Kereső toggle

Egy ütős történet

A tékozló fiú, aki megkapta az utolsó utáni esélyt

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

A napokban ünnepelte 50. születésnapját Darryl Strawberry, aki az egyik legkiemelkedőbb játékosa volt a profi baseball történetének. Pályafutását 1983-ban kezdte a New York Mets színeiben, és 17 éves karrierje során négy bajnoki címet ünnepelhetett a baseball-liga első osztályában, illetve részt vehetett nyolc egymást követő All Star-mérkőzésen is. Azonban csillogó sportolói pályafutását gyakran elhomályosította pályán kívüli ügyeivel.

Darryl Eugene Strawberry 1962-ben látta meg a napvilágot a kaliforniai Los Angeles városában. Gyermekkora egyáltalán nem hasonlított a „kaliforniai álom"-ra, hiszen édesapja gyakran bántalmazta őt és testvéreit, így állandó rettegésben kellett felnőniük. Tizenhárom éves volt, mikor szülei elváltak, ekkor kezdett el komolyabban foglalkozni a baseballal. Darryl később elmondta, hogy mindig is dühből játszott, apja iránti érzéseit akarta a pályán kiadni magából. A rossz hozzáállása ellenére tehetsége vitathatatlan volt.

1980-ban első helyen választotta ki őt a New York Mets a játékosbörzén. Három évet töltött el a tartalékcsapatnál, majd 1983-ban - mindössze húszévesen - hívták fel a legjobbak közé, ahol egyből berobbant az elitbe. Még ebben az évben megházasodott, megkapta az év újonca címet, és igazi meghatározó játékossá lépett elő. Azonban a hirtelen jött sikerrel óriási nyomást helyezett az ifjú sztárra a helyi média, ami nem tett jót Darrylnek. Mivel szinte apa nélkül nőtt fel, és nem volt példaképe, akit maga elé állíthatott volna, hogy az elvárásokkal könnyebben megbirkózzon, az alkoholhoz és a drogokhoz fordult. Annak ellenére, hogy kokainfüggővé vált, 1986-ban a bajnoki címig vezette a Mets csapatát, amely azóta sem tudott bajnokságot nyerni. 1988-ban és 90-ben is második helyen végzett az év játékosa választáson, azonban csapata nem hosszabbított vele szerződést, így a 91-es szezont már szülővárosának klubjában, a Dodgersben kezdte el.

A színfalak mögött azonban Darryl a saját démonjaival küzdött. Komoly drogproblémái voltak, amik miatt kicsúszott a lába alól a talaj. Teljesítménye messze elmaradt a tőle megszokottól, így nem volt meglepő, hogy kirúgták. Házassága is tönkrement, felesége elvált tőle, sőt, édesanyja is elhunyt, így teljesen magára maradt. A kábítószertől sem tudott szabadulni, így a baseball-liga vezetősége elküldte egy rehabilitációs programra. A pofonok földjén, összetörten azon gondolkozott: eljött a vég, karrierjének lőttek. Ám valaki átírta a forgatókönyvet: egy váratlan hívást kapott New Yorkból. Az ország egyik legnépszerűbb csapata, a Yankees kereste fel, s ajánlott munkát neki. Kapott egy újabb esélyt az élettől, és úgy tűnt, hogy élni is tud vele. Játéka feljavult, majd nem sokkal később újra megnősült. A három év alatt két alkalommal is bajnok lett a „bronxi bombázók" csapatával, ráadásul az igazán fontos szituációkban mindig elő tudott rukkolni egy-egy olyan emlékezetes ütéssel, amely mérkőzéseket döntött el.

Magánéletében azonban újabb törés következett. Az 1998-as szezon után vastagbélrákot diagnosztizáltak nála. Orvosai szerint csoda volt, hogy ilyen előrehaladott stádiumban még nem történt nagyobb baj. Az azonnali műtét után hat hónapig sugárkezelésen vett részt, majd miután teljesen gyógyultnak nyilvánították, 1999-ben még visszatért a pályára, hogy élete utolsó idényét tölthesse el a legjobbak között. Szinte hihetetlen, de ismét bajnoki címet ünnepelhetett a szezon végén, mégsem ezzel került újból reflektorfénybe. Összesen nyolc alkalommal került összetűzésbe a hatóságokkal drogbirtoklás, cserbenhagyásos gázolás, illetve szabálysértések miatt. Adócsalás mellett 2001-ben például saját elrablását játszotta el zsíros váltságdíj reményében. Ezek után második felesége is elvált tőle, így teljesen összetört, helyzete reménytelenné vált.

A kilátástalanságok közepette épp egy kötelező elvonókúrán vett részt, mikor megismerkedett Tracyvel, azzal a hölggyel, aki gondját viselte, és segített neki megújítani Istenbe vetett hitét. Darryl elhatározta, hogy végleg megváltozik. Az elvonókúrára teljesen reménytelenül érkező egykori csillag élete új értelmet nyert. Sikerült elhagynia a kábítószereket, személyisége is megváltozott. 2006-ban elvette Tracyt, életük pedig valóságos sikertörténet lett. Közösen alapítottak egy jótékonysági szervezetet, melynek elsődleges célja az autista gyermekek támogatása. Mindemellett Darryl a New York Mets alkalmazásában dolgozhat, ezzel pedig saját bevallása szerint sikerült teljessé tennie az életét. Előszeretettel beszél hibás döntéseiről, hitének megleléséről és a sokadik esélyről, ami nem mindenkinek adatik meg. Feleségével az országot járva tartanak előadásokat, amelyeken elmesélik történetüket. „Az éle-tem tele volt szeméttel. Megannyi házam, autóm és ruhám volt, mégsem találtam meg ezekben a boldogságot. Nem találtam meg a szabadságot. Amikor így éltem, halott voltam. Ugyanis nem éltem igazán addig, míg el nem hívott Isten. Azt hiszem, a legfontosabb dolog az, hogy az emberek akkor tudnak komolyan megváltozni, mikor az életüket Istennek adják, és kérik Őt, hogy bocsásson meg nekik minden bűnt, amit elkövettek." (Közreműködött: Szabó Attila.)

 

Olvasson tovább: