Kereső toggle

Ízes karácsony

Ünnepi menü 4 személyre

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Vörösboros aszaltszilva-leves fahéjas habgaluskával
Hozzávalók: 20 dkg aszalt szilva, 4 szem szegfűbors, 1 rúd fahéj, 10 dkg
cukor, 1 dl vörösbor, 2 dl tejszín, 2 egész tojás, 1 púpozott evőkanál liszt,
reszelt narancshéj, csipet só

A megmosott aszalt szilvát a fűszerekkel, cukorral, sóval, borral és 1 liter
vízzel puhulásig főzzük. A lisztet csomómentesre keverjük 1 dl tejszínnel, 2
tojássárgájával, és hozzáadunk – sűrűn kevergetve – egy merőkanálnyit a forró
levesből, majd az egészet lassan adagolva hozzáöntjük a leveshez, végül
forráspontig hevítjük. A tűzről levéve a maradék tejszínnel dúsítjuk. A két
tojásfehérjét csipet sóval, 2 evőkanál cukorral, fahéjjal kemény habbá verjük.
Forrásban lévő vízbe – kiskanál segítségével – habgaluskákat szaggatunk, és
mindkét oldalukat pár másodpercig főzzük. Tálaláskor minden csésze leves
tetejére 2 habgaluskát helyezünk.

Mandulás lazacnyárs korianderes majonéz-öntettel és mazsolás rizzsel

Hozzávalók: 70 dkg lazacfilé, 4 dkg mandulaforgács, 1 gerezd zúzott
fokhagyma, 1 egész citrom leve, 1 evőkanál méz, só, bors, olaj, kb. 15 db
bambusz-nyárs, 2 dl kész majonéz, ½ csokor friss koriander, citromlé

A lazacot 3 cm-es kockákra vágjuk, tálba tesszük, és a fűszerekkel,
citromlével, mézzel elkeverve 20 percig a hűtőben pácoljuk. Minden nyársra 4
kocka halat szúrunk, először olajba, majd mandulaforgácsba forgatjuk. A
nyársakat egy kiolajozott sütőtálba helyezzük, és 200 C-os sütőben kb. 15 percig
sütjük (amíg a mandula megpirul). Az öntethez 2 dl majonézt ízesítsünk fél
csokor apróra vágott korianderrel, citromlével, 1 gerezd zúzott fokhagymával.

A mazsolás rizshez 25 dkg megmosott rizst kevés olajon üvegesre pirítunk,
felöntjük 5 dl húslevessel, hozzáadunk 5 dkg mazsolát, sózzuk. Fedő alatt kis
lángon kb. 10 percig főzzük, míg a folyadékot teljesen magába nem szívja. A
tűzről levéve rajta hagyjuk a fedőt, hogy a rizs a gőzben készre puhuljon.

Gesztenyés tiramisu

25 dkg babapiskóta, 25 dkg mascarpone, 25 dkg édes gesztenyemassza, 5 egész
tojás, 5 dkg cukor, 2 csomag vaníliás cukor, 5 dkg mazsola, rumaroma, 1 dl tej

Először a mazsolát áztassuk be forró, rumaromás vízbe. A tojások fehérjéből
csipet sóval verjünk kemény habot, sárgájukat keverjük habosra a cukorral,
vaníliás cukorral. Morzsoljuk a tojásos krémhez a gesztenyemasszát, keverjük
egyneművé, majd adjuk hozzá kanalanként a mascarponét is, végül forgassuk bele
óvatosan a tojáshabot. A piskóták felét fektessük egy négyszögletes üvegtál
aljára, és hintsük meg őket rumaromás tejjel. Szórjuk meg mazsolával, és kenjük
meg a krém felével. Újabb piskótaréteg, majd az előbbiek megismétlése
következik. A tetejét szórjuk meg kakaóporral, fóliázzuk le, és irány a hűtő.
Csak másnap fogyasszuk!

Olvasson tovább: