Kereső toggle

Csel, gáncs, dopping

Cáfol a „mérgezéssel” vádolt dzsúdós

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Tovább dagad a cselgáncsozók doppingbotránya. A héten nyilvánosság elé állt az Ungvári Attila „megmérgezésével” vádolt Taraba Sándor, aki hazugságvizsgálatokra és a sportág kvalifikációs rendszerére hivatkozva cáfolt. Ungvári ügyvédje szerint azonban az érvelés nem volt meggyőző. Ami biztos: nemzetközi versenyeken a dzsúdósok félnek a magyaroktól, és több, hazánkba tervezett edzőtábort is lemondtak.

Mint arról korábban beszámoltunk (Mérgezett viszonyok.  Hetek,  2011. április 15.), veszélybe kerülhet a magyar cselgáncssport egyik legnagyobb reménységének londoni szereplése, sőt egész pályafutása. A 73 kilogrammos súlycsoportban szereplő, a világranglista ötödik helyén álló Ungvári Attila szervezetében ugyanis az év elején két verseny után is tiltott szereket találtak (összesen hármat). A sportoló és edzője is tagadta, hogy doppingolt volna, és utaltak arra – más szakértőkkel együtt –, hogy a szóban forgó szereket (stanozolol és meszterelon nevű anabolikus szteroidok, illetve egy furosemid nevű vízhajtó) épeszű dzsúdós nem, vagy nem így használná. A stanozolol például „ósdi” szernek számít, amivel annak idején Ben Johnson bukott meg, a napok alatt kiürülő vízhajtót pedig nem lenne logikus közvetlenül a verseny előtt használni. Állításuk szerint valaki belecsempészte Attila frissítőjébe a tiltott szereket.
Az ügyben nyomozás indult aljas indokból elkövetett súlyos testi sértés kísérlete miatt, a Magyar Judo Szövetség pedig kiállt Ungvári Attila mellett, és a „mérgezés” verzióját fogadta el. Ungvári Attila, edzője, valamint testvére, Miklós poligráfos vizsgálatnak is alávetették magukat, amely őket igazolta.
A „tettes” kilétéről szóló elképzeléseiket eddig az ügy szereplői megtartották maguknak, ám a héten nyilvánosság elé állt Taraba Sándor, az UTE versenyzője, aki cáfolta, hogy köze lenne sporttársa doppingügyéhez. A 27 éves, szintén 73 kilogrammban szereplő sportoló és ügyvédje sajtótájékoztatón mutatták be két poligráfos vizsgálat eredményét is. Ezekkel azt kívánták igazolni, hogy semmi közük az ügyhöz. A második vizsgálat egyik kérdésénél azonban – miszerint meg tudja-e nevezni azt a személyt, akinek köze lehetett Ungvári doppingügyéhez – fiziológiai eltérést mutatott ki nála a hazugságvizsgáló. Ügyvédje, Kőrösi Zoltán ezt azzal magyarázta, hogy Tarabának valójában van elképzelése arról, hogy ki állhat a doppingügy mögött: szerinte ez a személy maga Ungvári Attila, akinek egy másik személy is segített a tiltott szerek használatában.
A Hetek információi szerint egyébként Taraba először nem vetette alá magát a Magyar Judo Szövetség által javasolt független poligráfos vizsgálatnak, hanem saját szakértőt keresett. Majd amikor a szövetség az Eb-n való szereplése feltételéül szabta a független vizsgálat elvégzését is, a sportoló igyekezett előre megtudni a kérdéseket.
Ügyvédje azt is hangsúlyozta, hogy Taraba nincs a legjobb 60-ban a világranglistán, és rossz formában van, vagyis még Ungvári kiesése után is kevés lenne az esélye, hogy kijusson a londoni olimpiára (ide súlycsoportonként a legjobb 22 versenyző kvalifikálja magát).
Ruttner György, a Magyar Judo Szövetség és Ungvári Attila jogi képviselője a sajtótájékoztató kapcsán úgy fogalmazott: ha egy poligráfos vizsgálaton az alany az egyik kérdésre fiziológiai reakciót mutat, akkor annak a szavahihetősége kétségessé válik – függetlenül attól, hogy hány kérdésre adott hamis választ, és ezt mivel magyarázza.
Arra a felvétésre, hogy a kvalifikáció rendszere miatt nem logikus, hogy az újpesti dzsúdós „mérgezte” meg sporttársát – akivel egyébként korábban jó kapcsolatban voltak, a versenyeken, edzőtáborokban egy szobában laktak –, az ügyvéd azt felelte, hogy súlycsoportonként egy országból csak egy versenyző juthat ki az olimpiára. Vagyis Ungvári kiesésével automatikusan valóban nem jut ki más versenyző, viszont csakis így marad bárki másnak esélye a londoni szereplésre.
Ruttner azt is közölte, hogy a Magyar Judo Szövetség elnöke fegyelmi eljárást kezdeményezett Taraba Sándor ellen. Továbbá az UTE dzsúdó szakosztályának főszponzora nem finanszírozza a klub cselgáncsozóinak nemzetközi szerepléseit, és minden egyéb támogatást is felfüggesztett, amíg nem tisztázódik a helyzet. Hangsúlyozta azt is, hogy a rendőrség nagy erőkkel nyomoz, és bár a gyanú bizonyítása meglehetősen nehéz feladat, úgy tudja, ez nem lesz lehetetlen – részleteket ugyanakkor a nyomozás érdekeire hivatkozva nem árult el.
Információnk szerint egyébként nemcsak a hazai cselgáncsozók között nőtt a bizalmatlanság a doppingbotrány nyomán, hanem nemzetközi versenyeken is „félnek” a magyaroktól, miután a „mérgezés” híre gyorsan elterjedt. Úgy tudjuk, több, Magyarországra szervezett edzőtábort is lemondtak az ügy kipattanása óta.

Olvasson tovább: