Kereső toggle

Füssen

Bajorország romantikus lelke

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Németország legdélebbi és egyben legmagasabban fekvő településének lélekszáma alig tizenötezer fő, mégis egyikea legszebb bajor üdülőhelyeknek. Az Alpok lábánál található városkát rengeteg tó, több gyógyfürdő, valamint kastély veszi körül, nem beszélve az elénk tornyosuló hegyek monumentális látványáról, és a belváros középkort idéző hangulatáról.A kisvárost mindezek egyedülállóan meséssé és költőivé teszik, nem véletlen, hogy a tévéképernyőkön is rendre feltűnik.

Füssen már a római korban is nagy jelentőséggel bírt, ugyanis itt volt az Alpokat átívelő Via Claudia Augusta útvonal egyik ellenőrzőpontja. A város azóta számtalan változáson ment át, ám a középkorban kialakult óvárosa a mai napig megőrizte történelmi jellegét, ezért Bajorország egyik legromantikusabb településeként tartják számon. Nem véletlen tehát, hogy az ifjú szerelmespárok által közkedvelt németországi Romantikus Út (Romantic Road) végállomása lett.

Az üdülővárosban számtalan árussal találkozhatunk, akik portékájukkal a klasszikus német hagyományokat vagy éppen helyi ízeket igyekeznek népszerűsíteni, mindezt az archaikus, ám mégis vidám óvárosban. A történelmi múlt felidézésében nagy szerepet játszik a város egyik jellegzetes ismertetőjeléül szolgáló Hohes Schloss vár, amely kiváló állapotban maradt fenn. Az épület az augsburgi püspök nyári tartózkodási helyéül szolgált, ma azonban a bajorországi festészeti gyűjtemény egy részét csodálhatjuk meg itt. A várból egyébként csodálatos kilátás nyílik a várost kettészelő, az Alpokból érkező kristálytiszta vizű Lech-folyóra. A folyó mentén végighúzódik egy alpesi túraútvonal (Lech Tour), ami rendkívül változatos terepen halad végig, szakadékokkal és egy 75 méteres kötélhíddal tarkítva. Az útvonal talán legismertebb állomása a Lechfall vízesés, ahonnan rendkívüli látvány tárul elénk a hegyek közt húzódó folyóra. Nem kell aggódniuk azoknak sem, akik esetleg nem szeretnék bevállalni a 125 kilométeres túraút teljes hosszát, ugyanis az ösvény több csodálatosan szép települést is érint, ahol megpihenhetünk.

Füssen legjelentősebb turisztikai látnivalóját azonban nem a városon belül, hanem tőle pár kilométerre, az Alpok „bejáratánál” találjuk, ami nem más, mint egy kastélypáros: az első olvasatra kimondhatatlan nevű Hohenschwangau és Neuschwanstein kastélyok. Az Euróban is egyedülálló Neuschwanstein kastélyt már távolról is könnyedén észrevehetjük, hiszen magasan a táj fölé emelkedik. Ennek köszönhetően gyönyörű kilátás nyílik a kastély mellett lezúduló vízesésre és a szirtekre, valamint a környéken található számtalan hegyre és tóra. A kastélyokat a 19. században élt II. Lajos bajor király építette, a sors fintora azonban, hogy a később elkészült Neuschwanstein kastélyba már nem költözhetett be az uralkodó, mivel befejezése előtt elhunyt. Vágya azonban, hogy a kor egyik legkülönlegesebb várát építse fel, megvalósult, olyannyira, hogy alkotása a későbbi filmipar egyik ikonjává vált: az európai körútja során idelátogató Walt Disney-t annyira megragadta az épület elhelyezkedése és látványa, hogy ezt a kastély választotta cégének logójaként, ami ma is látható a Walt Disney Company által készített filmek elején. Ez a vár ihlette továbbá Csipkerózsika várát is, ami egyben a Disneyland egyik legnépszerűbb látnivalója is.

A történelmi utazások mellett Füssen kiváló lehetőséget kínál a vizek szerelmeseinek is, hiszen a város közvetlen közelében húzódik Németország legnagyobb mesterséges tava, a Forggensee, ahol rengeteg strandon van módunk felfrissülni a melegebb napokon. A tó partján található a Forggensee Fesztivál színház, itt kulturális programok sorát kínálják. De az érdeklődők akár a közelben lévő sétahajózáson is részt vehetnek, vagy bejárhatják biciklivel a város környéki tavak között húzódó kerékpárutak egyikét.

A városba visszatérve szem- és fültanúi lehetünk annak a lüktetésnek, ami a települést jellemzi nyaranta, mivel a nyári vakációval együtt a fesztiválok is megkezdődnek. Ezeken a fesztiválokon lehetőségünk van megkóstolni a hagyományos ételeket és a minőségi bajor söröket is, mindezt kellemes élő zenei kísérettel.

A város nemcsak nyáron, hanem télen is kitűnő választás, mivel megnyitnak a közelben lévő hegyek sípályái. Füssen tehát egész évben számtalan lehetőséget kínál azoknak, akik a vakációt tartalmasan és egy rendkívüli tájon szeretnék eltölteni.

 

Romantikus út

A Romantikus Út egy, a Németország középső részétől Dél-Németországig tartó 350 km-es útszakasz, ami az ország egyik legjelentősebb turisztikai látványossága. 1950-ben hozták létre annak érdekében, hogy a háború után helyreállítsák az ország imázsát a külföldiek szemében. Az út Würzburgtól Füssenig tart, és összesen 28 településen halad át. Az útvonal vonzerejét nemcsak a mesébe illő táj adja, hanem a festői szépségű városok is. Szinte mindegyik településen találkozhatunk várakkal – amelyek kiváló minőségben maradtak fenn –, középkori kastélyokkal és templomokkal, melyek a kultúra és a történelem kedvelői számára kihagyhatatlan élményeket tartogatnak.Ám a klasszikus német faházak, valamint a fesztiválok is jellegzetes hangulatot kölcsönöznek az út mentén található városoknak. A Romantikus Út méltó befejezéseképpen Füssen városától nem messze található a Zugspitze, ami Németország legmagasabb pontja (2963 méter). A csúcsról elénk táruló osztrák Alpok látványa Erich Kästnert is annyira megérintette, hogy a Repülő osztály című művében is megemlítette.

Olvasson tovább: