Kereső toggle

Ismeretlenségből a csúcsra mindössze 3 hét alatt

Hitével is kitűnik a mezőnyből Jeremy Lin, az NBA újdonsült sztárja

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Jeremy Lin nemcsak az NBA-t, nem is csak a sportkedvelőket, hanem azon túl is emberek millióit villanyozta fel három héttel ezelőtti berobbanásával az Észak-Amerikai Kosárlabdaligába.

Az NBA a világ legerősebb kosárlabda-bajnoksága. A pénz mellett hatalmas hírnévvel és megtiszteltetéssel jár azon 30 csapat egyikében szerepelni, amelyek folyamatos jelleggel részt vesznek az észak-amerikai kosárlabdaligában. A bekerüléshez sok mindennek kell összeállnia. Ezek közül néhány:  1. Legyen meg a megfelelő termeted és fizikai felépítésed (ott az alacsony játékos is 190 centiméteres). 2. A származás sem mindegy, ázsiai amerikai még soha nem került az NBA-ba. 3. Kell egy jó egyetem, ahol erős a kosárlabdacsapat, mint például Észak-Karolinában, ahonnan Jordan is bekerült az NBA-ba. 4. Az NBA játékosválogatóján vigyen el egy jó csapat. 5. Ne a tartalékcsapatba kerülj. Nos, Jeremy Linnek ebből a néhány kiemelt tulajdonságból egy sem adatott meg! A maga 191 centiméteres magasságával, tajvani származásával és a sport területén egyáltalán nem erős Harvardi Egyetemével a kifejezetten esélytelenek igencsak népes táborát gyarapította.

A most 23 éves Lin már a középiskolában győzelemre vitte a csapatát. Továbbtanulása miatt számos egyetemre elküldte a kosártudását bemutató DVD-jét, de mindössze két egyetem érdeklődött iránta, amelyek közül ő a Harvardot választotta. Eddig a történelemben mindössze két játékos tudott a Harvardról az NBA-ba kerülni, legutoljára több mint ötven évvel

ezelőtt. Lin ennek ellenére nem hagyta abba a kosárlabdát, egyetemi játékával alaposan felrázta a nagynevű amerikai Campust: 2010-ben 21:7 arányú győzelmi mutatót ért el vezetésével a csapata, amilyet a Harvard még nem látott. Ugyanebben az évben jelentkezett is az NBA játékosbörzéjére, ahol nem járt sikerrel, egy csapatnak sem kellett. Többszöri próbálkozásra (ami a draftrendszerben igencsak kockázatos vállalkozás) végül a Golden State Warriors csapata szerződtette. Még ezzel sem lett egyenes útja az NBA világába, ugyanis semmi maradandót nem tudott itt alkotni, inkább a D Ligában kapott lehetőséget, ami a tartalékos játékosok bajnoksága. A következő évben meg is váltak tőle, majd a Houston Rockets vette magához, de mindössze néhány nap után túladtak rajta. Ekkor a New York Knicks igazolta le, szinte a cserejátékos cseréjének. Ebben a csapatban is megjárta a D Ligát, azonban ottani jó teljesítménye miatt visszahozták a nagy csapatba, amin éppen hatalmas sérüléshullám ment végig, így játéklehetőséget kapott: csereként beállva ő irányította a Knickset a New Jersey Nets ellen idén február 4-én, amikor 25 pontot szerzett és 7 gólpasszt adott. Nem volt kérdés ezután, hogy többet kell játszatni Lint, amit csapattársa, a LeBron Jamesszel egy időben draftolt szupersztár, Carmelo Anthony is javasolt az edzőjüknek. Az ezután következő mérkőzéseken már kezdőként lépett a pályára, és összesen zsinórban hét meccset nyertek a vezetésével. Ráadásul több rekordot is megdöntött Lin, például az első négy mérkőzésén, amelyen kezdőként lépett pályára, ő dobta összességében a legtöbb pontot az NBA történelmében, összesen 109-et (őt Allen Iverson követi 101-gyel, majd Jordan 100-zal, Derick Rose 69-cel és LeBron James az ötödik ezen a ranglistán 62 ponttal). Nem mellesleg ezen sorozat egyik állomása a Los Angeles Lakers ellen volt, ahol 38-at hintett Lin, többet, mint Kobe Bryant!

A szenzációs 7 mérkőzéses menetelést egy elvesztett meccs követte a New Orleans ellen, amit hamar feledtetett a múlt vasárnap esti győzelmük a tavalyi bajnok Mavericks ellen, ahol megint csak szenzációs játékkal, 28 pontot szerezve és 14 asszisztot adva szinte egyedül verte meg a dallasiakat.

A sportvilágot a Denver Broncos játékosánál, Tim Tebow-nál is jobban felrázó Jeremy Lin Tebow-hoz hasonlóan felvállalja a Biblia Istenébe vetett hitét. Két évvel ezelőtt a StudentSoul.org készített vele interjút, amikor még a Harvard hallgatója volt, és a fent említett körülmények mellett nem kevés rasszizmussal is szembe kellett néznie. Néhány több mint érdekes részlet:

StudentSoul.org: „Milyen szellemi fegyelmezettségre van szükséged, hogy stabil és céltudatos diáksportoló tudj maradni?" J. L.: „Először is mindennap az Igével kell lennem. Reggel és este is imádkozom. Ez segít, hogy jól kezdjem a napot reggel, este pedig visszanézek, hogy mik történtek aznap. És még nagyon fontos számomra, hogy menjek gyülekezetbe, ami néha, ha szombat este hosszú útról térünk vissza, nehezen jön össze, de kifejezetten próbálok minden héten ott lenni. Ez sokat segít nekem." StudentSoul.org: „Mit élvezel a legjobban az AACF (Ázsiai-Amerikai Keresztény Társaság) tagjaként és annak missziójában a Harvardon?" J. L.: „Szerintem az egyik legnagyszerűbb élmény az életben látni embereket Krisztushoz jönni, és hogy megváltozik az életük. Amikor ez megtörténik, egyértelműen látod Istent mögötte. Ebben az évben nyolc diákot volt alkalmunk látni, amint életükben először döntenek Krisztus mellett, és ez igazán nagyszerű érzés. Feltétlenül szeretnék valamilyen szolgálatot végezni, akár pásztorként, ha Isten úgy vezet." Jeremy Lin az ismeretlenségből robbant be az NBA-ba, emberek millióit nyűgözve le a játékával, amiben családja, hite, kitartása és alázatossága hatalmas szerepet játszott, és egyben kiváló példa is számos fiatal sportoló számára. (Közreműködött Mészáros Tamás.)

Olvasson tovább: