük a túrós Borzas Katát. Amint kihűlt, szeleteljük.

Jó étvágyat, jó vendégvárást kívánok!

 

Olvasson tovább: