Kereső toggle

Dzserba

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Amikor Odüsszeusz a trójai háborúból hazafelé tartva kikötött egy helyen, és
megkóstolta a lótusz édes gyümölcsét – a monda szerint –, soha többé nem akart
hazatérni. A Lótuszevők szigete nem más, mint Tunézia mediterrán paradicsoma:
Dzserba. A sziget, amely a szárazföldről egy római kori töltésen vagy komppal
megközelíthető, szépen művelt olajfa-ültetvényeiről és tanyaszerűen szétszórt
településszerkezetéről híres. Hosszú, aranyló homokkal borított kitűnő strandok,
zöld pálmarengetegben található kényelmes szállodák, évezredes kultúra, sivatagi
romantika várja a turistákat.

Dzserba, Észak-Afrika legnagyobb szigete Tunézia déli partszakasza mentén
húzódik. Az Észak-Afrika virágoskertjeként emlegetett Tunézia azoknak lehet
kedvenc üdülőhelye, akiket izgat a kontinens mesés világa, akiket vonz a
gyönyörű part, a buja növényzet és a hihetetlenül tiszta tenger. Ahol nemcsak jó
mezőgazdák, hanem sikeres kereskedők is élnek: Párizsban állítólag a tunéziai
fűszeresek legnagyobb része erről a szigetről származik. Az 500
négyzetkilométeres egzotikus helyszínen kiemelkedően sok a napsütéses órák
száma, így joggal érdemelte ki a „napfény szigete” elnevezést.

Történelem

A sziget igen fordulatos történelemmel büszkélkedhet: először föníciai
kereskedelmi település volt, majd a rómaiak után arabok és normannok is
harcoltak a sziget megszerzéséért. A 16. században Dzserba a Földközi-tenger
egyik leghírhedtebb kalóztanyájává vált, a szigetlakók a mai napig büszkék arra,
hogy innen származtak a kor legügyesebb kalózai.

Később spanyolok telepedtek meg, akiktől a törökök egy nagy csata után átvették
a szigeten a hatalmat. Így a Földközi-tengernek ezen a stratégiai pontján számos
népesség keveredett (főleg arabok és berberek), ám egy kis létszámú zsidó
közösség még mindig életben tartja hagyományait.

Látnivalók

A vendégszerető szigeten megközelítően 120 ezer lakos él, fővárosa a 40 ezres
lélekszámú Humt Szuk, amely híres kézműves központjáról, nevezetes látnivalója a
Bordzs el Kébir erőd. A kocka alakú bástyatornyokkal körberakott erődbe egy, a
19. században épített hídon lehet bejutni, fentről gyönyörű kilátás nyílik az
öbölre. Hetente kétszer tartanak piacot: tipikus dzserbai gyapjútakarókat is be
lehet itt szerezni, de jó áron kaphatunk ékszereket, bőrárut és szebbnél szebb
szőnyegeket. La Griba városa ad otthont a sziget 2,5 ezer éves zsinagógájának
(Kr. e. 584). Minden évben, a zsidó húsvétot követő 33. napon a zsinagóga – ahol
a világ talán legrégebbi tóratekercsét őrzik – Észak-Afrika legnagyobb
zarándokhelyévé válik. Midun, a sziget második legnépesebb települése az
olívatermesztés és olajpréselés tradicionális központja. Érdemes meglátogatni a
pénteki vásárokat és a krokodilfarmokat.

A Humt Szuktól keletre fekvő Ras Rmel félsziget elsősorban a természetbarátokat
várja. Az itt található Flamingó-fok a november és március között idelátogató
rózsaszín flamingókról és a gyakran látható, pár méterre a strandtól játszadozó
delfinekről nevezetes.

A Zarzisz-félszigetet Dzserbával az úgynevezett római út köti össze: hosszú
tengerpartja ideális a fürdőzésre, a környék legjobb strandja a közeli
Szuihelben van. Az olajfákkal körülvett város kikötője híres
tengeriszivacs-lelőhely. A térségben az olajfa-termesztés is honos. A gyönyörű
strandok, a tenger alatti halászat és a bőrgyógyászati panaszok kezelésére
alkalmas gyógyvízi források Zarziszt keresett idegenforgalmi központtá tették.
Egyébként a szigeten 5 thalassoterápiás központ is működik, ahol alga- és sós
tengervízkúra vehető.

Még elutazhatunk a Szahara szélére Duzba, sétálhatunk a dűnék között Zaafranéban
(itt tevegelési lehetőség is nyílik). Elmehetünk Tamezret berber városon át
Matmatá-ba, hogy egy berber barlanglakást megnézzünk. A Dar Charaiet Múzeumban
sivatagi állatkert látható. Sétakocsizhatunk egy hatalmas pálmaültetvényen is,
vagy részt vehetünk egy háromórás Land Rover-túrán az Atlasz hegy oázisaiba.

Gasztronómia

A tunéziai konyha elválaszthatatlan részét képezik a különböző halételek.
Tipikus előételük a brik (háromszög alakú tészta, amelybe tonhalat, tojást,
darált húst és zöldségeket töltenek). Nemzeti ételük a kuszkusz, mely különösen
finom báránypörkölttel. Csemegéik többsége nagyon édes: mézből, datolyapüréből,
mogyoróból, marcipánból készülnek. Nemzeti italaik: a datolyalikőr, a
fügepálinka, a tunéziai sör és az édes mentatea.

Olvasson tovább: