hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Új fejlesztések a Mercedes-Benznél

2003. 09. 29.
A Mercedes-Benz szakemberei szerint, akik több mint két évtizede vizsgálják az autóvezetés során jelentkező fizikai és pszichikai igénybevételt, a tartósan jó közérzet elengedhetetlenül fontos a stresszmentes autóvezetéshez. A Mercedes-Benz által kifejlesztett műszaki berendezések, mint például a követésitávolságtartó automatika, a hangvezérlés, a négyzónás automata klímaberendezés vagy az aktív alakváltoztató ülés néhány példa azon kisegítő rendszerekre, amelyek tehermentesítik a vezetőt. 



Mercedes CL55 AMG. 250km/h sebességnél még nagy az erőtartalék Fotó: DCM

A vizsgálatok szerint az új S-osztályban például 25 százalékkal kisebb volt az izmok megfeszítettsége, mint az előző generációs modellben. Az izmok megfeszítettsége, csakúgy mint a pulzusszám és a bőr elektromos vezetőképessége fontos információkkal szolgálnak a tudósoknak a vezető közérzetével és figyelmével kapcsolatban. A Mercedes-Benz E-modelljében városi forgalomban akár 10, autópályán pedig közel 7 százalékkal volt alacsonyabb a vezető pulzusa, mint a kísérletben résztvevő más gyártmányok vezetése közben. A DISTRONIC nev? követésitávolság-tartó automatika alkalmazása egy Németországban és az Egyesült Államokban elvégzett kísérlet tanúsága szerint számottevően csökkenti a vezető igénybevételét. Bekapcsolt DISTRONIC mellett átlagosan mintegy 1,8 szívveréssel volt magasabb a vezető pulzusa a nyugalmi pulzusszámnál, míg DISTRONIC nélkül átlagosan 3,2 szívverés volt a különbség. Emellett 29 százalékkal nőtt a teszt résztvevőinek az előttük haladó járműhöz viszonyított követési távolsága, vagyis minden harmadik ember a biztonságosnál kisebb követési távolságot tartott.

Dízel-részecskeszűrő

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!