hetilap

Hetek hetilap vásárlás
Hemzsegnek az esélyesek
121 éves a US Open

2002. 08. 31.
Idén 121 éves a világ egyik legjobban fizető nyílt teniszbajnoksága, a US Open. A kemény borításon zajló torna összdíjazása 16,2 millió USD (4 milliárd forint), amiből a férfi és a női bajnok egyaránt 900 ezer dollárral (azaz 225 millió 426 ezer forinttal) részesül. 



Andre Agassival még mindig számolni kell. Akár meg is nyerheti a versenyt Fotó: Reuters

A versenyen teljes az élmezőny. A kéthetes erőpróbához rajthoz állt a hosszan sérült, világelső Lindsay Davenport és Martina Hingis is, és természetesen jelen vannak a címvédők, a férfiaknál az ausztrál Lleyton Hewitt, a hölgyeknél pedig Venus Williams. A főtáblára ezúttal csupán három magyar versenyző jutott be, Sávolt Attila, Mandula Petra és Gubacsi Zsófia. Az első fordulóból egyedül Mandula Petra ment tovább, aki az alacsonyabban rangsorolt holland Miriam Oremanst verte három játszmában. Másik két honfitársának lényegesen nehezebb ellenfél jutott, Sávolt Attilának a fehérorosz Max Mirnyi, míg Gubacsi legyőzője Seles Monica volt. Mandula második fordulós ellenfele Lindsay Davenport lesz. Wimbledonnal és a Roland Garrossal ellentétben a verseny első két napját nem jellemezte a korai csillaghullás.

Férfiaknál a torna megnyerésére bejelentkezettek közül érdemes megemlíteni az idei nyáron kiváló teljesítményt produkáló spanyol Carlos Moyát, korábbi világelsőt és Roland Garros-bajnokot, valamint a tizenháromszoros Grand Slam-bajnok Pete Samprast. Meglepetésre a spanyolok, akik a klasszikus salakpályához szoktak, idén egyre kiválóbb teljesítményt mutatnak kemény borításon. Moya legutóbb Cincinnatiban nyert cementborításon mestertornát, a döntőben a tavalyi US Open-bajnokot, Lleyton Hewittet verte. Sampras, a négyszeres US Open-bajnok, aki az elmúlt két évben a döntőt sorra elvesztette (2000-ben Safintól, tavaly Hewittől kapott ki) reméli, hogy idén szerencsésebb lesz. Esetleges meglepetés-emberekként az elmúlt hetekben kiváló formában játszó, betonon élete első tornáját nyerő amerikai fekete teniszezőt, James Blake-et és a thaiföldi Schrichapant érdemes szóba hozni. New Yorkban, a Flushing Meadowson az elmúlt ötven évben a legsikeresebb versenyző férfiaknál Ivan Lendl volt nyolc győzelemmel, míg hölgyeknél Chris Evert kilenc bajnoki címmel.

Hetek Univerzum
Nemzeti Média - és Hírközlési Hatóság, 1525 Budapest, Pf. 75. | +36 1 457 7100 (telefon) | +36 1 356 5520 (fax) | [email protected] | www.nmhh.hu
Alapító-főszerkesztő: Németh Sándor - Founder Editor in Chief: Németh Sándor. Kérdéseit, észrevételeit kérjük írja meg címünkre: [email protected]. - The photos contained in the AP photo service may not be published and redistributed without the prior written authority of the Associated Press. All Rights Reserved. - Az AP fotószolgálat fotóit nem lehet leközölni vagy újrafelhasználni az AP előzetes írásbeli felhatalmazása nélkül! Copyright The Associated Press - minden jog fenntartva!