Kereső toggle

A jelen képzőművészetének ünnepe

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Korunk arca

A jelen képzőművészetének ünnepére készül a hétvégén Hódmező-vásárhely. Immár hat évtizedes hagyomány, hogy október első vasárnapján megnyílik a Vásárhelyi Őszi Tárlat, amely nemcsak történelmi múltja, sokkal inkább a kiállított művek kvalitása és a kortárs művészeti palettán elfoglalt helye miatt érdemes a megtekintésre. Sehol máshol nincs rá példa az országban – de Európában is csupán néhány helyen, mint a Velencei Biennále –, hogy hatvan éve folyamatosan meg tudják szervezni a kortárs alkotók seregszemléjét.

A tárlatra rekordszámú, 768 alkotás érkezett, közülük 194 művész 262 alkotását válogatta be a zsűri. Ahogy Pogány Gábor művészettörténész, a tárlat kurátora fogalmazott: „A Vásárhelyi Őszi Tárlat ma már a legjelentősebb kortárs magyar képzőművészeti kiállítás. Tíz esztendeje lényegében itt történik meg a kortárs művészet »kvalifikációja«, az alkotók itt mérhetik le, hol állnak a hazai mezőnyben.”

Patay László festőművész negyedszázaddal ezelőtt öntötte szavakba a tárlat máig ható koncepcióját: „A »vásárhelyiség«” eszmei egység, művészi-világnézeti állásfoglalás. Már régen nem Hódmező-vásárhelyről van szó csupán. A mai magyarországi ábrázoló művészetnek központjáról van szó…”

A Vásárhelyi Őszi Tárlat hat évtizede jelent bemutatkozási és kiállítási lehetőséget a hazai kortárs képző-művészeknek – mondta el a Heteknek Almási István polgármester. – Hatvan éve mutatja meg mindazt, amit művészeink látnak az adott korból, így a 20. század derekától tart – a művészeti alkotásokban megjelenő – tiszta, őszinte tükröt Magyarországnak.

Hódmezővásárhely, a kortárs művészek mecénása

A Vásárhelyi Őszi Tárlat megrendezésével Hódmezővásárhely városa kiemelten támogatja a kortárs képzőművé-szetet. Már az első kiállítás alkalmával létrehozták a Tornyai Jánosról elnevezett díjat, amellyel a hazai kiállítások között a legmagasabb összegű, nettó egymillió forintos jutalom jár.

Az őszi tárlatok megújításában elengedhetetlen szerepet játszanak a fiatal, tehetséges művészek, akiket szintén kiemelten támogat Hódmezővásárhely. Az elmúlt években két, fiataloknak szóló díjat alapítottak: tavaly az egyszeri nettó 250 ezer forinttal járó Fiatal Festők Nívódíját, idén pedig, a Magyar Művészeti Akadémiával közösen, a Rudnay Gyula Művészeti Ösztöndíjat. Utóbbi egy éven át, havi 100 ezer forint támogatást jelent.

Olvasson tovább: