Kereső toggle

„Ezzel tartoztunk a szüleinknek”

Életműkoncertet ad a Sportarénában az EAST

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Mindig is kerestük az újat, az eredetit. Talán azért is lett a zenekar neve EAST, mert a nyugatról jövő popkultúrát akartuk ellensúlyozni, kelet-európai módra – vallja Móczán Péter, az EAST zenekar alapítója.

„Tinédzser korunkban, a ‘60–70-es években minden egészséges fiú alapított legalább egy rockzenekart, különösebb zenei tudás nélkül. Ez nálam odáig fajult, hogy apám tiltása ellenére nem adtam fel ezen ambícióimat és megalapítottam 1973 végén az EAST zenekart” – emlékszik vissza a kezdetekre Móczán Péter muzsikus.

„Mindig kerestük az újat, az eredetit. Talán azért is lett a zenekar neve EAST, mert a Nyugatról jövő popkultúrát akartuk ellensúlyozni, kelet-európai módra. A dalok írását, a komponálást mindig megelőzte a hírekre, a világ eseményeire való nyitottság, érdeklődés, amit a zene nyelvére lefordítottunk – avat be az alkotás részleteibe Móczán Péter. – Voltak nehéz időszakok a rendszerváltás után a zenekar életében, mikor beömlött a nyugati diszkóstílus a kereskedelmi rádiókba, tévékbe, de az évek hosszú során megtanultuk, hogy el kell menni a közönséghez, muzsikálni kell őszintén és ennek lesz eredménye” – mondja el véleményét a zenekar-alapító.

Takáts Tamás énekest már gyerekkorában elvitték a szülei zeneértő szakemberekhez, a Rádió Gyerekkórusába, akik megállapították, hogy semmi köze a muzsikához. „Aztán mégis dalra fakadtam – mondja nevetve. – Amikor az EAST-ben énekelhettem, mindig tudtam, hogy ez egészen más, mint bármilyen egyéb zenei tevékenységem” – emlékszik Takáts, aki felidézte, hogy az EAST inaktív időszakában egy rajongója felhívta a figyelmét egy dalra, ami történetesen az EAST egyik dala volt és éppen Takáts Tamás énekelte, de ezt az illető rajongó nem tudta. „Akkor jöttem rá, hogy mekkora veszteség ért, és milyen jó lenne ismét ott lenni a csapatban. Hála Istennek, ez megvalósult” – vallja magáról őszintén Takáts Tamás.

„A szövegírás lényege, hogy lefordítsa a muzsikát emberi beszédre. A zene lehet jó és rossz dolgok előidézője. Mindig az igazságkeresés motivált, amikor az EAST zenekarnak írtam a szövegeket – ezt már Márkus József, az EAST zenekar szövegírója mondta a Hit Rádióban, hozzátéve: – ebben természetesen benne volt az a tapasztalat és élmény, amit a bibliai igazságokról megértett, mint újjászületett ember”.

Ami az ‘56-os dalt illeti, erről Márkus József azt mondta: számára az 1956-os forradalom nemcsak történelmi esemény, hanem a kimondhatatlan szabadságvágy, az életigenlés ünnepe is. „Nagy Imre újratemetésénél, mindannyiunk számára kötelesség volt, hogy kimondjuk az igazságot az elmúlt kommunista rendszer hazugságaival szemben. Ezzel tartoztunk a szüleinknek, a meghalt hősöknek” – tette hozzá. Az EAST zenekar mindig is kiállt a szabadság szeretete mellett. Ezért számunkra megtiszteltetés, hogy az ‘56-ról íródott dalunk a rendszerváltás utáni Magyarország történelmének egy apró puzzle-darabja, ami egyben a repertoárunk része is az október 23-i, A Nagy Életmű Koncerten, ami a Papp László Sportarénában lesz – summázza az elmondottakat Móczán Péter.

Olvasson tovább: