Kereső toggle

Messi messze a legjobb?

Az UEFA is bírálja az Aranylabda-szavazást

Továbbítás emailben
Cikk nyomtatása

Lionel Messi, a Barcelona argentin játékosa zsinórban másodszor nyerte el az Aranylabdát. A győztes két csapattársát, Andrés Iniestát és Xavi Hernándezt utasította maga mögé. A héten kihirdetett eredmény nagy meglepetést keltett, mivel Messi ugyan szárnyalt a spanyol bajnokságban a Barcelonával, viszont a tavalyi év legrangosabb sporteseményén, a dél-afrikai futball-világbajnokságon Argentína színeiben még gólt sem szerzett, míg Iniesta neve mellett a világbajnoki címet jelentő döntő gól szerepel.

A zürichi díjátadón maga Messi is kifejezte meglepetését, és elmondta, hogy „nem számítottam arra, hogy én nyerek ma. Számomra már az nagy örömet okoz, hogy itt lehetek a barátaimmal, de sokkal inkább az, hogy győztem." A 23 éves játékos a Barcával tavaly megőrizte a spanyol bajnoki címet, és 54 mérkőzésen 58 gólt szerzett a 2010-es szezonban, ám az igazi nagy bravúr, a világbajnokságon lőtt gól, kimaradt a repertoárból.

Az Aranylabda-szavazáson Messi az edzők, a szövetségi kapitányok, a válogatott játékosok, és a meghívott újságírók szavazatainak 22,65 százalékát szerezte meg, akik 23 játékosra szavazhattak az idén. Iniesta másodikként 17,36 százalékot szerzett, őt követte szorosan Xavi, 16,48 százalékkal.

Messi ezzel belépett azok sorába, akik többször is megkapták a FIFA kitüntetését. A rekordot Michel Platini tartja, akinek háromszor sikerült a bravúr, 1983-ban, 1984-ben és 1985-ben. Még egy játékos kapta meg háromszor az Aranylabdát, Marco van Basten, ám neki nem sikerült azt három egymást követő évben megnyerni.

A média szavazását toronymagasan nyerte a holland Wesley Sneijder, aki ezzel a tavalyi szavazási rendszer szerint simán vitte volna az Aranylabdát. Az idén életbe lépett új szabályok szerint viszont az összesített szavazásban, amelyben már a játékosok és az edzők szavazatait is figyelembe vették, csak a negyedik helyet szerezte meg. A régi rendszerben Sneijder és Messi „helyet cserélt" volna, Iniesta és Xavi ekkor is „csak" a dobogó második és harmadik fokára állhatott volna fel.

A változások abból adódtak, hogy az idénre összeolvadt a FIFA Aranylabda-díja az Év Játékosa díjjal. Ráadásul úgy tűnik, hogy egyéb problémák is adódtak a szavazás körül, mivel Xavi állítólag kevesebb szavazatot kapott, mert összekeverték Xabi Alonsóval - a guatemalai szövetségi kapitány, Gustavo Cabrera utólag jelentette be, hogy ő Xavira szavazott, ám az összesítésben nála Xabi Alonsót jelölték meg.

Michel Platini, az UEFA elnöke a szavazás utáni felháborodásában úgy döntött, hogy alapít egy másik díjat. Amint a spanyol El Mundo Deportivónak nyilatkozott: „az UEFA különleges díjat fog adni Európa legjobb játékosának a France Football Aranylabda-szellemét követve, ami most már egybeolvadt a FIFA Év Futballistájával."

Az edzők között José Mourinho maga mögé utasította a szavazáson a spanyol válogatottal világbajnokságon győzedelmeskedő Vicente del Bosque-t és Pep Guardiolát, a Barcelona vezetőedzőjét. A portugál Mourinho az Interrel 2010-ben BL-győztes lett, elnyerte az olasz bajnoki címet, és zsinórban másodszor az olasz kupát is, mielőtt átszerződött volna a Real Madridhoz.

A Barcelona a három dobogós játékossal együtt az All Star csapatba hat játékost delegálhatott: Messit, Xavit, Iniestát, akikhez csatlakozott még Carles Puyol és Gerard Piqué, valamit David Villa, aki a vébé előtt igazolt át a Barcához a Valenciától. Az All Star csapatban helyet kapott még a Real Madrid kapusa, Iker Casillas és Cristiano Ronaldo, valamint három Inter-játékos, Lúcio és Maicon védők, valamint Wesley Sneijder.

Mindhárom dobogós helyet elért játékos a Barcelona futballakadémiáján emelkedett ki, ami Messi esetében azért érdekes, mert a fiatal tehetség Argentínában született. Ötéves korában kezdett játszani az apja által irányított Grandoli nevű csapatban, és hamar felfigyelt rá az egyik leghíresebb argentin csapat, a River Plate. Ám mivel Messi növekedésihormon-hiánya miatt igen költséges orvosi kezelésre szorult, a csapat nem vállalta fel, hogy leigazolja. Ebben az időben akadt meg Carles Rexach, a Barcelona akkori sportigazgatója szeme a tehetséges ifjún, és felajánlotta neki, hogy a Barca fizeti a kezeléseket, ha leigazolják. A család áttelepült Európába, és Messi elkezdte pályafutását a Barcelona korosztályos csapataiban.

A játékost gyakran hasonlítják össze Diego Maradonával, aki ugyancsak igen korán kitűnt tehetségével. Csapattársai és ellenfelei Messiről is úgy nyilatkoznak, mint aki valóban az „isteni Diego" nyomaiba léphet, sőt, maga Maradona is ezt mondja. „Látok egy olyan játékost, aki örökölheti a helyemet az argentin futballban: őt Lionel Messinek hívják"- jelentette ki.

Xavi, aki csapattársként jól ismeri, a díjkiosztón elmondta, hogy „ő (Messi) mindig egy lépéssel előttünk jár. Ő a legjobb játékos, és ezt csak a vak nem látja." Iniesta kicsit visszafogottabban, majdhogynem csalódottan nyilatkozott, szerinte „ha az emberek Lionel Messire szavaztak, az azért van, mert megérdemli, mert ő egy győztes. Hárman voltunk jelöltek, bármelyikünk győzhetett volna, de Leo győzött, nekünk pedig gratulálnunk kell neki. Örülünk neki, és annak is, hogy itt lehettünk."

Olvasson tovább: