hetilap

Hetek hetilap vásárlás
A nácik bölcseinek jegyzőkönyve
Tévénéző

2003. 09. 15.
1942. január 20-án délutánra 15 magas rangú náci vezetőt hív meg Reinhard Heydrich, az SS, a Gestapo és a hírszerzés első embere. A Berlin külterületére, a Wansee melletti festői kastélyba szervezett kétórás megbeszélés témája a zsidókérdés végleges megoldása.

Ezzel az erős felvezetéssel kezdődik a saját gyártású, csak az HBO-n látható Az összeesküvés című, 2001-es amerikai tévéfilm. Mint az igazi m?alkotások, amelyek effektek, kungfu és extrém képregényfigurák nélkül gyakorolnak az emberre nagy hatást, ez a film is megbújik a hazai kínálatban, jóformán semmit sem hallani róla. Pedig megérdemelné.

A két nagy kereskedelmi televízió főműsoridőben szinte csak a nyolcvanas évekbeli, videomagnós hőskorszakból ismerős filmekkel nyúzza a kedves nézőket, vagy olyan, viszonylag új mozikat sugároz, amelyek más csatornákon már ezerszer befutották pályájukat. Az összeesküvés viszont annak a napnak a néhány óráját meséli el, amikor a náci és birodalmi csúcsvezetők megtárgyalták és jóváhagyták az európai zsidóság problémájának jól ismert megoldási javaslatát. A film drámaisága, erénye abból áll, hogy a 15 résztvevő mindegyike különbözik egymástól: eltérő habitus, gesztusok, célok jellemzik őket. Akad, aki a hűvös jogász szemével vizsgálja a megoldási módokat, és a törvényesség a mindene; van olyan is, aki pragmatikusan, gyakorlati oldalról közelít a témához, de feltűnik az esetlen, alkalmazkodó kishivatalnok is. Az összeesküvés – akárcsak a Tizenkét dühös ember – jobbára egy teremben, egy asztal körül játszódik. A második világháború egyik kulisszatitkát meséli el: egy borzalmas és tanulságos történetet. Mégis, vibrál a levegő, hiszen ők is tudják (ellenkező előjellel, persze), hogy történelmet írnak. A film szereplői kitűnőre vizsgáznak. Remekül hozzák a figurákat, érezni lehet a konfliktusaikat. Az összeesküvés az egyetlen fennmaradt jegyzőkönyv (a 16. számozott példány) alapján született, amelyet az amerikai csapatok találtak meg. Az eredeti szövegtől egy kicsit eltér a film, de ez csak ürügy a karakterek kibontására. Külön meg kell említeni a Heydrichet (az ördög és a hűvös, kékszem? csibész elegyét) alakító ír színészt, Kenneth Branaghet, aki egyébként az egyik legkitűnőbb Shakespeare-interpretátor, és az Eichmannt (a jéghideg, meggyőződéses bürökratát) játszó olasz-amerikai Stanley Tuccit. Ezért a szereplésükért mindketten a rangos Emmy-díjban részesültek, maga Az összeesküvés pedig jó néhány medált és oklevelet hozott alkotóinak. Ha megnézzük a filmet, érthető, hogy miért.

Aki eddig elmulasztotta megtekinteni, még sokszor nyílik rá alkalma. Az HBO ugyanis ebben az évben még többször műsorára is tűzi; legközelebb október 1-jén, 21 órakor ismétli meg Az összeesküvést.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!