hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A jövő tényleg elkezdődött
Új kiállítással gazdagodott a Millennáris

2005. 12. 27.
Miután túlestünk a beléptetésen, és nyakunkba akasztottuk a belépőjegyért kapott rádiófekrekvenciás chip-kártyát – melynek segítségével a szervezők egy központban rögzíthetik, milyen útvonalon, melyik standon, mennyi időt töltöttünk el –, Zafír, a hostess-robot fogadott minket a Millenárisban megnyílt új kiállítás, a Jövő Háza bejáratánál. Zafír kissé darabosan beszélt, lévén komputer, és nem lévén nyelve – ez utóbbit ugyanis elfelejtették kialakítani tervezői. Kérésünkre azonban pislogni és mosolyogni is képes volt, máskor viszont merev tekintettel mustrált minket, sőt közelünkbe is gurult és hallgatózott. 



Zafír, a hostess-robot. Arccal a jövő felé Fotó: S. L.

A háromezer négyzetméteren elterülő kiállítás alsó szintjén agyunk titkaival, a mesterséges intelligenciával, az űrkutatással – a műholdaktól a Mars-kutatásig –, egy Boeing 737-es szimulátorral és egy "zöld szobával" ismerkedhettünk meg. A zöld szoba olyan műterem, amelybe elég volt beállnunk, és helyben megtekinthettük magunkat egy animációs film főszereplőjeként. A felső szinten a
tudomány – a genetika, genomika, klónozás, a szív működésének feltérképezése – mellett helyet kaptak a futurisztikus művészet és dizájn produktumai is. 

Egy üvegfalakkal körülkerített házban például futurisztikus lakberendezési tárgyakon szemrevételezhettük a Microsoft által elképzelt jövőt; ahol természetesen mindenütt komputerek állnak majd a szolgálatunkban, és amely technika előrevetíti a papír- és más iparágak csődjét. Belépéskor a hagyományos kulcs helyett elég lesz, ha az ujjunkat tesszük az érzékelőre, az előszobában pedig naprakész beszámolót kapunk az otthon állapotáról, és megtekinthetjük az esetleges videoüzeneteket is. A konyhában egy monitoron olvashatjuk el, hogy hűtőgépünk milyen ételből és mennyit tartalmaz, mit kell kidobnunk – mert már lejárt a szavatossága –, és milyen élelmiszerekből kellene utánrendelnünk – természetesen online, az interneten keresztül. Akár tanácsot is kérhetünk ahhoz, hogy a receptkönyvekkel online-kapcsolatban lévő számítógépünk milyen vacsorát ajánlana, amely – mondjuk – húsz perc alatt elkészíthető. 

A nappaliban a Nemzeti Audiovizuális Archívum segítségével megtekinthetjük azokat a televíziós műsorokat, amelyekről lemaradtunk, ha pedig éppen könyvet szeretnénk olvasni, akkor a Nemzeti Digitális Adattárhoz fordulunk segítségért. A NAVA egyébként működő rendszer, amely az országos földfelszíni terjesztés? televíziók és rádiók magyar gyártású műsorait rögzíti digitálisan, műsorkezdéstől műsorzárásig, és hamarosan meg is kezdi szolgáltatását hazánkban – az NDA-hoz hasonlóan, amely azonban a könyvkiadást kíséri figyelemmel. A Microsoft által elképzelt lakásban természetesen a jegyzetfüzet szerepét is egy érintőképernyős számítógép vette át, amely egy speciális szoftver segítségével felismeri, és kis helyen tárolja kézírásunkat. 

Az egyéb látnivalókkal, önismereti játékokkal, tesztekkel és installációkkal tarkított kiállításra – hétfő kivételével – alapáron ezer forintért juthatunk be. A projektet – az épületrekonstrukciót is beleszámítva összesen hárommilliárd forinttal támogattuk az adónkból.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!