Kereső toggle

Nem csak a gólokat varrják

Szénné tetovált focisták az Eb-n

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A 2012-es futball Eb a színes testfestések versenyévé is vált. A dán Simon Kjær Szűz Máriát varratta magára, Sevcsenko ugyanazon a helyen egy sárkányt visel, a görög Theofanis Gekas „hidegvérű végrehajtónak" aposztrofálja magát (kínaiul), többen családi eseményeket örökítettek meg, mások bibliai idézetekkel írták tele testüket, némiképp megmagyarázhatatlan viszont az, hogy néhányan miért hordják saját nevüket magukon.

Az egyik legnagyobb meglepetést és derültséget az olasz Daniele De Rossi okozta, akinek a vádliján egy, a veszélyt jelző táblák stílusában elkészített rajz díszeleg, amelyen az egyik figura éppen sípcsonton rúgja a másikat. Azt mindenki eldöntheti, hogy mi a hatásosabb, ez, vagy Agger három vicsorgó vikingje egy temetőben és a nyakán látható mondás: „Mors Certa, Hora Incerta" - „A halál biztos, az órája nem." Agger azért is kiemelkedik a szénné tetovált mezőnyből, mert több motívumot ő rajzolt fel saját magára, de rábízta már magát Raul Meireles is.

„A tetoválások az egyediség kifejezésére szolgálnak" - véli Dirk Hofmeister pszichológus, aki a lipcsei egyetemen a téma kutatójaként dolgozik. A körülbelül 10-15 éve megindult - a börtönkultúrából eredő - kultusz elterjedésében nagyban közrejátszottak a popsztárok és a sportolók. Részben az ő hatásukra például több mint egymillió magyar emberen díszeleg valamilyen ábra vagy felirat. Az angliai Staffordshire Egyetem kultúra, média és sport tanszékének professzora, Ellis Cashmore szerint viszont a futballisták éppen a tömegbe akarnak beolvadni.

„A tetoválást viselők nagy többsége azért dekorálja ki a testét, mert az divatos, majdhogynem az Y generációhoz való tartozás jelévé vált" - állítja az akadémikus, aki szerint a tetoválások mára egyfajta „testi tagsági kártyává" váltak. „Nem gondolom, hogy a futballisták túlságosan különböznének generációjuk más tagjaitól - kivéve, hogy természetesen nagyon sok pénzük van" - tette hozzá.

A tetoválások gyakran a szerelem kifejezésére is szolgálnak, ami azért kockázatos, mert egy kapcsolat időnként rövidebb ideig tart, mint elkészíteni egy-egy „műalkotást". A holland Wesley Sneijder hasán felesége arcképe díszeleg, a portugál Raul Meirelesen barátnője piros bikiniben. „A lézerstúdiók virágzanak" - mondja Hofmeister, de ezeket nem csak a régi kapcsolatok képmásainak eltávolítására használják. „Azt várjuk, hogy a tetoválási trend már nem sokáig fog élni" - állítja a lipcsei kutató és ezt új-zélandi és amerikai kutatási adatokkal támasztja alá.

Az olasz védő, Gainluigi Buffon ezek szerint megelőzte korát, hiszen másfél éve azt nyilatkozta, hogy valószínűleg ő és felesége az egyetlen olyan pár az európai futballvilágban, akiken nincs semmilyen tetkó. Valószínűleg ez azért nem teljesen igaz, mert a német színekben játszó Mario Gomez, aki a hollandoknak két gólt is bevarrt, hasonlóan szűz területnek számít a tetoválások szempontjából.

Olvasson tovább: