Kereső toggle

Chagall-plakátok Budapesten

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Az idén kényeztetnek minket Chagallal, színekkel meg mesékkel. Alig egy hónapja ért véget a nagynev? festő kiállítása a Zsidó Múzeumban, most a művész saját kezűleg készített plakátjait üdvözölheti a budapesti közönség. A Petőfi Irodalmi Múzeum falai között számos színes csoda elevenedik meg, melyeket a kiállítótérbe helyezett fa tövében, egy "őszi park" padjára kuporodva szemlélhet a látogató. A szivárvány megannyi színével játszó litográfiákon a megszokott Chagall-világ: Mózesek, Dávidok, tűzben izzó szerelmesek, álomszínház, kékszárnyú madarak, ajándékvirág. 

A művészplakát mint m?faj a 19. század végén és a 20. század közepén élte virágkorát, melyet a litográfia mint erre alkalmas sokszorosító grafikai technika hívott életre. A művész által gondosan elkészített plakát az "utca könyve" lett, melyet mindenki olvashatott, s így egy kicsit mindenki beavatottá is vált. A tárlat a Chagall-életm? negy-venöt évén ível végig, nyomon követve a hirdetőtáblákra tűzdelt életút jelentős állomásait, a racionalitásba ékelt szabadság-illúziót. A művek egy kicsit feketék, egy kicsit fehérek, viszont színesek is nagyon, kísérve az örök álmodozót. "Álmaimat a felhőkbe rejtettem / Sóhajaim madárszárnyakon repülnek / (…) / És nyomomban járnak a képeim."

A kiállítás 2002. január 30-ig tekinthető meg a Petőfi Irodalmi Múzeumban, hétfő kivételével naponta 10–18 óráig. (1053 Bp., Károlyi M. u. 16.)

Olvasson tovább: